Sustenabilitatea unui business modern nu se mai bazează în prezent doar pe obținerea de profit, ci și pe construirea unei echipe solide, cu angajați sănătoși, bine pregătiți și motivați. Angajații moderni nu mai sunt motivați doar de partea materială, ci și de oportunități de creștere, atât din punct de vedere profesional, cât și uman.

În ceea ce privește numărul persoanelor care continuă să învețe după finalizarea studiilor, România ocupă ultimul loc în Uniunea Europeană, conform unui studiu realizat de Eurostat. Având în vedere acest lucru și nevoile și dorințele angajaților buni, este foarte important ca orice companie modernă să se implice în educarea și formarea acestora. 

Descoperă mai multe despre formarea profesională și despre cum poți să-ți susții angajații pentru performanță.

 • Ce este formarea profesională
 • Care sunt obiectivele formării profesionale
 • Tipuri și activități de formare profesională
 • Avantajele formării profesionale pentru angajat
 • Avantajele formării profesionale pentru angajator
 • Cum te pot ajuta clădirile de birouri ONE United Properties să creezi un spațiu benefic pentru angajații tăi

Ce este formarea profesională

Formarea profesională este o modalitate de perfecționare a angajaților, care îi ajută să acumuleze cunoștințele necesare în domeniul specific de activitate. Pe lângă aspectul practic de a dobândi noi informații și aptitudini, formarea profesională contribuie și la motivarea angajaților.

Formare profesională: cadru legislativ

Formarea profesională nu este un proces opțional pentru angajatori, fiind reglementată prin Codul Muncii ca o formă de educație continuă pentru angajați. Conform legislației în vigoare, procesul de formare profesională este obligatoriu, în următoarele situații:

 • dacă angajatorul are 21 de salariați sau mai mulți, aceștia trebuie să participe la programe de formare profesională cel puțin o dată la 2 ani;
 • dacă angajatorul are mai puțin de 21 de angajați, fiecare trebuie să participe la programe de formare profesională o dată la 3 ani;

Bine de știut: instruirile de zi cu zi făcute de angajator referitoare la respectarea procedurilor de siguranță nu sunt considerate activități de formare profesională.

Care sunt obiectivele formării profesionale

Obiectivele de formare profesională sunt stabilite prin Codul Muncii. Iată care sunt acestea:

 • adaptarea salariatului la cerințele postului sau ale locului de muncă;
 • obținerea unei calificări profesionale;
 • actualizarea cunoștințelor specifice locului de muncă și perfecționarea pregătirii profesionale pentru ocupația de bază;
 • reconversia profesională determinată de restructurări socio-economice;
 • dobândirea unor cunoștințe avansate, moderne, necesare pentru realizarea activităților profesionale;
 • prevenirea riscului șomajului;
 • promovarea în muncă și dezvoltarea carierei profesionale.

Tipuri și activități de formare profesională

Formarea profesională se împarte în 2 categorii: 

 • formarea profesională inițială, care include activități de pregătire în vederea dobândirii competențelor profesionale minime necesare pentru desfășurarea activității la locul de muncă;
 • formarea profesională continuă, care asigură fie dezvoltarea competențelor deja dobândite, fie dobândirea de noi competențe.

Exemple de activități pentru formarea profesională inițială:

 • cursuri pentru dobândirea cunoștințelor necesare utilizării calculatorului;
 • stagii de adaptare profesională la locul de muncă;
 • stagii de training pentru poziția în cauză.

Exemple de activități pentru formarea profesională continuă:

 • organizarea de workshop-uri susținute de specialiști în domeniu;
 • implicarea în cursuri de perfecționare profesională;
 • ședințe de brainstorming între angajați.

👉Descoperă clădirea One Tower, ce are un centru coworking care permite închirierea sălilor de ședințe cu ora sau cu săptămâna, pentru desfășurarea activităților necesare. Acest centru este situat la etajele superioare, de unde vederea este spectaculoasă, și este echipat cu un lounge, un restaurant și o sală de golf.

Avantajele formării profesionale pentru angajat

Formarea profesională poate ajuta un angajat să devină mai bun în ceea ce face. Iată care sunt principalele avantaje:

Acumularea de informații pentru perfecționarea la locul de muncă

Activitățile desfășurate în cadrul procesului de formare profesională ajută angajatul să acumuleze informații utile pentru activitatea sa. În cazul unui angajat nou, aceste informații sunt folositoare pentru desfășurarea activităților zilnice într-un timp util, fără a întâmpina probleme care să blocheze activitatea departamentului.

În ceea ce privește un angajat cu vechime în companie, acesta va putea fi capabil să realizeze sarcini într-un mod mai simplu și să dezvolte noi modalități de soluționare a diverselor probleme care apar în activitatea sa de zi cu zi.  

De exemplu, să presupunem că angajatul are sarcina lunara de a crea un raport privind profitabilitatea companiei pe luna precedentă. Dacă în prezent, realizarea raportului respectiv durează 3-4 ore, după ce participă la activitățile de formare profesională, realizarea unui asemenea raport poate dura între 1-2 ore. Angajatul va putea folosi informațiile acumulate pentru modificarea structurii raportului sau prin automatizarea preluării datelor, cu ajutorul unor formule matematice, în excel.

Creșterea perspectivelor de promovare în muncă

Cu cât angajatul își cunoaște mai bine domeniul de activitate, cu atât va avea mai multe perspective de promovare în muncă. Prin procesele de formare profesională, angajatul descoperă lucruri noi despre aria sa de activitate, pe care nu le-ar fi avut în vedere, dacă ar fi rămas la același nivel de cunoștințe. 

