Orice companie are nevoie de capital pentru a funcționa. Acest capital poate consta în lichidități, bunuri sau alte obiecte de valoare. Indiferent de domeniul în care activează, toate organizațiile au un lucru în comun: au nevoie de oameni pentru a pune în mișcare capitalul. Mai jos discutăm despre importanța managementului de resurse umane, cât de util este departamentul HR și cum ajută la modelarea locului de muncă al viitorului, unde viața profesională este în echilibru cu viața personală.
- Ce este managementul resurselor umane
- Care sunt principiile managementul de resurse umane
- Cine se ocupă de managementul resurselor umane
- Care este rolul managementului resurselor umane
Ce este managementul resurselor umane
Dacă te-ai întrebat „ce înseamnă resurse umane” și care este rolul lor într-o companie vei putea afla mai multe în cele ce urmează. Departamentul de resurse umane sau HR (din englezescul human resources) are mai multe roluri în cadrul unei organizații pentru a facilita relația cu angajații.
Managementul resurselor umane constă în angajarea de oameni, dezvoltarea lor, compensarea, realizarea unor politici care au legătură cu ei, precum și strategii pentru un staff potrivit pentru nevoile firmei.
Dacă în trecut departamentul de resurse umane se ocupa de recrutare, realizarea statelor de plată, trimiterea de mici cadouri salariaților sau planificarea unor ieșiri în grup (de exemplu, teambuilding dar nu numai), astăzi el este vital pentru a stabili legături strânse între companie și angajați.
👉 Brandul de angajator este un aspect important în recrutare. Acesta te ajută să găsești mai ușor angajați care se potrivesc culturii organizaționale. Pentru a afla cum să îți construiești brandul de angajator citește despre utilitatea și beneficiile acestuia.
Care sunt principiile managementului de resurse umane
Un departament de HR puternic are câteva principii după care acționează, de care poate depinde și succesul companiei. Iată care sunt principiile managementului de resurse umane.
Recrutarea și alegerea angajaților
Recrutarea și alegerea angajaților reprezintă elementele clasice ale departamentului de resurse umane. Cu toții ne amintim de interviurile de angajare. Selectarea persoanelor potrivite pentru companie este una dintre cele mai importante responsabilități.
Cererea pentru noi angajați apare la eliberarea unui post sau crearea unui nou loc de muncă. Managerul trimite o solicitare la HR iar departamentul de resurse umane începe să recruteze candidați. După alegerea unor potențiali candidați aceștia vin la interviu.
People centricity
În ultimii ani se vorbește tot mai mult de people centricity iar acest principiu a ajuns și în zona de HR. Angajații nu sunt doar numere pe o hârtie ci oameni cu nevoi, motivații și experiențe profesionale și de viață diferite.
Acest concept ajută angajații să se autocunoască pentru dezvoltarea abilităților și pentru viitorul companiei. Un mod eficient de a face acest lucru este prin încurajarea feedback-ului, atât între angajați cât și între echipe. Feedback-ul are mai multe roluri. Ajută angajații să își evalueze valoarea și să identifice unde există loc de îmbunătățiri. Departamentul HR știe care este pulsul companiei, iar echipa de management poate lua măsuri macro pentru a crea o experiență de lucru mai bună (birouri open-space, spații de coworking, socializare după job etc.)
Un alt aspect important în people centricity este empatia. Este necesară încurajarea comunicării prin întrebări și identificarea motivațiilor și nevoilor. Departamentul de resurse umane poate începe ușor acest lucru, chiar de la întrebarea aparent banală „ce faci?”. Este imposibil să oferi angajaților susținerea de care au nevoie fără a ști care sunt grijile și problemele lor. Întreabă-i cum îi poți ajuta.
👉 People centricity stă la baza birourilor viitorului. Descoperă dezvoltarea One Cotroceni Park proiectat sub deviza „Live, Work, Play”, un concept inovativ care promovează echilibrul dintre viața profesională și cea personală.
