Într-un mediu de business atât de dinamic precum cel din prezent, creativitatea devine un aspect important în procesele operaționale, pentru că te ajută să te adaptezi mai ușor la schimbări. Descoperă în cele ce urmează care sunt celelalte motive pentru care este importantă creativitatea angajaților, indiferent de domeniul de activitate, dar și cum să crești creativitatea angajaților.

La ce se referă conceptul de creativitate atunci când vorbim despre activitatea angajaților

Contrar aparențelor, creativitatea nu este necesară doar activităților din domeniile asociate cu arte, design sau marketing, ci și în cadrul profesiilor mai „sobre” și tehnice, cum ar fi contabilitatea sau ingineria.

Motivul este simplu: atunci când vorbim despre creativitate, ne referim la capacitatea generală a angajaților de a găsi soluții la probleme complexe, de a aduce contribuții originale și de a-și gestiona sarcinile într-un mod inovator. 

Iată care sunt beneficiile pentru care merită să investești ca să crești creativitatea angajaților.

Care sunt beneficiile creativității la locul de muncă

Iată care sunt beneficiile pe care le resimt angajații atunci când lucrează într-o companie care susține și motivează creativitatea:

  • Satisfacție personală și profesională. Capacitatea angajaților de a-și exprima creativitatea la locul de muncă poate contribui la creșterea satisfacției personale și profesionale, deoarece acest lucru le permite să-și îndeplinească aspirațiile și să-și pună în aplicare ideile.
  • Dezvoltare personală și profesională. Abilitatea de a gândi creativ și de a aduce idei noi pentru îmbunătățirea proceselor de realizare a anumitor sarcini poate ajuta angajații să-și dezvolte abilitățile și să-și îmbunătățească semnificativ cariera profesională.
  • Autonomie și libertate. Ideile creative care îmbunătățesc anumite procese permit angajaților să își îndrepte atenția spre alte aspecte ale businessului care necesită o gândire mai analitică.

Toate aceste aspecte duc la creșterea performanței lor, care, implicit, pentru companie înseamnă:

  • Mai multă inovație. Creativitatea angajaților stimulează dezvoltarea de produse, servicii și procese noi, care pot oferi un avantaj competitiv pe piață și un profit mai ridicat. 
  • Mai multă eficiență în soluționarea problemelor. Angajații creativi sunt mai predispuși să găsească soluții inventive la problemele complexe, ceea ce poate conduce la îmbunătățiri semnificative în eficiența și eficacitatea operațiunilor.
  • Nivel ridicat de adaptabilitate. Businessurile care implementează soluții de motivare a personalului în ceea ce privește creativitatea sunt mai deschise la schimbări și se pot adapta mai ușor la schimbările de pe piață sau la situațiile neașteptate, deoarece angajații sunt obișnuiți să găsească soluții inventive și să gândească „outside of the box”.

👉Un mediu de lucru modern, care susține creativitatea, poate atrage angajați de top și poate crește retenția lor, deoarece se simt stimulați și încurajați să-și exploreze potențialul. De asemenea, acesta poate influența și productivitatea angajaților. Iată 4 aspecte pe care sa le imbunatatesti la locul de munca, astfel incat sa facilitezi toate aceste lucruri.

Cum crești creativitatea angajaților: Cele mai eficiente tehnici

Acum că ai văzut care sunt multiplele beneficii pe care le are creativitatea într-un business, iată cum să crești creativitatea angajaților pentru a beneficia de toate acestea.

Brainstorming

Acesta este un proces în care membrii echipei se adună, de obicei, într-o sală de ședințe dotată cu tehnologii moderne, pentru a genera cât mai multe idei posibile într-un timp scurt, fără a le evalua în acel moment. Ulterior, ideile sunt analizate și detaliate, astfel încât în strategie să rămână cele mai bune.

Totuși, este important ca atmosfera în procesul de brainstorming să fie deschisă și lipsită de judecăți, pentru a încuraja libera exprimare a ideilor, chiar dacă nu toate vor fi folosite. În ceea ce privește ideile care nu sunt considerate a fi cele mai potrivite pentru o situație dată, acestea pot fi analizate mai în detaliu și îmbunătățite pentru a fi folosite pe viitor, în anumite situații specifice.

Cele mai comune situații în care este folosit acest proces de brainstorming sunt: dezvoltarea de noi produse sau servicii și generarea de idei pentru îmbunătățirea proceselor de lucru.

Design Thinking

Această metodă se concentrează pe înțelegerea profundă a nevoilor utilizatorilor și generarea de soluții inovatoare pentru a satisface aceste nevoi. 

