Banii sunt principalul instrument de măsură, atunci când vine vorba despre sănătatea afacerii. Din acest motiv, eficientizarea cashflow-ului ar trebui să reprezinte o prioritate pentru antreprenori.
Descoperă, în continuare, care este importanța fluxului de numerar în cadrul unei afaceri, cum poți monitoriza eficient cashflow-ul și cum îl poți optimiza pentru a-ți crește afacerea și pentru a accesa noi oportunități.
- De ce este cashflow-ul important?
- Importanța monitorizării cashflow-ului pentru succesul afacerii
- Cum se face analiza cashflow-ului
- Cum poți controla eficient fluxul de numerar
- Previziuni cashflow – ce înseamnă și de ce sunt necesare
De ce este cashflow-ul important?
Cashflow-ul sau fluxul de numerar reprezintă diferența dintre încasări sau intrările de numerar și cheltuieli sau ieșirile de numerar ale unei companii, pe o anumită perioadă de timp. Această diferență semnifică suma de bani de care o anumită organizație dispune la un moment dat.
Dacă încasările unei firme pot proveni de la clienți, investitori sau debitori, cheltuielile reprezintă sumele plătite către furnizori, salariați, instituții ale statului sau acționari. Fluxul de numerar poate fi analizat pe diferite perioade de timp (săptămânal, lunar, trimestrial sau anual) și este un indicator extrem de relevant în raport cu parcursul sănătos al unei afaceri.
Diferența dintre cashflow și profit
Deși profitul este recunoscut drept principalul indicator al funcționalității unui business, există o diferență importantă între cashflow și profit.
Pentru a înregistra profit, orice companie trebuie să realizeze venituri mai mari decât cheltuielile. Profitul reflectă veniturile obținute, inclusiv pe cele din facturile emise, indiferent dacă acestea au fost sau nu achitate. Astfel, o companie poate să înregistreze profit în documentele contabile, fără să dispună de bani lichizi în firmă.
Pe de altă parte, noțiunea de cashflow se referă la diferența dintre plățile și încasările efective care au loc la nivelul organizației. O factură emisă în luna curentă va crește profitul, reprezentând un venit, din punct de vedere contabil. Totuși, până când acea factură nu va fi încasată, aceasta nu va genera un flux de numerar propriu-zis.
Importanța monitorizării cashflow-ului este strâns legată de menținerea unui control permanent asupra disponibilităților bănești ale firmei, fără de care afacerea poate oricând să intre în incapacitate de plată.
👉 Pentru a determina succesul afacerii și pentru a menține un flux de numerar pozitiv, învață Cum sa setezi obiective SMART pentru business-ul tau.
Importanța monitorizării cashflow-ului pentru succesul afacerii
Monitorizarea fluxului de numerar reflectă eficiența gestionării resurselor financiare și oferă un control mai mare asupra operațiunilor financiare la nivel de companie.
Beneficiile monitorizării fluxului de numerar sunt:
- control sporit asupra încasărilor și plăților care au loc la nivelul firmei;
- identificarea punctelor problematice în determinarea unui cashflow negativ;
- previzionarea situației financiare a companiei;
- previzionarea momentelor sau a perioadelor critice, în funcție de sezon;
- planificarea unor investiții viitoare, în funcție de perioadele prospere sau ca urmare a controlului și gestionării eficiente a fluxului de numerar.
Acestea sunt doar câteva dintre avantajele monitorizării cashflow-ului dintr-o organizație. Pe scurt, fluxul de numerar permite nu doar cunoașterea situației de moment cu privire la lichiditățile firmei, ci și estimarea evoluției financiare a organizației pe termen lung.
Desigur, cu cât perioada de analiză și prognoză este mai scurtă, cu atât analiza fluxului de numerar devine mai precisă.
Cum se face analiza cashflow-ului
Analiza fluxului de numerar implică o serie de date care să asigure corectitudinea rezultatelor cu privire la disponibilitățile financiare ale companiei.
Metoda de calcul a cashflow-ului se bazează pe totalul încasărilor minus totalul cheltuielilor, unde încasările pot fi verificate în baza documentelor de încasare de la clienți, investitori sau debitori, iar plățile pot fi confirmate ținând cont de documentele specifice de efectuare a plăților către furnizori, salariați sau bugetul de stat.
Înainte de a calcula cashflow-ul firmei, angajatorul trebuie să aibă la dispoziție toate documentele care indică numărul exact de salariați și cuantumul salariilor, informații despre capacitatea de producție, costurile cu materia primă și cu frecvența reparațiilor, dar și necesarul de echipamente noi.
În plus, este esențial să se țină cont de situația exactă a cheltuielilor, cu termenele exacte de plată către furnizori, date despre eventuale credite și rambursarea acestora. De luat în considerare sunt și informațiile legate de încasări, referitoare la termenele de plată ale facturilor, clienții cu istoric în ceea ce privește neplata și altele.
Analiza cashflow-ului are în vedere și o componentă de proiecție și anticipare. Atunci când se analizează fluxul de numerar, se pot lua în calcul aspecte precum investițiile planificate sau necesarul de noi locuri de muncă, în viitor. Astfel de aspecte sunt utile în anticiparea capacității companiei de a păstra un flux de numerar pozitiv, în raport cu suma tuturor cheltuielilor.
