Din punct de vedere al mediului de afaceri, sustenabilitatea este capacitatea unei afaceri de a exista și de a funcționa fără a epuiza resursele naturale pentru viitor.

În prezent, clădirile de birouri reprezintă un important consumator de resurse, deoarece utilizează o cantitate importantă de energie electrică pentru încălzire/răcire, iluminat și echipamente de operare. One United Properties a luat în calcul acest aspect în procesul de construcție pentru fiecare dezvoltare sustenabilă. Cu toate acestea, este important ca și tu să ai un comportament sustenabil la birou. Descoperă în continuare ce acțiuni poți să implementezi:

1. Optează pentru o clădire de birouri sustenabilă

Există multiple soluții sustenabile care pot fi implementate de afaceri, indiferent de nivelul lor de dezvoltare. Conform unui studiu efectuat de McKinsey, 40% dintre antreprenori susțin că se așteaptă ca soluțiile sustenabile implementate să genereze valoare pentru companiile lor în următorii 5 ani.

Localizarea birourilor într-o clădire sustenabilă este una dintre aceste soluții și reprezintă cel mai important pas pe care îl poți face ca antreprenor pentru a dezvolta o afacere prietenoasă cu mediul care să asigure, în același timp, siguranța angajaților tăi.

Iată cele mai importante avantaje ale clădirilor sustenabile:

  • Sunt bazate pe sisteme și tehnologii specializate pentru menținerea unui spațiu de lucru sigur pentru angajați și pentru mediul înconjurător.

  • Cresc productivitatea și mențin starea de well-being a angajaților. Spațiile confortabile și flexibile, construite din materiale prietenoase cu mediul, încurajează lucrul din mijlocul comunității, alături de echipă, lucru care contribuie la rezultate remarcabile.

  • Mențin sustenabilitatea afacerilor pe termen lung. Un business sustenabil de succes are la bază oameni sănătoși, dedicați care au încredere în companie și în spațiul de lucru.

👉Descoperă clădirea de birouri One North Gate care a obținut certificarea BREAM prin intermediul căreia se atestă performanța ecologică a clădirilor. One North Gate implică o construcție concentrată pe reducerea emisiilor de carbon, cu un design durabil.

Avantajele clădirilor sustenabile sunt reale beneficii pentru orice companie, deoarece reprezintă primul pas spre un business eco-friendly. Iată prin ce te poți diferenția, ca business sustenabil, de competiție:

  • Îți îmbunătățești reputația. Implementând o strategie sustenabilă, demonstrezi comunității tale că printre principalele tale obiective se află și grija pentru mediu, nu numai obținerea de profit.

  • Câștigarea încrederii clienților. Abordarea unor practici sustenabile denotă profesionalism la nivel înalt și implicare în crearea unei comunități sănătoase, lucru care sporește încrederea clienților în businessul tău.
  • Creșterea motivației angajaților. Prin acțiunile de dezvoltare sustenabilă implementate, va crește și motivația angajaților de a face același lucru pentru mediu.

  • Reducerea costurilor afacerii. Chiar dacă implementarea soluțiilor eficiente pentru o dezvoltare sustenabilă presupune o investiție consistentă la început, acestea vor avea efect ulterior de reducere a costurilor permanent.

Pentru că în prezent mulți antreprenori de succes recunosc beneficiile clădirilor sustenabile asupra afacerii lor, birourile din One Tower și One Herăstrău sunt ocupate în proporție de 100%.

👉Dacă îți dorești și tu să implementezi soluții de dezvoltare sustenabilă pentru afacerea ta, închiriază un spațiu de birouri în One Cotroceni Park! Această dezvoltare sustenabilă a obținut certificarea LEED Platinum US Green Building Council Award, recunoscută la nivel global. Clădirile care obțin această certificare îmbunătățesc eficiența energiei naturale și reduc emisiile de carbon. Astfel de clădiri reprezintă o parte esențială în abordarea schimbărilor climatice și în susținerea unor comunități sănătoase.

2. Oprește complet dispozitivele la finalul zilei de lucru

Consumul de energie al unui calculator diferă în funcție de capacitatea, dotarea acestuia  și de modul în care este folosit. Din acest motiv, este important ca atunci când nu folosești calculatorul, să-l oprești complet.

