În lumea de business, persoanele care dezvoltă o afacere, o conduc și formează echipe, poartă numele de antreprenori. Pe lângă antreprenor, tot în cadrul aceleiași companii, poate fi și un intraprenor. 

Termenul este un concept relativ recent și se referă la angajații dintr-o companie care dezvoltă abilități antreprenoriale, precum creativitatea, inițiativa și asumarea deciziilor. Cu toate că atribuțiile unui intraprenor seamănă cu cele ale unui antreprenor, sunt două persoane diferite într-o companie. 

Descoperă din acest articol ce presupune să fii intraprenor, rolul și calitățile necesare.

Ce presupune să fii un intraprenor

Intraprenorii sunt persoanele care au rolul de a crea și dezvolta produse noi într-o afacere deja stabilită. Susținut de resursele existente ale afacerii, un intraprenor dezvoltă idei inovatoare și le transformă în produse și servicii reale. 

Din acest rol, șansele să te confrunți cu situații neprevăzute care necesită rezolvare imediată sunt mai mici față de cum ar fi din rolul de antreprenor. Din postura de intraprenor ai acces atât la toate resursele companiei, cât și la sprijinul acesteia când te confrunți cu situații limită și niciodată nu vei lua decizii de unul singur. 

Deși nu este străină ideea de a conduce o echipă și importanța inițiativelor proprii pentru un nou proiect sau conducerea echipelor, din rolul de intraprenor te afirmi și mai mult în companie, lucrând cot la cot cu antreprenorul acesteia. Ca intraprenor explorezi tehnologii, politici sau aplicații care vor ajuta la îmbunătățirea performanței companiei. 

În mod inevitabil, după o anumită perioadă, pe măsură ce sunt îndeplinite toate abilitățile necesare pentru a rezolva problemele importante, poți trece la rolul de antreprenor, dar acest aspect ține de regulile interne stabilite de la bun început, odată cu titulatura obținută.

Un intraprenor trebuie să se aștepte să primească libertate și autonomie din partea antreprenorului, iar la rândul său să ofere putere de analiză asupra tendințelor pieței și puterea de a se distinge în fața competiției.

👉 Munca în echipă eficientă este succesul oricărei afaceri, așa că și din postura de intraprenor trebuie să știi cum să conduci o echipă, să oferi feedback constructiv și să asculți nevoile fiecărui angajat în parterte. Descoperă cum să gestionezi mai bine munca in echipa, de ce calități ai nevoie, dar și cum formezi o echipă de succes pentru atingerea obiectivelor! 

Ce calități trebuie să aibă un intraprenor

Calitățile pe care trebuie să le aibă un intraprenor sunt următoarele:

  • trebuie să fie stăpân pe ceea ce știe să facă și să cunoască îndeaproape afacerea;
  • un intraprenor are nevoie de abilități solide de comunicare și colaborare, atât la nivelul intern al companiei, cât și extern, prin colaboratori;
  • trebuie să știe cum să gestioneze o situație de risc, să își asume când ceva nu merge bine, pentru a veni cu soluții;
  • are nevoie de o privire de ansamblu pentru tendințele din piață, pe care, mai apoi, să le integreze în strategia de business;
  • calități de leadership, pentru că devine parte decizională în viitorul afacerii;
  • devine propriul „capital de risc” în cadrul unei organizații.

Deși este un job de zi cu zi, din rolul de intraprenor trebuie să ai și gândirea unui leader care contribuie cu toate resursele necesare la un viitor pentru compania în care activează.

👉Ca o persoană cu putere decizională în cadrul organizației, poți crea un mediu favorabil pentru fiecare angajat în parte, pentru a obține rezultate de lungă durată. Birourile One sunt dezvoltate în așa fel încât să pună angajații pe primul loc și să le ofere confortul optim în zilele de muncă. Oferă-le ce e mai bun angajaților tăi și alege o clădire de birouri într-una din dezvoltările de birouri de top din zona Bucureștiului!

Rolul unui intraprenor într-o companie

Dacă până acum am vorbit despre ce este un intraprenor și calitățile necesare, acum trebuie să aducem în discuție și rolul pe care îl are în companie. Practic, din postura de intraprenor devii coloana vertebrală a unui business, pentru că lucrezi umăr la umăr cu antreprenorul.

Intraprenoriatul promovează autonomia și independența, în aceeași măsură în care încearcă să găsească soluții inovatoare pentru problemele pe care le întâmpină antreprenoriatul. Spre exemplu, din postura de intraprenor poți cere echipei să cerceteze și să recomande un workflow eficient pentru un grup țintă sau să implementeze un nou mod de a gestiona situațiile, în baza culturii și viziunii companiei.

