Printre factorii principali care determină calitatea sănătății noastre se numără atât mediul social, cât și mediul fizic în care trăim. Având în vedere că petrecem, în medie, o treime din zi la locul de muncă, mediul în care lucrăm are un impact foarte mare asupra calității vieții. Acest impact poate să fie unul negativ, dacă mediul de lucru este unul nociv, sau poate fi pozitiv, dacă mediul de lucru este unul sănătos. 

Din acest motiv, pentru fidelizarea angajaților și pentru grija pe care compania o poartă vizavi de sănătatea și bunăstarea acestora, este important ca angajatorul să ofere angajaților săi oportunitatea de a lucra într-un mediu de lucru plăcut.

Mediu de lucru sănătos vs. mediu de lucru nociv

Conform unui studiu publicat de MIT Sloan School Management, mediul de lucru toxic este principalul factor care cauzează fluctuația de personal, urmat de nivelul scăzut de siguranță în mediul de lucru. Astfel, mediul de lucru sănătos este, de regulă, cel care face diferența între două companii care oferă aceleași niveluri de salarizare. 

Atunci când cultura unei organizații este una sănătoasă, care ține cont de bunăstarea angajatului și de asigurarea unui mediu de lucru plăcut, compania va avea de câștigat angajați buni, pe termen lung. În schimb, atunci când mediul de lucru este nociv și compania pare să se concentreze doar asupra creșterii cifrei de afaceri, fără a ține cont de bunăstarea angajaților, aceasta va avea de suferit, din cauza fluctuației de personal și a productivității scăzute. 

Caracteristicile unui mediu de lucru sănătos:

 • încurajează echilibrul dintre viața personală și cea profesională;
 • promovează comunicarea deschisă atât pe plan orizontal, între angajați, cât și pe plan vertical, între angajați și manager;
 • susține dezvoltarea personală și profesională a angajaților;
 • oferă posibilitatea unui program de lucru flexibil, care să aducă beneficii atât angajaților, cât și companiei.

Caracteristicile unui mediu de lucru nociv:

 • nu ține cont de viața personală a angajatului, iar munca peste program tinde să devină o normalitate;
 • nu promovează exprimarea liberă în fața unui manager, angajații evitând acest lucru, din cauza unui feedback nociv;
 • nu încurajează dezvoltarea personală și profesională a angajaților;
 • mediul fizic de lucru nu contribuie la socializarea între colegi și la crearea unor legături profesionale.

4 aspecte de îmbunătățit la locul de muncă pentru a asigura angajaților tăi un mediu de lucru plăcut

Luând în considerare caracteristicile unui mediu sănătos, iată ce soluții poți implementa, pentru a te asigura că angajații tăi sunt mulțumiți de mediul în care lucrează.

Soluții pentru încurajarea echilibrului între viața personală și viața profesională

Echilibrul între viața personală și viața profesională este, de cele mai multe ori, un factor decisiv în hotărârea angajaților de a accepta o ofertă de muncă sau de a părăsi locul de muncă actual. Iată câteva soluții prin care poți să încurajezi echilibrul între viața personală și cea profesională a angajaților tăi:

 • evită suprasolicitarea angajaților cu taskuri care depășesc capacitatea lor de lucru;
 • angajează unul sau doi colegi în echipă, dacă volumul de lucru îți impune asta;
 • oferă suport echipei, atunci când este nevoie;
 • setează deadline-uri realiste pentru finalizarea task-urilor.

Metode prin care poți să promovezi comunicarea deschisă

O comunicare deschisă atât între colegi, cât și între colegi și manager poate contribui cu succes la creșterea productivității muncii și la menținerea unui spirit de echipă sănătos. Iată câteva metode prin care poți să promovezi comunicarea deschisă la locul de muncă:

 • poartă discuții one-to-one cu angajații tăi și oferă-le posibilitatea de a-ți comunica direct diferite probleme sau neplăceri cu care se confruntă;
 • încurajează socializarea între angajați, prin oferirea unui spațiu comun, în care aceștia pot să își petreacă timpul, în pauzele de lucru;
 • organizează activități de team-building, fie în interiorul companiei, fie într-o locație externă.

👉 Descoperă spațiile de birouri disponibile în One Cotroceni Park, proiectat sub abordarea holistica „Live, Work, Play” care promovează un mediu de lucru sănătos și un stil de viață modern. Dezvoltarea se întinde pe o suprafață totală de peste 5,8 hectare și beneficiază de 3 parcări subterane, spații comerciale și facilități sociale la parter, spații pentru birouri la primul etaj, apartamente cu grădină la etajul al doilea și penthouse-uri moderne la etajele superioare. 