Procesul design thinking implică etape precum:

  • Înțelegerea problemei – pentru a parcurge această etapă poți să analizezi datele disponibile, astfel încât să identifici factorii care au cauzat problema.
  • Definirea perspectivei utilizatorilor. Această etapă implică crearea unui profil detaliat al utilizatorilor și înțelegerea nevoilor, dorințelor și experiențelor acestora. 
  • Generarea de idei. Aici poți să folosești procesul de brainstorming descris mai sus.
  • Prototipizarea și testarea soluțiilor. Detaliază soluțiile identificate în procesul de brainstorming și testează-le. Apoi, implementează soluțiile cu cele mai bune rezultate.

Mind Mapping

Mind mappingul este o tehnică utilizată pentru a genera și organiza idei într-un mod vizual. Pentru ca acest proces să se desfășoare cât mai facil, folosește-te de un ecran interactiv în mijlocul căruia să treci ideea centrală. Mai apoi, adaugă ideile asociate, care vin din partea echipei, sub formă de ramuri, de o parte și de alta a ideii centrale.

Astfel, prin organizarea vizuală a ideilor și a discuțiilor cu angajații, le permiți să exploreze și să identifice idei în mod creativ, facilitând dezvoltarea de soluții inovatoare.

Traininguri și workshopuri de dezvoltare personală

Toate aceste tehnici pot fi mult mai eficiente dacă investești în dezvoltarea personală a angajaților tăi, deoarece acest lucru le permite să dezvolte mai multe perspective de a vedea unele situații.

În acest sens, organizarea de traininguri și workshopuri care să încurajeze gândirea creativă și dezvoltarea abilităților creative poate fi o modalitate eficientă. Aceste sesiuni pot include exerciții practice susținute de specialiști, dar și discuții și exerciții de lucru în echipă care să încurajeze explorarea ideilor noi.

👉Încurajează spiritul de echipă și oferă-le angajaților tăi sentimentul că fac parte dintr-o comunitate solidă, cum este și One United Properties Community. Cât timp tu și echipa ta lucrați într-una din clădirile de birouri din portofoliul One United Properties, puteti deveni membri și să vă bucurați de reduceri private și oferte speciale la partenerii noștri.

Alte bune practici pe care le poți implementa

Pe lângă tehnicile concrete pe care le poți pune în aplicare în activitățile de zi cu zi ale angajaților, mai există câteva idei de îmbunătățire la locul de muncă pe care le poți include și implementa în cultura companiei tale pentru motivarea angajaților creativi.

👉Citește mai multe despre cultura organizationala: ce rol are si cum o construiesti.

Una dintre cele mai eficiente practici este crearea unui spațiu modern de lucru și adaptarea continuă a acestuia la nevoile angajaților. Investește într-un spațiu de lucru care să încurajeze creativitatea și inovația prin intermediul designului și mobilierului și optează pentru birouri open space care să faciliteze colaborarea și schimbul de idei între angajați. 

De asemenea, asigură-te că spațiul dispune de zone de relaxare pentru angajați, deoarece o pauză activă și o schimbare a mediului pot îmbunătăți creativitatea și productivitatea. Aceste zone de relaxare pot include colțuri de lectură, zone de lounge confortabile sau chiar spații exterioare, cum ar fi terase sau grădini.

👉 Toate aceste caracteristici le regăsești în spațiile de birouri din One Cotroceni Park – o dezvoltare multifuncțională din București concepută urmărind abordarea Live/Work/Play. Aceasta promovează modul de lucru contemporan dorit de angajații moderni și creativi, prin intermediul birourilor open space, a zonelor dedicate relaxării și a facilităților integrate. 

Nu în ultimul rând, și promovarea unui echilibru între muncă și viața personală poate să stimuleze creativitatea și eficiența angajaților. Oferă-le angajaților tăi posibilitatea de a-și gestiona echilibrul între muncă și viața personală, deoarece acest lucru poate duce la menținerea unei sănătăți psihice optime care, implicit, stimulează creativitatea și productivitatea lor. 

În final, adoptând practicile prezentate în acest articol și inspirând angajații să-și exprime creativitatea în mod liber, vei putea observa că, pe termen lung, vei obține rezultate durabile și de impact. Vei putea să crești creativitatea angajaților, să te adaptezi mai ușor la schimbările pieței, să preîntâmpini tendințele cu soluții inovatoare și astfel să te diferențiezi de competiție.

Surse foto: Shutterstock, Shutterstock.

(Visited 135 times, 1 visits today)