Aerul este o parte esențială a vieții și din acest motiv este bine să facem tot ce ne stă în putere pentru a diminua pe cât posibil poluarea acestuia. Fiindcă un om consumă aproximativ 15 kilograme de aer pe zi și cel mai mare volum consumat este din spațiile interioare, este important ca pe lângă menținerea calității aerului din exterior, să acordăm atenție și calității aerului din încăperi și birouri. Descoperă mai multe detalii despre calitatea aerului în București, dar și despre importanța ventilației în birouri.

Calitatea aerului în București

Bucureștiul este unul dintre cele mai poluate orașe din Europa, conform aerlive.ro. Această statistică vine prin măsurarea a 2 indicatori importanți:

 • PM 10 – un praf extrem de fin, care nu poate fi văzut cu ochiul liber. Acest praf poate fi produs de arderi, trafic, condiții meteo nefavorabile, dar și de lipsa spațiului verde;
 • PM 2.5 – cel mai periculos indice de poluare posibil, care reprezintă particulele de praf din aer ce nu pot fi văzute cu ochiul liber.

În prezent, Bucureștiul se află în proces de infringement cu Comisia Europeană pentru depășiri constante ale indicatorilor de poluare, dar și pentru incapacitatea de a monitoriza calitatea aerului conform legii.

Iată care sunt principalele cauze pentru creșterea nivelului indicatorilor de poluare:

 • traficul rutier;
 • lipsa spațiilor verzi;
 • construcțiile și șantierele care nu respectă normele de organizare.

Factori care influențează negativ ventilația birourilor

Ventilația în birouri poate fi afectată de o serie de factori care, implicit, dăunează și sănătății angajaților.

Adesea, în clădirile de birouri din sticlă, se montează geamuri compacte care nu se deschid deloc. Deși ferestrele panoramice arată frumos și lasă să pătrundă mai multă lumină, cele care sunt complet etanșe și fără posibilitatea de a se deschide contribuie la creșterea nivelului de dioxid de carbon. Iată ce impact are acest lucru asupra angajaților:

 • în birou există un mediu incomod și sufocant;
 • productivitatea personalului scade semnificativ;
 • angajații devin lenți;
 • concentrarea atenției scade;
 • angajații simt nevoia să iasă afară să se aerisească mai des.

Totodată, toate elementele din birou, mobilierul, echipamentele de birou și altele, elimină în mod constant substanțe nocive cum ar fi formaldehida (gaz incolor utilizat adesea în fabricarea materialelor de construcție) sau solvenți de cerneală. 

În cazul în care biroul este ventilat în mod regulat, nu este periculos pentru sănătatea și confortul personalului. În spații închise însă, substanțele nocive se acumulează, iar bacteriile și virusurile se răspândesc foarte repede. În birourile unde spațiile nu sunt ventilate, angajații se îmbolnăvesc mai des, cu atât mai mult cu cât în spațiile de birouri există doar aere condiționate. 

Dacă te întrebi de ce este mai periculos având doar aer condiționat, ei bine, răspunsul este unul simplu: aerul condiționat nu are rolul de a evacua aerul, ci de a-l recircula pe cel din încăpere și de a-l răci/ încălzi.

Importanța ventilației

Ventilația corespunzătoare în birouri este reglementată printr-un cadru legal, însă există și alte motive pentru care ventilația în birouri este un aspect foarte important care trebuie avut în vedere de către orice manager.

Cadrul legal

Importanța ventilației corespunzătoare în spațiile de lucru este legiferată prin HG 1091/2006 care presupune că:

 • la locurile de muncă în spaţii închise trebuie luate măsuri pentru a asigura suficient aer proaspăt, avându-se în vedere metodele de lucru utilizate şi cerinţele fizice impuse lucrătorilor;
 • în cazul utilizării unui sistem de ventilare forţată, acesta trebuie să fie menţinut în stare de funcţionare, iar orice avarie trebuie semnalizată de un sistem de control, dacă acest lucru este necesar pentru sănătatea lucrătorilor;
 • dacă se utilizează instalaţii de ventilare mecanică sau de aer condiţionat, acestea trebuie să funcţioneze astfel încât să nu creeze disconfort prin expunerea lucrătorilor la curenţi de aer;
 • orice depunere sau impuritate ce poate crea un risc imediat pentru sănătatea lucrătorilor prin poluarea atmosferei trebuie eliminată fără întârziere.

De ce este important să lucrezi într-un birou ventilat

Ventilația în birouri este importantă în primul rând pentru că menține calitatea aerului și, implicit, contribuie la o stare bună de sănătate a celor care lucrează în încăperile respective. 