Atunci când este oprit complet, calculatorul tău nu consumă energie deloc, în schimb, atunci când este setat pe modul „sleep”, acesta continuă să consume energie, chiar dacă tu nu îl folosești.

Astfel, nu uita ca la finalul zilei de lucru să oprești complet calculatorul, dar și alte dispozitive, precum imprimanta sau scannerul pentru a te asigura că obții un consum eficient de energie electrică.

3. Nu printa e-mailurile

Sigur se întâmplă în activitatea ta să porți discuții importante pe e-mail și să îți dorești să le ții în siguranță în caz că vei avea nevoie de informațiile respective pe viitor. De cele mai multe ori, cea mai folosită metodă este de a printa e-mailurile și de a le depozita într-un sertar sau într-o mapă în dulap. Această metodă nu este, însă, sustenabilă, deoarece crește consumul de energie electrică.

În loc să printezi e-mailurile, poți alege o soluție mai sustenabilă și la fel de eficientă: salvează-le în format PDF pe calculator. Pentru o mai bună gestiune a informațiilor, poți să îți creezi un folder pe desktop în care să salvezi e-mailurile importante. Nu uita să le denumești corespunzător pentru a le identifica mai rapid, la nevoie.

4. Folosește produse de protocol eco-friendly

Altă acțiune sustenabilă care nu numai că este prietenoasă cu mediul, dar care și contribuie la bunăstarea angajaților tăi este folosirea produselor de protocol eco-friendly. De exemplu, poți să înlocuiești pliculețele de ceai și capsulele de cafea cu ceai și cafea cumpărate vrac.  În acest mod, poți asigura produsele necesare pentru o perioadă mai lungă de timp fără să rezulte deșeuri poluante în urma folosirii lor.

5. Optează pentru discuții față în față în detrimentul celor online

Deși perioada pandemică a declanșat un nou obicei, și anume cel de a susține ședințele online, în prezent nu mai este cazul să adoptăm soluții de distanțare personală. Din acest motiv și pentru a economisi consumul de energie, orientează-te, atunci când este posibil, către discuții și ședințe față în față. O astfel de interacțiune nu numai că ajută la exprimarea mai bună a ideilor și la luarea unor decizii eficiente, ci reprezintă și o soluție sustenabilă care poate aduce beneficii de consum pe termen lung afacerii tale.

Clădirile sustenabile oferă spații moderne de birouri care permit organizarea ședințelor într-un perimetru care susține productivitatea și eficiența angajaților.

👉Descoperă mai multe despre clădirile sustenabile și avantajele lor.

Dacă, însă, în ședință va fi nevoie să folosești videoproiector, lumina artificială sau un monitor de dimensiuni mari, atunci cea mai bună și eficientă soluție rămâne tot organizarea ședinței virtuale, întrucât calculatoarele consumă mai puțină energie decât dispozitivele menționate anterior.

6. Înlocuiește agendele convenționale cu o soluție sustenabilă

Dacă și tu ai obiceiul ca în fiecare an să oferi tuturor angajaților tăi agende din partea companiei, află că poți să folosești o soluție mai sustenabilă în detrimentul acestora. Mai exact, de data aceasta, pentru a menține o dezvoltare sustenabilă a afacerii tale, poți să le oferi angajaților tăi un caiet ecologic. Acesta poate fi folosit la nesfârșit, deoarece paginile scrise pot fi șterse cu o cârpă umedă și, astfel, vei putea obține un caiet ca nou.

7. Organizează semestrial o zi a sustenabilității

O zi a sustenabilității poate fi o idee bună de a identifica și implementa soluții inovatoare de dezvoltare sustenabilă. În această zi poți să îți îndemni angajații să se gândească la metode sustenabile care pot fi implementate de către fiecare în parte la birou. Supune toate metodele la vot și cele mai votate 3 soluții pot fi premiate cu mici atenții. În acest mod, angajații tăi se vor simți susținuți și motivați să implementeze noi idei sustenabile care să ajute atât businessul, cât și mediul înconjurător.

Localizarea birourilor într-o clădire sustenabilă alături de acțiuni precum oprirea completă a dispozitivelor atunci când nu sunt folosite, înlocuirea agendelor convenționale cu soluții sustenabile, dar și încurajarea angajaților să propună idei inovative, eco-friendly poate contribui la o dezvoltare sustenabilă a businessului tău.

Sursă foto: shutterstock.com

Articole recomandate
(Visited 289 times, 1 visits today)