Soluții pentru susținerea dezvoltării personale și profesionale a angajaților

Dezvoltarea personală și profesională a angajaților poate aduce beneficii și companiei, întrucât un angajat motivat de perfecționare contribuie și mai mult la succesul echipei. Iată câteva soluții pentru susținerea dezvoltării personale și profesionale a angajaților tăi:

 • oferă-le angajaților tăi posibilitatea de a participa la cursuri de dezvoltare;
 • atunci când există o poziție deschisă în companie, orientează-te mai întâi spre angajare internă;
 • oferă-le salariaților tăi oportunitatea de a beneficia de facilități sociale care să contribuie la un stil de viață modern. Atunci când aceste facilități se află în proximitatea jobului, contribui și la un management al timpului eficient pentru angajații tăi.

Cum poți promova un program flexibil pentru angajații tăi

Un program flexibil oferă angajaților posibilitatea de a-și crea un stil de viață sănătos și, în același timp, să își ofere serviciile companiei în orele în care se simt cei mai productivi. Iată cum poți promova un program flexibil la locul de muncă:

 • renunță la conceptul de „9 to 5” și permite angajaților tăi să beneficieze de un program flexibil, atât timp cât acesta nu dăunează productivității muncii;
 • adoptă modul de lucru hibrid și permite salariaților să lucreze de acasă, atunci când au nevoie.

7 motive pentru care birourile ONE United Properties te pot ajuta să asiguri angajaților tăi un mediu de lucru plăcut și sănătos

Un mediu plăcut și sănătos este influențat de politica și cultura organizațională a unei companii, dar și de mediul fizic în care angajații petrec timpul la locul de muncă. Iată câteva motive pentru care birourile ONE United Properties te pot ajuta să asiguri angajaților tăi un mediu de lucru favorabil:

 1. Birourile ONE United Properties au fost construite plecând de la abordarea Live/Work/Play, care încurajează un stil de viață contemporan și confortabil la locul de muncă. Pe lângă faptul că birourile sunt construite din materiale de calitate, sustenabile, acestea se află și în apropierea unor spații verzi și a unor diferite facilități pentru rezidenți și angajați, precum: cafenele, restaurante, săli de sport etc.
 2. Clădirile ONE United Properties au obținut certificarea WELL Health – Safety, prin care se confirmă sănătatea și siguranța angajaților la locul de muncă. Toate echipele care lucrează aici beneficiază de un mediu de lucru sigur, prevăzut cu sisteme performante de încălzire și ventilație și soluții imediate în caz de urgență.
 3. Designul atrăgător și confortabil al birourilor promovează productivitatea angajaților și încurajează munca în echipă;
 4. Spațiile verzi din imediata apropiere a birourilor contribuie la relaxarea angajaților și la scăderea nivelului de stres, promovând petrecerea pauzelor de lucru în natură;
 5. Restaurantele și cafenelele pot reprezenta un prilej inedit de a petrece mai mult timp cu echipa, într-un mediu relaxat și destins;
 6. Sala de gimnastică, aflată în proximitatea birourilor, contribuie la promovarea unui stil de viață sănătos și la un echilibru între viața personală și cea profesională. Angajatul poate face sport fie înainte de programul de lucru, fie după încheierea programului, fără a fi nevoit să piardă timp suplimentar în trafic.
 7. Magazinele și farmaciile din zona birourilor contribuie la un management eficient al timpului, deoarece cumpărăturile necesare pentru casă pot fi făcute imediat după programul de muncă, fără a fi nevoie să ajungi în celălalt capăt de oraș, la ore cu trafic intens.

👉Descoperă spațiile de birouri disponibile în One Tower, dezvoltarea care răspunde celor mai exigente solicitări atunci când vorbim de un mediu de lucru sigur, sănătos și modern. One Tower a obținut certificarea LEED Platinum US Green Building Council Award, unul dintre cele mai mari ratinguri pentru performanța și impactul asupra mediului.

Dezvoltarea are o suprafață închiriabilă de 23.750 de metri pătrați și a fost concepută cu mare atenție la detalii, pentru crearea unui mediu de lucru primitor și confortabil pentru angajați, cu spații moderne, luminoase, cu sisteme performante de încălzire și ventilație. 

sursă foto: freepik.com

Articole recomandate
(Visited 169 times, 1 visits today)