Ne aflăm în era tehnologiei rapide și a inovației continue, așa că IoT nu mai este o opțiune, ci a devenit o necesitate pentru businessurile care vor să evolueze pe termen lung. Conform statisticilor publicate de Eurostat, la nivel global, în anul 2021 48% dintre companii au integrat IoT în strategia lor.

Descoperă în continuare cum o poți face și tu și care sunt avantajele de care vei beneficia.

Ce este IoT (Internet of Things) și ce avantaje poate aduce businessului tău

În lumea antreprenorială, IoT („internet of things” sau „internetul lucrurilor”) este acel partener de încredere care construiește un ecosistem digital format din dispozitive fizice, senzori și software-uri pentru a colecta și partaja date. Scopul principal pe care IoT îl are este de a optimiza operațiunile pentru creșterea performanței și, implicit, a cifrei de afaceri.

Acum că am aflat ce înseamnă internet of things (IoT), iată și care sunt cele 4 avantaje pe care integrarea IoT le poate aduce în businessul tău:

  1. Eficiență operațională crescută

Cu capacitatea sa de a conecta echipamentele fizice la rețea și de a facilita schimbul de date în timp real, IoT îți permite să monitorizezi și să gestionezi eficient procesele pentru a realiza economii semnificative de timp și resurse.

Ideea este una destul de simplă: cu ajutorul soluțiilor care integrează IoT, ai posibilitatea de a aduna date referitoare la procesele operaționale și de a lua decizii în timp util pentru dezvoltarea afacerii tale. De exemplu, procesul de producție poate fi automatizat cu ajutorul unor roboți care să facă sarcini repetitive, iar resursele umane pot fi folosite pentru sarcini mai complexe care necesită analiză în gândire.

  1. Îmbunătățirea calității produselor și serviciilor

Pe lângă îmbunătățirea eficienței operaționale cu ajutorul echipamentelor și software-urilor potrivite, IoT poate îmbunătăți și calitatea produselor/serviciilor pe care le oferi. Prin colectarea și analiza datelor în timp real, poți identifica rapid deficiențele și poți îmbunătăți calitatea produselor sau serviciilor pe care le oferi clienților tăi. Astfel, vei obține o creștere a satisfacției clienților și vei reuși să construiești o reputație mai bună pe piață, lucru care îți poate aduce un avantaj competitiv considerabil.

👉 Un alt diferențiator cheie în business este sustenabilitatea. Afla prin ce se diferentiaza un business sustenabil de competitie si care sunt pasii catre o afacere sustenabila.

  1. Construirea unei relații mai puternice cu clienții

Desigur, furnizarea de produse și servicii de calitate te poate ajuta să construiești o relație de lungă durată cu clienții tăi, însă acest lucru poate să nu fie suficient. Pentru a atrage clienți noi și pentru a te asigura că cei actuali rămân fideli brandului tău, trebuie să-i cunoști mai bine. IoT te poate ajuta și în acest sens.

Integrarea IoT în strategia businessului tău îți permite să cunoști nevoile și dorințele actuale ale publicului-țintă, dar și să anticipezi eventuale modificări. Toate aceste date îți permit mai departe personalizarea ofertelor și serviciilor într-un mod care să satisfacă nevoile individuale ale clienților.

  1. Mediu de lucru modern pentru angajați

Cum un business sustenabil nu are nevoie doar de clienți, ci și de angajați mulțumiți care să contribuie la viziunea afacerii, este important să te asiguri că oferi echipei tale un mediu de lucru modern și motivant. 

👉 Motivează-ți angajații prin recompense pentru contribuția lor la atingerea obiectivelor. Dacă birourile tale se află într-una din clădirile construite de One United Properties, poți face acest lucru foarte ușor cu ajutorul cardurilor One Community.

În ceea ce privește mediul fizic, sistemele IoT pot contribui la crearea unui spațiu de lucru mai confortabil prin reglarea automată a temperaturii sau un iluminat personalizat. De asemenea, pentru că echilibrul între viața personală și cea profesională este important, te poți folosi de IoT pentru a facilita munca de la distanță. Acest lucru presupune investiții în comunicații unificate, colaborare online și oferirea de acces la date și aplicații de la distanță.

👉 Alege un spațiu de birouri în One Cotroceni Park din București – o dezvoltare sustenabilă concepută urmărind abordarea Live/Work/Play. Astfel, pe lângă un mediu fizic modern de lucru, alegi să promovezi un stil de viață modern și sustenabil pentru angajații tăi, în timp ce le pui la dispoziție facilități integrate, precum restaurante și spații comerciale, aflate chiar în incinta ansamblului. 

Cum transformi avantajele IoT în atuuri competitive: exemple concrete

După cum ai văzut în prima parte a articolului, există multiple avantaje pe care IoT le poate aduce afacerii tale. Dar ce poți face pentru a transforma aceste avantaje în atuuri competitive reale? Iată câteva exemple concrete pe care le poți pune în aplicare.