Dezvoltarea One Cotroceni Park constă în spații de birouri moderne, prietenoase și sănătoase (deține certificarea LEED V4 oferită clădirilor sustenabile), zone verzi, acces rapid la cafenele, restaurante și spații de recreere pe o suprafață de peste 5,8 hectare. Vezi mai jos câteva dintre avantajele conceptului live, work, play:
- Plus de confort – clădirile de birouri se află la doar câteva minute de clădiri rezidențiale, spații verzi, săli de spectacole și alte zone de recreere;
- Comunitate – spațiile comune încurajează dezvoltarea comunității și stabilirea de legături strânse între colegii de muncă precum și între rezidenți. Spații precum restaurante, cafenele, zone pentru mers sau alergat încurajează dezvoltarea relațiilor dintre oameni;
- Tehnologie – spațiile de coworking încurajează inovația, deschiderea și comunicarea, iar zonele inteligente fac parte dintr-un spațiu modern centrat pe oameni;
- Navetă scurtă – spațiile de birouri sunt la câteva minute de clădirile rezidențiale astfel că, distanța poate fi parcursă pe jos, cu bicicleta sau cu trotineta electrică;
- Acces la grădinițe și școli de top.
Managementul performanței
Odată ce există angajați, managementul performanței începe să devină un element important. Acesta este al treilea pilon al HR. Managementul performanței ajută angajații să obțină reușite la locul de muncă și să contribuie la atingerea obiectivelor companiei.
O evaluare de succes reprezintă o responsabilitate împărțită între departamentul de resurse umane și management.
Învățare și dezvoltare
Oamenii sunt influențați de schimbările din propriile vieți, de cultură și de o mulțime de alte lucruri, dintre care unele depind sau nu de viața profesională. Este de datoria HR să se asigure că angajații se adaptează schimbărilor legate de anumite procese, tehnologii și aspecte care țin de inovație la nivelul organizației.
Prin învățare și dezvoltare, salariații își îmbunătățesc abilitățile contribuind astfel la atingerea obiectivelor pe termen lung.
Planuri de succesiune
Astfel de planuri sunt vitale în situația în care un angajat cheie ar părăsi compania. De exemplu, dacă unul dintre manageri pleacă, departamentul HR trebuie să aibă un plan pentru a asigura continuarea activităților firmei. Acest lucru poate presupune ocuparea temporară a postului de către un alt angajat abilitat.
Planurile de succesiune se bazează atât pe trainingurile și workshopurile la care participă angajații, cât și pe performanțele obținute. În urma unei selecții sunt aleși candidații calificați pentru a putea ocupa o poziție de senior.
Compensare și beneficii
Managementul resurselor umane presupune și elemente ce țin de compensare și beneficii. Oferirea de salarii corecte este esențială pentru a reține și motiva angajații. Echitatea și corectitudinea trebuie să stea la baza remunerării. Stabilirea unui salariu adecvat este un element important și la atragerea angajaților potriviți. Departamentul de resurse umane trebuie să monitorizeze creșterile salariale și să stabilească anumite standarde de merit.
Beneficiile pot include zile suplimentare de concediu, program de lucru flexibil sau hibrid, ajutor pentru părinții copiilor mici etc. Obiectivul este să răsplătești angajații într-un mod care să îi motiveze.
👉Vrei să investești în starea de bine a angajaților? Citește ONE Community Loyalty Programme: condiții și beneficii pentru a afla cum să îți fidelizezi angajații.
Cine se ocupă de managementul resurselor umane
Managerul HR și întreaga sa echipă sunt responsabili pentru managementul resurselor umane. Pandemia și efectele sale asupra mediului de business au adus în prim plan nevoia de adaptabilitate și reziliență, accelerând în același timp tehnologizarea.
Trecerea de la munca de acasă la stilul hibrid a început deja. Managerul de resurse umane trebuie să se asigure că angajații aderă la cultura organizațională atât în zilele în care lucrează de la birou cât și atunci când își desfășoară activitatea în spații de coworking sau de acasă.
Pentru o companie puternică și sănătoasă este importantă coordonarea de sesiuni de lucru și interacțiuni sociale, în timpul și după program precum și un plan de susține emoțională a angajaților (prin feedback constructiv, beneficii extra salariale, încurajarea timpului petrecut în natură și/sau a hobby-urilor).
Care este rolul managementului resurselor umane
Multe dintre funcțiile managementului resurselor umane sunt îndeplinite și de alte departamente, astfel că informațiile de mai jos sunt utile la nivelul întregii organizații. Vezi care sunt rolurile managementului resurselor umane.
