În ansamblurile de birouri, o mare cantitate de energie se consumă pe aerisire, controlul temperaturii, încălzirea apei, funcționarea echipamentelor electrice și electronice și iluminat, potrivit unui raport Energy Sector Management Assistance Program (ESMAP). De aceea, pentru a avea o clădire eficientă energetic este recomandat să se ia măsuri în toate aceste zone. Astfel, se va îmbunătăți eficiența energetică a clădirii de birouri.
Pe măsură ce prețul la electricitate și gaz crește regulat, mulți oameni de afaceri își reduc aceste costuri, uneori inclusiv prin mutarea birourilor. Află cât de eficiente energetic sunt cladirile de birouri ONE United Properties.
Cum se poate promova eficiența energetică în clădirile de birouri
Clădirile de birouri au un consum energetic ridicat, însă acolo unde este promovată și implementată eficiența energetică se observă o scădere a consumului de energie, atât în timpul construcției, cât și după darea în funcțiune. Mai jos sunt câteva modalități de a promova eficiența energetică în clădirile de birouri:
- Adaptarea ușilor și a ferestrelor la condițiile de vreme – în sezonul rece, căldura poate avea scăpări pe la colțuri. Prin izolarea acestora sau optarea pentru materiale izolante se previne pierderea de căldură; prin urmare, va fi nevoie de o producție mai mică de căldură. Vara, clădirile bine izolate reduc necesitatea de a folosi aerul condiționat. Astfel, costurile cu energia electrică vor fi mai mici;
- Instalarea termostatelor inteligente – ajută la reglarea producției de căldură sau răcoare pentru o eficiență energetică mai mare. Acestea se conectează la sistemele de încălzire și răcire, iar prin folosirea IoT (internet of things) accesează rețeaua Wi-Fi. Mai apoi, se informează cu privire la condițiile meteorologice și ajustează temperatura interioară, pentru ca trecerea de la cald la rece sau invers să se realizeze cât mai lin. Adaptarea în funcție de condițiile climatice ajută și la reducerea consumului de energie. O particularitate a acestui sistem poate presupune instalarea unor senzori care ajustează temperatura unei încăperi în funcție de persoanele care lucrează acolo. Acest lucru permite o temperatură mai scăzută, atunci când o încăpere este goală și contribuie la eficiența energetică a clădirii de birouri;
- Accentul pe lumina naturală – ONE United Properties folosește în construcții elementele care promovează pătrunderea luminii naturale pentru a scădea consumul energetic și pentru a avea o amprentă de carbon mai mică. O altă soluție este instalarea de ferestre solare. Acestea au celulele speciale care transformă lumina soarelui în energie. Folosind lumina produsă din surse regenerabile, se reduc costurile aferente utilităților. Mai mult, se reduce producția de emisii de carbon;
- Folosirea de design modern – constructorii pot apela la tehnici de optimizare a spațiului. Alegerea unei construcții pe verticală, spre deosebire de cele pe orizontală, poate scădea cantitatea de energie electrică necesară, precum și cantitatea de materiale rămase. Clădirile sunt mai înalte și mai înguste, ocupă mai puțin spațiu și au un consum mai mic. Această tehnică îmbunătățește și eficiența sistemului de încălzire-răcire;
- Folosirea de tehnici modulare de construcție – această tehnică folosește modalități inovative pentru a îmbunătăți izolația clădirii și etanșeitatea structurii. De asemenea, se folosește o cantitate mai mică de energie în construcție. Materialele folosite rămân în zona de lucru și astfel se reduc și emisiile aferente transportului. Pe măsură ce se construiește fiecare zonă, materialele rămase sunt refolosite.
Foarte interesante sunt și rezultatele cercetării Global Sustainability Study 2021. Potrivit acestui raport 85% din oameni și-au schimbat obiceiurile de consum pentru a proteja planeta. O preocupare pentru eficiența energetică reprezintă, în primul rând, o investiție în viitor, atât al planetei cât și a companiei.
Citește și Sustenabilitatea – diferențiator cheie în business
Încălzirea și răcirea în clădirile de birouri
Constructorii identifică zonele în care se pierde energia, precum și producătorii de emisii de carbon. Doar sistemele de încălzire și răcire clasice consumă aproximativ 35% din cantitatea de energie a unei clădiri, reducând semnificativ eficiența energetică.
Construcțiile eficiente energetic propun un sistem automat de monitorizare, după care se intervine pe baza informațiilor obținute. Eficientizarea încălzirii și răcirii clădirii ajută la optimizarea performanței întregului sistem.
Implementarea unui sistem integrat presupune o atenție deosebită asupra presiunii, temperaturii, intensității electrice, umidității, energiei emise și consumate, dar și față de momentele cu un consume redus de energie, cele cu un consum mare de energie etc. Prin managementul energiei se dorește creșterea performanței instalațiilor din clădire. De exemplu, instalarea unui sistem de rețele de încălzire și răcire va duce la îmbunătățirea semnificativă a eficienței energetice.
Contează foarte mult și comportamentul angajaților. Nu sunt suficiente confortul termic, reducerea amprentei de carbon și optimizarea costurilor. Pentru a schimba paradigma clasică, angajatorii trebuie să comunice încontinuu cu angajații pentru a-i educa cu privire la impactul companiei și al acțiunilor lor individuale asupra mediului.
De asemenea, sistemele moderne oferă date și rapoarte periodic pe computere, tablete și smartphone-uri. Astfel, angajații sunt conștienți că schimbările întreprinse au un efect benefic.
Mai apoi, certificarea clădirilor demonstrează preocuparea constructorului pentru eficiența energetică. Pentru a fi certificate, clădirile trebuie să folosească responsabil materialele de construcție, apa și energia, trebuie să se angajeze să reducă amprenta de carbon și să asigure, prin ansamblul de birouri construit, o clădire care oferă confort și stimulează productivitatea, menținând și sporind sănătatea locatarilor.