Ce poți face pentru creșterea eficienței operaționale

}mbunătățirea eficienței operaționale este importantă deoarece te ajută să economisești două resurse esențiale pentru orice business: timpul și banii. Iată cum poți să folosești IoT în acest sens:

  • Instalează senzori pe echipamentele de producție pentru a monitoriza în timp real starea acestora. În funcție de datele colectate, poți identifica cel mai bun moment pentru a efectua o mentenanță a echipamentelor, astfel încât să eviți defecțiuni care să oprească producția și care să coste semnificativ mai mult. 
  • Utilizează senzori IoT pentru monitorizarea condițiilor de mediu în clădire (cum ar fi temperatura, iluminatul și calitatea aerului). Dacă deții propria clădire în care îți desfășori activitatea, o astfel de investiție poate contribui la eficiența energetică și la confortul angajaților. Dacă, în schimb, închiriezi spațiu într-o clădire de birouri, caută o construcție cu sisteme de iluminat și de climatizare care pot fi controlate automat în funcție de prezența sau absența oamenilor, economisind astfel energie și costuri.

Ce poți face pentru îmbunătățirea calității produselor

Monitorizarea și controlul calității în timp real sunt două aspecte-cheie atunci când dorești să oferi ce e mai bun clienților tăi. Iată cum le poți implementa:

  • Folosește echipamente și senzori pentru monitorizarea continuă a parametrilor de calitate în timp real. Astfel, poți detecta abateri sau neregularități în procesele de producție sau furnizare a serviciilor și poți interveni rapid pentru a face îmbunătățiri acolo unde este cazul. În acest mod, abaterile vor rămâne în interiorul businessului tău și vor fi corectate, fără ca produsele/serviciile de o calitate precară să ajungă la clienți și să creeze nemulțumiri.
  • Urmărește și gestionează îndeaproape lanțul de aprovizionare. Dacă ai o flotă proprie, poți să te bucuri de transparență în procesul de livrare cu ajutorul IoT. Folosește-te de autovehicule potrivite tipului de produse pe care le oferi, dispozitive GPS și platforme de programare eficientă a traseelor pentru a asigura un transport cât mai eficient, care să nu pericliteze calitatea produselor oferite.

Ce poți face pentru construirea unei relații mai puternice cu clienții

În mediul actual de business, doar calitatea serviciilor nu îți mai poate asigura un business sustenabil. De aceea, este important să acorzi atenție deosebită clienților tăi și să încerci să cunoști cât mai bine nevoile și dorințele acestora. Iată cum poți face asta cu ajutorul IoT:

  • Folosește dispozitive IoT care pot facilita colectarea feedbackului în timp real de la clienți. Acestea pot fi dispozitive cu două butoane pentru feedback amplasate în magazine, dispozitive portabile pentru industria HoReCa sau sisteme biometrice pentru a evalua expresiile clienților. Toate informațiile acumulate pot fi folosite pentru a calcula nivelul de satisfacție al clienților și pentru a identifica punctele care necesită îmbunătățiri. 
  • Integrează IoT în sistemele CRM pentru o gestionare mai eficientă a relațiilor cu clienții. Datele colectate îți pot oferi informații importante despre preferințele și istoricul cumpărăturilor. Astfel, vei putea să oferi servicii personalizate care să crească loialitatea clienților.

Ce poți face pentru a construi un mediu de lucru modern pentru angajați

Comercializarea unor produse și servicii de calitate are nevoie de o echipă bine pregătită și motivată care să-ți fie alături. De aceea, poți să construiești un mediu de lucru modern pentru angajații tăi, astfel încât să fie productivi și motivați la locul de muncă. Iată cum poți face asta, folosindu-te de IoT:

  • Amplasează birourile într-o clădire care se folosește de IoT pentru a monitoriza lumina, temperatura și calitatea aerului în birouri și pentru a le adapta automat la nevoile angajaților. Acest aspect nu numai că îmbunătățește confortul, ci optimizează eficiența energetică, contribuind la un mediu de lucru mai plăcut și mai sustenabil.

👉 Află cum confortul termic din birourile One United Properties imbunatateste performanta muncii la birou.

  • Alege o clădire care integrează soluții de securitate bazate pe IoT pentru a asigura un mediu de lucru sigur. Aceste sisteme pot include dispozitive de control al accesului cu carduri sau date biometrice, camere de supraveghere inteligente și alte tehnologii care contribuie la protejarea angajaților, dar și a celorlalte active ale companiei.

Concluzionând, de la eficiența operațională și până la inovație și personalizare, IoT este un factor definitoriu, care te poate diferenția de competiție. Pune în aplicare informațiile din acest articol și construiește-ți un business sustenabil și modern.

Sursă foto: shutterstock.com, shutterstock.com, shutterstock.com, shutterstock.com

(Visited 90 times, 1 visits today)