Angajări
Unul dintre rolurile departamentului de HR este angajarea de personal pentru companie. Chiar și organizațiile care folosesc tehnologii avansate și AI au nevoie de oameni. În acest sens trebuie parcuri patru pași:
- Dezvoltarea unui plan de angajare – în funcție de posturile disponibile și de veniturile companiei;
- Implementarea unor politici de incluziune socială – angajarea de oameni din medii diferite ajută la obținerea unui mediu de lucru divers și promovează inovația;
- Recrutarea propriu-zisă – găsirea de candidați pentru posturile libere;
- Angajarea – pe baza interviurilor se aleg persoanele potrivite. Acest pas este urmat de training la locul de muncă.
Elaborarea de politici la locul de muncă
Orice companie dezvoltă anumite politici pentru a asigura un tratament just și continuitate. Departamentul de resurse umane se ocupă de dezvoltarea politicilor firmei alături de management. Ține de managementul resurselor umane să observe necesitatea unei schimbări a politicilor firmei. Următorul pas este consultarea celorlalte departamente și a managerilor, redactarea documentelor și comunicarea lor angajaților. Câteva exemple de politici de firmă includ:
- Politici privind procesul disciplinar;
- Timpul rezervat concediilor;
- Codul vestimentar;
- Politica de etică;
- Modul de folosire a internetului.
Administrarea remunerației și a beneficiilor
Managementul resurselor umane trebuie să se asigură că salariile sunt corecte, ating sau chiar depășesc nivelurile din domeniu și sunt suficient de mari pentru a motiva oamenii să lucreze pentru companie. Echipa de HR trebuie să se ocupe de următoarele:
- Stabilirea salariilor;
- Beneficii care țin de asigurarea de sănătate și pensie;
- Planuri de achiziție de acțiuni (dacă este cazul);
- Perioada de concediu (legal, medical, de altă natură);
- Bonusuri;
- Beneficii extra salariale.
👉 Vrei să oferi beneficii extrasalariale și noi experiențe angajaților? Descoperă One Community Card. Cu ajutorul său le vei putea oferi salariaților discounturi la experiențe gourmet, acces la săli de sport și alte servicii.
Retenția angajaților
Retenția se referă la păstrarea angajaților și motivația lor să rămână în companie. Salariul reprezintă un factor major în acest sens însă și alte lucruri sunt importante. Angajații aleg să părăsească un loc de muncă din motive dintre cele mai diverse:
- Probleme legate de munca depusă;
- Conflicte cu managerul;
- Nepotrivire față de cultura organizațională;
- Mediu de lucru haotic.
👉 Descoperă dezvoltarea One Tower, o clădire de birouri ce oferă un mediu de lucru modern și sănătos prin tehnologiile folosite. Beneficiază de sisteme performante de încălzire și ventilație, stații automatizate de biciclete, spații aerisite și luminoase. În plus, One Tower se bucură de certificarea WELL, care garantează un mediu potrivit de lucru pentru angajați.
Training și dezvoltare
După angajare echipa de HR se asigură că salariații continuă să se dezvolte la locul de muncă și să obțină noi abilități. Investiția în training și dezvoltare contribuie la productivitatea companiei precum și la inovație. Programele de training pot include:
- Traininguri pentru învățarea unor noi abilități (de exemplu, învățarea unui nou software);
- Workshopuri în comunicare;
- Activități de teambuilding;
- Traininguri pentru un comportament etic la locul de muncă.
Cunoașterea legilor care afectează angajații
Managementul resurselor umane presupune și cunoașterea legislației muncii și a schimbărilor din Codul Muncii. Personalul responsabil cu resursele umane ar trebui să aibă cunoștințe legate de:
- Legile contra discriminării;
- Cerințe legate de asigurarea de sănătate;
- Legi pentru protejarea angajaților (mai ales pentru medii industriale);
- Alte legi ale muncii.
Importanța managementului resurselor umane
Resursele umane sunt esențiale pentru succesul unei companii de la procesul de recrutare până la retenția angajaților valoroși. Echipa de resurse umane se implică activ în varii aspecte ale unei organizații, de la angajarea de oameni adaptați nevoilor companiei, la prevenirea fenomenului de burnout.
Un departament HR puternic susținut de management este una dintre cele mai bune măsuri prin care o firmă asigură satisfacția la locul de muncă, productivitatea și creșterea economică pe termen lung.
Sursa foto: Shutterstock