Fără dar și poate, antreprenorii sunt un pilon principal în economia românească, motiv pentru care pot beneficia de sprijin financiar nerambursabil sub formă de granturi pentru dezvoltarea businessului lor.

Descoperă în cele ce urmează tot ce trebuie să știi despre granturile IMM 2024: ce sunt granturile, ce granturi IMM 2024 sunt disponibile și cum le poți obține. 

  • Granturile IMM: ce sunt și câte tipuri există
  • Granturi IMM disponibile în 2024
  • Alte granturi IMM de urmărit pentru apeluri viitoare

Granturile IMM: ce sunt şi câte tipuri există

Granturile IMM 2024 sunt surse de finanţare nerambursabile, acordate de obicei de diferite instituţii de stat, cu scopul de a susţine funcționarea și dezvoltarea afacerilor mici și mijlocii.

În funcție de obiectivul concret al resurselor, există 2 tipuri principale de granturi: 

  1. Granturi care finanțează acțiuni dedicate atingerii unui obiectiv al unei politici UE;
  2. Granturi care finanțează cheltuieli de funcționare ale afacerilor care urmăresc un interes general european.

Granturi IMM disponibile în 2024

Dacă deții o afacere mică sau mijlocie, și tu ai posibilitatea de a obține granturi IMM pentru dezvoltarea businessului. Iată ce granturi IMM 2024 sunt disponibile în acest an:

IMM Plus

Prin intermediul programului IMM Plus, Ministerul Finanțelor oferă granturi IMM 2024 pentru firmele care nu dispun de suficiente resurse financiare pentru desfășurarea activității și pentru proiectele de investiții necesare îndeplinirii obiectivelor de business.

Componentele programului IMM Plus sunt următoarele: 

  • Componenta IMM ROMÂNIA PLUS – facilitează accesul la finanțare a întreprinderilor mici și mijlocii pentru realizarea de investiții sau credite/linii de credit pentru capital de lucru, inclusiv pentru refinanțarea altor credite de investiții sau cheltuieli destinate achiziției de părți sociale și acțiuni.
  • Componenta AGRO PLUS – conține granturi IMM 2024 dedicate IMM-urilor din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar.
  • Componenta IMM PROD PLUS – facilitează accesul la resurse de finanțare solicitate pentru asigurarea lichidităților și finanțarea investițiilor de către IMM-uri, inclusiv start-up-uri, care activează în sectoare productive.
  • Componenta CONSTRUCT PLUS –  are ca obiectiv acordarea de garanții guvernamentale pentru îmbunătățirea eficienței energetice, susținerea investițiilor în domeniul energiei verzi și alinierea la obiectivele de mediu implementate de IMM-uri din sectorul construcțiilor, inclusiv start-up-uri, precum și arhitecți și birouri individuale de arhitectură etc.
  • Componenta RURAL PLUS – are ca obiectiv acordarea de facilități de garantare de către stat în mod transparent și nediscriminatoriu pentru creditele de investiții și creditele/liniile de credit pentru capital de lucru acordate fermierilor, întreprinderilor mici și mijlocii, precum și întreprinderilor mari din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii şi sectorului alimentar.
  • Componenta INNOVATION PLUS – facilitează accesul la granturi IMM 2024 pentru companiile românești inovative și/sau care își promovează produsele și serviciile destinate exportului.

Accesul la aceste granturi IMM 2024 este disponibil până în 20 iunie 2024, iar bugetul propus este de maximum 12,5 miliarde lei și se pot acorda garanții în limita unui plafon de 11,1 miliarde lei, pentru 11.500 beneficiari.

👉Indiferent de componenta pe care o alegi, este important să folosești resursele într-un mod eficient, prin setarea unor obiective inteligente pentru afacerea ta. Descoperă mai multe despre obiectivele SMART: ce sunt si cum le poti seta.

Întreprinderi digitale pentru o economie avansată – sectoarele de specializare inteligentă

Programul Regional Centru lansează proiectul „Intreprinderi digitale pentru o economie avansata”, care încurajează adoptarea tehnologiilor digitale în afacerile IMM-urilor din Regiunea Centru.

Prin fondurile europene oferite, se urmărește valorificarea avantajelor digitalizării în beneficiul cetățenilor și al companiilor, precum și adoptarea tehnologiilor digitale pentru a îmbunătăți procesele interne ale companiei. 

Astfel, printre aspectele eligibile pentru investiții se numără: gestiunea materiilor prime pentru producție, creșterea calității serviciilor oferite și a interacțiunii cu clienții, precum și simplificarea și eficientizarea activităților logistice prin produse și sisteme specializate.

Valoarea maximă a finanțării IMM este de 200.000 euro, iar termenul limită de aplicare pentru aceste granturi IMM 2024 este 15.05.2024, la ora 12:00.

👉Pentru a decide în ce tehnologie este mai bine să investești, afla mai multe despre IoT – internetul lucrurilor – și ce avantaje poate aduce businessului tău.