Iată și alte motive pentru care importanța ventilației în birouri nu trebuie scăpată din vedere:

 1. Reduce problemele de condens. Condensul are loc atunci când aerul umed este răcit rapid și nu mai poate reține toată umiditatea sub formă de vapori de apă. Umiditatea migrează pe cea mai rece suprafață și se condensează, formând picături de apă pe ferestre, pereți sau alte suprafețe. Dacă umiditatea din interiorul casei nu este controlată eficient, acest lucru poate duce la exfolierea tapetului, apariția mucegaiului și chiar deteriorarea structurii de lemn.

 1. Reduce iritanții din aer. Alergenii precum polenul, praful și alți iritanți pot rămâne prinși în interiorul unei clădiri atunci când ventilația este inadecvată. O ventilație corespunzătoare ajută la îndepărtarea particulelor din aer și contribuie la reducerea simptomelor de alergie, făcând aerul din interior mult mai curat.

 1. Contribuie la menținerea unei stări de sănătate optime. Condițiile umede, de mucegai, cauzate de ventilația necorespunzătoare pot duce la dezvoltarea astmului și a altor afecțiuni respiratorii. Totodată, condițiile precare de ventilație pot forma un mediu perfect pentru acarieni. Odată ce aceștia intră în contact cu pielea și cu sistemul respirator, pot provoca eczeme, mâncărime, dar și probleme de respirație.

👉Localizează-ți birourile în One Verdi Park și bucură-te de toate avantajele ventilației corespunzătoare în birouri!

Particularitățile clădirilor de birouri ONE United Properties

În dezvoltarea clădirilor de birouri ONE United Properties a contribuit compania MIT Clima cu echipamente profesionale de climatizare marca Mitsubishi Electric Air Conditioning, liderul mondial în sistemele de aer condiționat și ventilație. 

Astfel, echipamentele de ventilație și sistemul de aer condiționat (HVAC) care utilizează agent frigorific prietenos cu mediul funcționează corespunzător pentru a atinge performanța economică necesară și un grad înalt de eficiență energetică. Ventilarea corectă asigură un flux constant de aer proaspăt și evacuează simultan aerul viciat. Datorită recuperării, aerul proaspăt în birou va fi întotdeauna la o temperatură confortabilă: iarna încălzit și vara răcit. Întreaga tehnologie oferă un climat interior sănătos, cu un grad controlat de umiditate și o temperatură uniformă.

Pe lângă tehnologiile moderne și inovatoare folosite pentru construcția clădirilor de birouri ONE United Properties, calitatea și eficiența acestora este demonstrată și prin certificatele obținute de-a lungul timpului.

De exemplu, clădirea de birouri One Tower, care face parte din proiectul One Floreasca City dezvoltat de ONE United Properties, a primit certificarea WELL Health and Safety care pune accent pe impactul clădirilor asupra sănătății și stării de bine a angajaților. Totodată, clădirea One Tower este prima clădire de birouri din România care a obținut certificarea LEED v4 Platinum Building Design and Construction, cel mai înalt nivel prevăzut de această certificare.

Ce înseamnă asta pentru angajații care lucrează în birourile ONE United Properties? Ei bine, este foarte simplu:

 • respiră un aer ventilat corespunzător, care menține o stare de sănătate optimă, reduce posibilitatea apariției alergiilor și în același timp crește productivitatea muncii;
 • se bucură de o lumină naturală optimă datorită ferestrelor de dimensiuni mari, dar și de o lumină artificială redată de sistemele moderne de iluminat;
 • beneficiază de acces la mâncare sănătoasă și sport, întrucât comunitățile ONE United Properties le pun la dispoziție utilizatorilor facilitățile necesare unui stil de viață sănătos și modern.

👉Descoperă spațiile de birouri disponibile în One Cotroceni Park și oferă-le angajaților tăi tot confortul necesar pentru o productivitate maximă!

Productivitatea oricărei companii depinde de capacitatea de muncă a personalului care, la rândul ei, depinde în mod direct de ventilația eficientă a birourilor și de desfășurarea activității într-un spațiu sănătos și sustenabil. Astfel, pentru a contribui cât mai mult la dezvoltarea afacerii tale, nu scăpa din vedere importanța calității aerului atunci când alegi spațiul de birouri potrivit pentru tine și pentru angajații tăi.

Sursă foto: freepik.com

Articole recomandate
(Visited 96 times, 1 visits today)