Prin recunoașterea meritelor angajaților îți arăți aprecierea pentru contribuția lor la rezultatele companiei. Această recunoaștere poate lua multe forme de la o mulțumire verbală la premii și bonusuri de performanță.
Având în vedere că aprecierea angajaților influențează semnificativ motivația acestora, managerii ar trebui să își concentreze mai mult atenția în această direcție. Descoperă, mai jos, de ce este recomandat și important să recunoști meritele angajaților, cum să îți răsplătești salariații, precum și câteva exemple practice.
De ce este important să recunoști meritele angajaților
Aprecierea meritelor angajaților la locul de muncă ia multe forme și de multe ori un simplu „mulțumesc” pentru o sarcină dusă la îndeplinire cu succes sau pentru pregătirea temeinică a unei prezentări contează foarte mult.
La nivel de organizație, recunoașterea meritelor angajaților joacă un rol important în cultura organizațională și întărește relația dintre lideri și echipe. Iată câteva dintre motivele pentru care este important să recunoști meritele angajaților:
- Aprecierea meritelor contribuie la productivitate – atunci când angajații lucrează din greu și munca le este prețuită, simt că activitatea lor contează. Iar acest lucru îi motivează să mențină același nivel și să obțină performanță;
- Aprecierea meritelor îmbunătățește starea de spirit la locul de muncă – un angajat care este apreciat va învăța, la rândul său, recunoașterea meritelor celor din jur. Aprecierea va ajunge în firmă precum un bulgăre de zăpadă. Astfel, se va crea un mediu de lucru mai plăcut în care eforturile tuturor sunt apreciate;
- Aprecierea meritelor menține angajații implicați – pe lângă productivitate, atunci când arăți că recunoști meritele angajaților, crește dedicarea și implicarea acestora;
- Aprecierea meritelor te poate ajuta când ești în căutarea de noi talente – companiile care sunt cunoscute pentru prețuirea angajaților își găsesc mai ușor oameni noi.
👉 Prin conceptele pe care le propun, spațiile de birouri ONE contribuie la o relație mai bună cu angajații. Prin Live/Work/Play se înțelege o îmbinare a accesului la spații de birouri cu zone de relaxare și agrement, spații verzi și zone de locuit, toate reunite pentru a crea adevărate comunități.
Legătura dintre motivarea angajaților și recunoașterea meritelor
Recunoașterea reușitelor poate fi un instrument excelent pentru motivarea angajaților. Părinții, profesorii, antrenorii și managerii au implementat recunoașterea meritelor pentru a încuraja comportamentele pozitive.
Psihologia ne spune că motivarea personalului este principala sursă de răsplată pozitivă care contribuie la repetarea comportamentului respectiv.
Prin cuvinte sau acțiuni, recunoașterea muncii, a reușitelor și atingerea obiectivelor le transmit angajaților că sunt importanți pentru companie și activitatea lor contează. Recunoașterea rezultatelor contribuie la încredere, crește moralul echipelor și îmbunătățește motivația la locul de muncă.
Angajații motivați, la rândul lor, se implică mai mult, sunt mai productivi și obțin o satisfacție mai mare din activitățile de zi cu zi. Totodată, salariații motivați sunt dispuși să își asume mai multe riscuri, deci vor fi mai deschiși la provocări, învățarea de noi abilități și efort suplimentar, indiferent de departamentul în care lucrează.
Aprecierea angajaților îi ajută să înțeleagă legătura între sarcinile lor de zi cu zi și misiunea, viziunea și obiectivele organizației. Astfel, ei înțeleg că sunt parte esențială a succesului companiei pe termen lung.
Tipuri de recunoaștere a angajaților

Există mai multe tipuri de recunoaștere a reușitelor angajaților. Iată care sunt cele mai importante dintre ele:
- Recunoașterea din partea colegilor vs recunoaștere din partea unui superior – feedback-ul pozitiv din partea unui manager sau alt superior este o validare a rezultatelor bune și contribuie la creșterea siguranței la locul de muncă. De multe ori, însă, chiar și recunoașterea din partea unui coleg este binevenită;
- Recunoașterea anonimă vs recunoașterea în nume propriu – de cele mai multe ori, recunoașterea rezultatelor este oferită nominal. Totuși, uneori chiar și micile post-it-uri anonime cu un „mulțumesc” creează o stare de bine;
- Recunoaștere publică vs privată – în acest caz, recunoașterea reușitelor este influențată de personalitatea angajaților. Unii angajați au nevoie să fie în centrul atenției, chiar și două minute, în timp ce alții preferă mulțumiri discrete.