👉 Dacă planifici o reducere a costurilor în compania ta, încurajând, totodată, un mediu de lucru performant pentru angajați, descoperă clădirea de birouri One Tower, care a primit din partea US Green Building Council certificarea LEED v4 Building Design and Construction, la nivel Platinum, nivelul superior prevăzut de această certificare și care oferă exigențe înalte, atunci când vine vorba despre siguranța mediului de lucru și sustenabilitate.
După colectarea datelor financiare, pentru o analiză corectă a cashflow-ului, este importantă separarea fluxului de numerar în funcție de activități, astfel:
- Cashflow operațional, provenit din activitățile de bază ale firmei, precum vânzarea de produse sau servicii;
- Cashflow investițional, referitor la banii proveniți din investiția în active (clădiri sau utilaje, mijloace de transport sau acțiuni deținute la o altă societate);
- Cashflow de finanțare, reprezentat de tranzacțiile efectuate în vederea finanțării afacerii, precum încasările de la investitori sau împrumuturile bancare.
Calculul fluxului de numerar se raportează la o anumită perioadă de timp, indiferent că este vorba despre analiza cashflow-ului lunar, trimestrial sau anual. Acesta permite identificarea unor tendințe și a unor fluctuații în ceea ce privește numerarul firmei, extrem de utile în gestionarea situației financiare.
Cum poți controla eficient fluxul de numerar
În funcție de rezultatele analizei fluxului de numerar, există o serie de metode care să susțină optimizarea cashflow-ului.
- Controlul bugetului
Urmărirea permanentă a cheltuielilor și a încasărilor este esențială pentru a gestiona fluxul de numerar și pentru a corecta anumite erori. În acest fel, facturile scadente pot fi monitorizate și clienții pot fi notificați, pentru a se încadra în termenul de plată.
- Reducerea stocurilor
Pentru a nu genera costuri prea mari, este important ca stocurile să fie ținute la un nivel optim. Un stoc supradimensionat generează investiții în exces și cheltuieli care împiedică menținerea unui cashflow pozitiv.
- Proces de facturare optimizat
Facturarea produselor sau a serviciilor trebuie să se desfășoare după o procedură clară, care să nu întârzie procesul de plată. În plus, cu cât procesul de transmitere a facturilor și a altor documente însoțitoare se desfășoară mai rapid, cu atât suma de bani datorată companiei va fi plătită mai repede de către client.
- Prelungirea termenelor de plată
Pentru situațiile în care fluxul de numerar urmează un trend negativ, negocierea unor termene de plată mai extinse cu furnizorii poate fi o opțiune provizorie pentru a gestiona și a echilibra situația financiară.
- Proiecții de flux de numerar
Previziunile cu privire la fluxul de numerar pe termen mediu sau lung sunt extrem de utile în gestionarea cashflow-ului. Acestea permit firmei să anticipeze perioadele dificile și să se pregătească în consecință.
- Rezerve de numerar pentru situații neprevăzute
Cashflow-ul poate fi destabilizat de cheltuieli neprevăzute, precum pierderea unui contract important sau anumite cheltuieli urgente, erori în procesul de producție sau situația financiară precară a unui client aflat în imposibilitate de plată. Astfel, este important ca orice companie să beneficieze de o rezervă de numerar care să susțină cheltuielile neprevăzute, fără a afecta situația financiară generală a firmei.
- Reducerea cheltuielilor
Dacă fluxul de numerar pare a urma un trend negativ, reducerea cheltuielilor generale ale companiei reprezintă o soluție la îndemână, pentru a economisi. Totuși, este important de menționat că reducerea costurilor trebuie să țină cont de anumite aspecte, pentru a nu afecta angajații și performanțele acestora.
👉 Mediul de lucru este un factor important în determinarea satisfacției în muncă. Descoperă spatiile de birouri din dezvoltarile One United Properties, o alternativă inovativă și sustenabilă, axată pe confortul și siguranța angajaților.
Previziuni cashflow – ce înseamnă și de ce sunt necesare
Previziunea cashflow-ului devine esențială în special în situațiile în care afacerea își propune să obțină finanțări suplimentare. Aceste planificări au rolul de a asigura creditorul că societatea va avea resursele financiare necesare pentru a-și acoperi împrumutul.
În plus, previziunile cashflow-ului sunt importante pentru planificarea și pentru asigurarea unei gestionări eficiente a resurselor financiare într-o afacere.
O previziune de cashflow trebuie să includă:
- situația încasărilor în perioada supusă analizei;
- situația plăților care trebuie efectuate (unde se include și rambursarea împrumutului);
- evenimente viitoare care ar putea influența fluxul de numerar (scăderea vânzărilor pe fondul unei situații economice precare sau o reducere a cererii, cauzată de fluctuațiile sezoniere, spre exemplu).
Recomandabil este ca societatea să întocmească previziuni luând în considerare atât scenariile optimiste, cât și pe cele pesimiste. În cazul în care inclusiv în cadrul celui mai pesimist scenariu aceasta dovedește că are potențialul de a restitui împrumutul, șansele de a primi finanțare cresc.
Fluxul de numerar poate fi optimizat atât prin prisma cheltuielilor, cât și prin cea a încasărilor. Pe lângă profitul pe care îl obține afacerea, este important ca aceasta să se asigure că dispune de resurse financiare lichide, care să-i faciliteze progresul.
Monitorizarea cashflow-ului este esențială nu doar pentru a evalua evoluția financiară a companiei, ci și pentru a planifica investiții viitoare, asigurând, în același timp, stabilitatea afacerii pe termen lung.
Sursă foto: Shutterstock, Shutterstock