Femeia antreprenor 2024

Programul „Femeia Antreprenor” se adresează firmelor care îndeplinesc următoarele condiții:

  • sunt IMM-uri cu maxim 249 de angajați și cifra de afaceri de până la 50 milioane euro, la momentul depunerii cererii de finanțare;
  • sunt considerate întreprinderi autonome, legate, partenere sau întreprinderi unice;
  • au cel puțin un asociat femeie care deține cel puțin 50% din acțiunile societății;
  • dețin capital social integral privat;
  • se angajează să creeze cel puțin 2 locuri noi de muncă cu normă întreagă pe perioadă nedeterminată după intrarea în vigoare a acordului de finanțare și le mențin cel puțin 24 de luni.

👉Asigură-le angajaților noi și celor existenți un mediu de lucru contemporan, adaptat nevoilor lor, prin închirierea unui spațiu de birouri în One Cotroceni Towers – o dezvoltare multifuncțională din București concepută urmărind abordarea Live/Work/Play. Aceasta promovează un mod de lucru sănătos și motivant, prin intermediul birourilor open space, a spațiilor de relaxare și a facilităților integrate.  Mai mult, tu și echipa ta puteți deveni astfel parte din One United Properties Community și vă puteți bucura de reduceri și oferte speciale la cele mai populare branduri.

Deși nu există niciun apel deschis încă pentru aceste granturi IMM 2024, la fel ca în cazul ediției precedente, vor fi oferite granturi în valoare maximă de 200.000 lei/IMM. Poți să urmărești statusul apelului pe site-ul Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene.

Programul naţional multianual de înfiinţare şi dezvoltare de incubatoare tehnologice şi de afaceri

Acest program constă în înfiinţarea de noi Incubatoare de Afaceri sau dezvoltarea celor existente de către universități acreditate din România, crearea unei reţele de incubatoare de afaceri în România de către mediul universitar, cu următoarele scopuri principale:

  • crearea unui mediu de afaceri favorabil dezvoltării şi creşterii IMM-urilor înființate de studenți în an terminal și/sau masteranzi/doctoranzi și îmbunătăţirea performanţelor manageriale ale categoriei de studenți menționată anterior;
  • consolidarea unui sector privat dinamic, capabil să facă faţă forţelor concurenţiale şi competiţiei internaţionale;
  • reducerea ratei şomajului în rândul absolvenților de studii superioare;
  • înfiinţarea şi dezvoltarea de IMM-uri inovative, capabile să utilizeze în mod eficient resursele existente şi care, la finalul perioadei de incubare, se vor afla într-o situaţie stabilă din punct de vedere financiar;
  • crearea unei relaţii eficiente între mediul universitar şi cel antreprenorial, precum și favorizarea accesului IMM-urilor incubate la informaţii, servicii de consultanţă profesională, surse de finanţare, precum şi la cursuri de management și antreprenoriat.

Pentru anii 2023 și 2024 se estimează acordarea de surse financiare nerambursabile pentru un număr de 540 de studenți, masteranzi și/sau doctoranzi, dar și finanțarea a 80 de IMM-uri înființate prin program de către beneficiarii țintă. 

Schema de ajutor de stat privind acordarea de granturi pentru investiții destinate industriei prelucrătoare

Ministerul Economiei gestionează, în perioada 2022-2027, o schemă multianuală de granturi IMM 2024 de la bugetul de stat, pentru investiții inițiale ale companiilor din industria prelucrătoare, în valoare totală de 300.000.000 euro. 

Sursele de finanțare disponibile în acest program vor fi acordate pentru realizarea de investiții în favoarea unei noi activităţi economice, iar printre costurile eligibile se numără și investițiile în active corporale și necorporale și costurile salariale estimate care rezultă din crearea de locuri de muncă în urma unei investiţii iniţiale. 

Poți să urmărești statusul apelului pentru acest proiect pe site-ul dedicat oportunităților de finanțare UE.

Alte granturi IMM de urmărit pentru apeluri viitoare

Următoarele 2 granturi IMM sunt încheiate, însă le poți avea în vedere pentru etapele următoare. Între timp, te poți documenta și începe să pregătești documentele necesare, astfel încât să fii pregătit din timp.

Start-up Nation

În 2024, Programul Start-Up Nation Romania include doar credite bugetare de aproximativ 209.000.000 lei, destinate plății beneficiarilor ediției 2022. Încă nu există informații publice referitoare la creditele de angajament pentru o nouă ediție a acestui program de finanțare.

Microindustrializare 2024

Etapa de înscriere pentru Programul national de microindustrializare, implementat de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) s-a încheiat în data de 4 ianuarie 2024, ora 20:00. În această etapă au aplicat un număr de 1.036 de întreprinderi în perioada de înscriere, lucru care denotă interesul crescut al antreprenorilor pentru dezvoltare.

Concluzionând, granturile IMM pot fi instrumente grozave pentru dezvoltarea unui business, de care poate beneficia orice antreprenor care își dorește o dezvoltare sustenabilă a businessului, fără a impacta semnificativ capitalul propriu. Explorează opțiunile prezentate aici și aplică la programele de finanțare care se potrivesc specificului businessului tău și obiectivelor pe care ți le-ai propus.

Surse foto: Shutterstock, Shutterstock.

(Visited 280 times, 1 visits today)