Metode prin care îți poți arăta aprecierea față de angajați
Un program de recunoaștere a reușitelor angajaților depinde de rezultatele obținute, precum și de nevoile salariaților. Iată câteva practici de succes prin care îți poți arăta aprecierea față de angajați:
- Fii specific și oferă detalii – recunoașterea este cu atât mai bine primită dacă este legată de o anumită reușită. Dacă ești specific și oferi detalii, angajații înțeleg ceea ce au făcut bine și vor repeta comportamentul respectiv;
👉 Vrei să oferi feedback constructiv? Află mai multe din articolul Cum sa oferi feedback constructiv angajatilor – exemple de bune practici!
- Fii prompt – recunoașterea meritelor ar trebui să aibă loc imediat sau la puțin timp după reușită, nu după câteva săptămâni sau luni. Cuvintele tale vor avea un impact mai mare dacă vin după un succes;
- Recunoaște atât reușitele majore, cât și succesele mai mici – chiar dacă recunoașterea unui succes răsunător este important pentru angajați, aceștia au nevoie de apreciere și pentru contribuțiile mai mici;
- Mulțumește – atunci când nu ai cum să îți arăți aprecierea imediat, scrie un e-mail detaliat în care să mulțumești pentru implicare și muncă. Dacă mulțumirea este scrisă de mână va fi cu atât mai prețuită. Mulți angajați păstrează aceste recunoașteri ca o amintire a reușitelor lor;
👉 Feedbackul oferit este influențat și de stilul de leadership. Află ce stil de conducere ai din articolul Stiluri de leadership: ce efecte au asupra unui business!
- Sărbătorește periodic reușitele – într-un mediu competitiv contează foarte mult să îți apreciezi colegii. Poți crea o tradiție precum un teambuilding sau o mică petrecere lunară în care să mulțumești angajaților pentru efortul lor;
- Ignoră micile greșeli – uneori îți poți arăta aprecierea față de angajați dacă ignori anumite greșeli minuscule. Dacă depășesc deadline-ul cu 1-2 ore sau neglijează o anumită sarcină de importanță mai mică, poți trece peste fără a le atrage atenția. Dacă alegi această cale, le arăți că le apreciezi rezultatele bune și că ai încredere în ei;
- Le oferi o motivație financiară – bonusurile sau alte sume oferite pentru anumite proiecte sau atingerea unor obiective reprezintă o motivație pentru angajați;
- Oferă zile libere bonus – le poți oferi angajaților performanți câte o după-amiază liberă pe lună sau chiar un program de lucru flexibil.
👉 O altă modalitate de a-ți răsplăti angajații este să le oferi cardul ONE Community. Acesta include numeroase reduceri la săli de sport, restaurante, magazine, florării etc.
Exemple de apreciere oferită angajaților
Recunoașterea meritelor este esențială pentru un mediu de lucru sănătos. Deși ar trebui să îți adaptezi mesajele la situație și la angajați, am pregătit câteva sugestii de apreciere oferită angajaților în diferite situații.
Recunoașterea performanței
„Capacitatea ta de a obține rezultate pentru companie ne inspiră pe toți. Mulțumesc pentru tot ceea ce faci!”
„Îți mulțumesc pentru munca depusă. Continui să evoluezi și să stabilești un standard tot mai înalt.”
Recunoașterea atitudinii pozitive
„Atitudinea ta pozitivă transformă mediul de lucru. Mă bucur întotdeauna când lucrez alături de tine!”
„Mulțumesc pentru contribuția la acest proiect. Ești un atu pentru echipă, iar acest lucru nu trece neobservat.”
Recunoașterea atingerii obiectivelor
„Perseverența ta de a atinge obiectivul X ne inspiră. În ciuda piedicilor, reușești să te descurci și obții rezultate deosebite!”
„Felicitări pentru depășirea obiectivelor pe ultimul trimestru! Pasiunea și efortul tău sunt esențiale pentru companie.”
Recunoașterea reușitelor angajaților este un instrument puternic ce poate fi folosit pentru a motiva și impulsiona angajații. Dacă îți lași timp să mulțumești angajaților pentru contribuția lor, creezi un mediu pozitiv de muncă, iar angajații vor fi mai productivi, loiali companiei și dedicați activității lor. Mai mult, recunoașterea contribuie la consolidarea comportamentelor pozitive. Atunci când un angajat este prețuit pentru eforturile și rezultatele sale, va fi mai dispus să repete acest comportament. Astfel, cresc și performanța, și productivitatea companiei.
Sursa foto: Shutterstock 1, Shutterstock 2