Unul dintre principalele beneficii pe care le poate cunoaște un intraprenor este că poate veni cu idei noi și obiective noi de business, dar nu de la începutul afacerii, când nu știi care va fi ecoul în piață. Poți face asta pe parcurs, odată ce înțelegi nevoile și dorințele publicului țintă.

Practic, intraprenor poate deveni orice persoană dintr-o companie. În realitate, însă, este mai mult decât un post sau un loc de muncă unde îți bifezi task-urile zilnice. Antreprenorii de astăzi trebuie să promoveze angajații care dau dovadă de leadership și de nevoia de a lucra într-o companie pe care, cu timpul, să o considere a lor. Asta înseamnă un devotament atât față de business, cât și de antreprenorul de la care a fost lansată oportunitatea.

Când lucrează la un proiect, un intraprenor are puse la îndemână toate resursele disponibile în companie (umane, financiare, timp). La rândul lui, el vine cu o viziune nouă și realizabilă pentru proiectul în curs, dar și pentru viziunea sau misiunea companiei (elemente setate de la bun început).

👉 Dacă afacerea ta este în una dintre dezvoltările One United Properties, poți beneficia de cardurile One Community care îți oferă reduceri și oferte private pentru angajații tăi. Este o modalitate excelentă de a le arăta angajaților grija față de nevoile lor și de a contribui la găsirea echilibrului între viața personală și muncă.

Diferența dintre antreprenor și intraprenor

Cu toate că un antreprenor și un intraprenor împart, la prima vedere, același set de caracteristici (creativitate, leadership, asumarea de riscuri, viziune, inteligență), există unele diferențe în abilitățile de care au nevoie.

  • Antreprenorii trebuie să aibă un grad ridicat de independență și capacitatea de a o lua de la zero în cazuri extreme. Au nevoie să se simtă confortabili în situații de risc și incertitudine, astfel încât să vină cu soluții rapide și să își asume responsabilitatea. De asemenea, antreprenorii au nevoie de o plajă mai mare de cunoștințe (cel puțin de bază), de la marketing, finanțare, până la operațiuni. 

În schimb, intraprenorii trebuie să fie conectați la mediul de business deja format de către un antreprenor, să influențeze deciziile și să colaboreze eficient atunci când înțeleg ce au de făcut. Practic, nu încep de la zero afacerea.

  • Antreprenoriatul înseamnă echilibrarea dorinței de inovare cu nevoia de a se alinia la obiectivele strategice ale companiei. De cealaltă parte, în intraprenoriat e nevoie de adaptabilitate în gestionarea riscului și în limitele constrângerilor organizației.
  • Antreprenorii operează în afara limitelor unei organizații existente. Își asumă riscurile, dar, în același timp, culeg și laudele cuvenite după un proiect care și-a atins obiectivele. Au autonomie completă și control asupra proiectelor în care sunt implicați, de la început până la sfârșit. 

În schimb, intraprenorii operează în cadrul unei companii consacrate, își asumă riscuri atunci când lansează idei noi, dar în cazul unor situații extreme, întreaga companie este implicată. De asemenea, toate ideile și modurile altfel de preluare a proiectelor sunt luate în baza politicilor și procedurilor deja existente în cadrul companiei.

  • Un intraprenor nu are același nivel de control și autonomie ca un antreprenor, cum nici recompensele financiare nu sunt la fel. Cu toate astea, îi sunt recunoscute meritele și beneficiază de recunoaștere la nivelul companiei.

Pe lângă toate cele de sus menționate, dacă ar fi nevoie de o singură definiție care să sublinieze diferența dintre cei doi termeni, ar fi următoarea: antreprenorul își propune să creeze o afacere de la zero, pe când intraprenorul vine cu o idee sau un proiect inovator într-un set de reguli deja format.

Pe măsură ce tot mai multe companii recunosc importanța intraprenoriatului, este probabil ca în viitor acesta să aibă mai mult ecou, cu rezultate în crearea unor echipe închegate și a unor departamente care să se ocupe în mod direct de inovare. Un intraprenor oferă unei companii un potențial uriaș de dezvoltare, deoarece se bazează pe noi concepte și idei, adaptate pieței într-o continuă schimbare.

Surse foto: Shuttertstock.com, Shutterstock.com, Shutterstock.com

(Visited 131 times, 1 visits today)