Particularități în birourile ONE United Properties
ONE United Properties include în portofoliul său clădiri de birouri certificate LEED și WELL și se angajează ca viitoarele construcții să respecte standardele LEED Zero Carbon. La începutul anului 2022, ONE United Properties a decis să implementeze prin colaborare cu Veolia pompe geotermale, prietenoase cu mediul, în clădirile One Peninsula, One Lake District, One Lake Club și One High District.
Încă din faza de construcție aproximativ 65% din deșeurile generate pentru 9 zone de construcții au fost refolosite sau reciclate.
De asemenea, clădirea One Cotroceni Park Office a primit precertificarea LEED v4 și este candidată pentru certificarea WELL Health-Safety Rating. Aceeași clădire are, în parcarea subterană, 22 de stații de încărcare pentru mașinile hibride și electrice.
Mai mult, s-au implementat și o serie de politici de creștere a eficienței energetice. S-a creat un sistem de recuperare a energiei produse de ventilatoare, încălzitoare și aer condiționat (HVAC), pecum și de lifturi. Totodată, aerul este filtrat pentru a oferi 100% prospețime. În plus, boilerele pe gaz instalate au o eficiență de 96%. One Cotroceni Park include 3 clădiri de birouri care acoperă peste 70.000 mp.
La fel de interesant este și cazul One Tower. Aceasta a obținut certificarea LEED v4 Platinum. Clădirea arată că este posibil să funcționeze sustenabil și în același timp să ofere angajaților un mediu care să încurajeze productivitatea și inovația. Tehnologia implementată crește eficiența energetică a clădirii. Se estimează o reducere de 35% a costului energetic anual, precum și o diminuare cu până la 50% a apei potabile folosite. La acestea se adaugă ferestrele mari care permit luminii naturale să pătrundă ușor, locurile confortabile și sistemele performante de încălzire și ventilație. One Tower are o suprafață închiriabilă de 23.750 mp.
LEED reprezintă standardul internațional pentru design, construcții și structuri moderne și sustenabile. Standardul LEED v4 necesită rezultate măsurabile de-a lungul duratei de viață a clădirilor.
Acestea implică domenii precum reducerea energiei și a consumului de apă fără a afecta sănătatea și bunăstarea angajaților, un sistem de filtrare a apei, precum și de refolosire a apei pluviale, folosirea de materiale reciclabile sau care au o amprentă minimă asupra mediului, reducerea distanței necesare pentru transportul materialelor, locații sustenabile (se mizează pe o relație organică între constructor și ecosistem). De asemenea, primează inovația, impactul local și centrarea pe om.
Iluminarea pentru o eficiență energetică mai bună
Iluminatul presupune aproximativ 17% din consumul energetic al unei clădiri de birouri. Mai jos sunt câteva modalități prin care se poate trece spre un consum eficient energetic:
- Documentarea cu privire la standardele energetice – există câteva cerințe minime pentru iluminatul în clădirile eficiente energetic, iar acestea ar trebui respectate. Conformarea la standardele energetice contribuie la reducerea nivelului de iluminare și îmbunătățește eficiența energetică;
- Implementarea unor sisteme inovative și/ sau inteligente de control al iluminatului – acestea pot fi integrate în sistemele de gestiune a clădirii pentru o eficiență energetică globală mai bună. La acestea se adaugă comenzile digitale pentru reglarea iluminatului pe fiecare încăpere în parte. Ulterior, pot fi programabile și gestionate de la distanță.
Ca și în alte cazuri și în privința iluminatului sustenabil, tehnologia este la început. Cel mai recent studiu, publicat la începutul lui august 2022, pe această temă analizează un sistem de iluminat care imită foarte bine lumina naturală.
Oamenii de știință propun “punctele cuantice” (quantum dots) care oferă o luminozitate mai bună și sunt mai eficiente decât becurile LED. Folosirea iluminatului cuantic inspirat din lumina naturală va avea un efect benefic asupra sănătății și a stării de bine, adaptându-se în funcție de ritmul circadian; astfel, va avea nuanțe de roșu-alb dimineața și seara și alb-albastru pe durata zilei.
Condițiile de calitate ale clădirii
ONE United Properties a stabilit de la început că sustenabilitatea va fi un obiectiv important încă din faza de construcție. Având în vedere impactul pe care îl au imobiliarele asupra mediului, s-a pus mereu accent pe reducerea emisiilor de carbon și a efectelor asupra mediului, precum și pe eficientizarea operațiunilor și activităților pentru ca noile clădiri să își mențină calitățile ani la rând după finalizarea construcției. ONE United Properties a început să își dezvolte proiectele în acord cu practicile de sustenabilitate și protecția mediului, fiind recunoscut pentru acest lucru pe piața imobiliară.
În acest sens multe clădiri dețin certificarea LEED și WELL, iar noile clădiri de birouri respectă standardele LEED Zero Carbon.
Totodată, materialele de construcție, transportul și alte etape până la finalizarea construcției au avut în vedere reducerea emisiilor de carbon. Mai mult, s-a optat pentru materiale prietenoase cu mediul și s-a avut în vedere reducerea producției de deșeuri în timpul construcțiilor.
Eficiența energetică este importantă atât în cazul ansamblurilor rezidentiale, cât și al clădirilor de birouri sau spații comerciale. Investiția inițială este mai mare, însă se amortizează printr-un consum mai mic de energie și apă. În plus, clădirile vor avea un impact mai mic asupra mediului înconjurător, angajații vor fi productivi, iar viitoarele generații se vor putea bucura de un mediu sănătos și curat.
Sursa foto: Shutterstock