Acest lucru contribuie și la creșterea motivației angajatului pentru dezvoltarea carierei profesionale. De exemplu, un angajat al departamentului financiar, care se ocupă cu contabilitatea mijloacelor fixe, ar putea fi interesat, în timp, să devină contabil general sau chiar team leader în departament. Fiecare dintre aceste obiective necesită, în primul rând, acumularea de cunoștințe care se pot obține cu ajutorul activităților de formare profesională. 

Scăderea riscului de șomaj

Dezvoltarea profesională continuă poate proteja angajatul de un eventual șomaj, în cazul unor restructurări care pot apărea la compania pentru care lucrează în prezent. Prin faptul că ține pasul cu schimbările și modernizările din domeniul său de activitate, unui angajat îi va fi mult mai ușor să își găsească un nou loc de muncă în domeniul său de activitate.

Avantajele formării profesionale pentru angajator

Formarea profesională nu este benefică numai pentru angajat, ci și pentru un angajator. Iată ce avantaje are pentru acesta din urmă.

Integrarea rapidă a noilor angajați și pregătirea acestora pentru poziția pe care o ocupă

Fluctuația medie a personalului din România, în ultimele 6 luni, a fost de peste 13%, conform unui studiu realizat de AIMS International Romania. Acest lucru denotă faptul că piața locurilor de muncă este într-o continuă mișcare și majoritatea companiilor se confruntă cu fluctuație de personal. În acest context, formarea profesională poate avea următoarele avantaje pentru un angajator, în ceea ce privește noii angajați:

 • contribuie la integrarea mai rapidă a acestora în colectiv;
 • îi pregătește pentru desfășurarea activităților zilnice, specifice fișei postului.

Pentru angajații aflați la început de drum, este important să lucreze aproape de colegii mai experimentați, să aibă întâlniri față în față și să participe la sesiuni de lucru. Acest lucru contribuie la integrarea lor în noul mediu de lucru, dar și la consolidarea echipei și la obținerea unei comunicări eficiente.  Ca angajator, pentru a susține acest lucru, poți pune la dispoziție angajaților tăi un mediu de lucru fizic, care încurajează interacțiunea.

Birourile care încurajează interacțiunea între angajați și care promovează productivitatea acestora sunt cele de tip open space, deoarece oferă toate facilitățile necesare desfășurării activităților zilnice. 

ONE United Properties înțelege importanța unui loc de muncă sigur și modern, astfel că pune la dispoziția antreprenorilor de succes dezvoltări multifuncționale care înglobează clădiri de birouri și rezidențiale, alături de multiple facilități, precum: restaurante, cafenele, spații verzi și supermarketuri. 

👉Dacă și tu îți dorești să asiguri echipei tale un mediu propice pentru dezvoltare, închiriază un spațiu de birouri în One Cotroceni Park, construit cu accent pe experiența angajaților.

Creșterea calității resurselor umane transpusă în creșterea calității produselor sau serviciilor oferite

Atunci când angajații tăi sunt mai bine pregătiți în aria lor de activitate, acest lucru va putea fi observat și în calitatea produselor sau serviciilor oferite către clienți. Iată ce înseamnă, concret, acest lucru:

 • mai puține reclamații din partea clienților referitoare la calitatea produselor/serviciilor;
 • nivel mai mic de reziduuri obținute în urma procesului de producție. De exemplu, în cazul în care compania ta comercializează piese de mobilier, dacă angajații nu sunt suficient de bine pregătiți, ai putea să întâmpini situații în care să produci piese de mobilier cu defecte, deci care nu pot fi vândute.

Ambele avantaje menționate mai sus vor avea rezultate și în scăderea nivelului de costuri ale unui business, lucru care duce la creșterea profitului obținut.

Fidelizarea angajaților

Fluctuația angajaților poate să dăuneze calității muncii și a rezultatelor obținute și, din acest motiv, este important să implementezi soluții de fidelizare a angajaților, pentru a-i menține fericiți și mulțumiți. Formarea profesională, alături de un mediu de lucru modern și plăcut, poate contribui la promovarea fidelizării angajaților și la scăderea fluctuației. Atunci când compania pune la dispoziția angajaților soluțiile necesare de formare profesională și dezvoltare, aceștia vor fi mult mai fideli companiei din care fac parte.

Cum te pot ajuta clădirile de birouri ONE United Properties să creezi un spațiu benefic pentru angajații tăi

Clădirile de birouri ONE United Properties sunt proiectate sub abordarea holistică Live/Work/Play, care încurajează un stil de viață modern. Toate proiectele dezvoltate de ONE United Properties beneficiază de facilități integrate. Iată care sunt facilitățile care au cel mai mare impact pozitiv asupra bunăstării angajaților:

 1. Birourile inovative și sustenabile

Birourile aflate în clădirile ONE United Properties beneficiază de un design modern și de ferestre înalte, care permit pătrunderea luminii naturale în interior. Spațiile deschise facilitează comunicarea între angajați și munca în echipă, în timp ce caracterul sustenabil al clădirilor promovează productivitatea angajaților. Conform unui studiu realizat de USGBC, 80% dintre angajați susțin că sunt mai productivi, atunci când lucrează într-un mediu sustenabil. 

Dezvoltările ONE United Properties au obținut certificarea LEED Platinum US Green Building Council Award, recunoscută la nivel global. Această certificare demonstrează faptul că dezvoltările ONE United Properties îmbunătățesc eficiența energiei naturale și reduc emisiile de carbon, contribuind la dezvoltarea unei afaceri sustenabile.

 1. Facilitățile multiple din proximitate

În imediata apropiere a clădirilor de birouri există diverse facilități de care pot profita angajații în pauza de masă: restaurante, cafenele, spații verzi, etc. Aceste facilități contribuie la menținerea unui stil de viață modern, sub abordarea Live/Work/Play, și promovează apartenența la o comunitate. În acest scop, One Community a dezvoltat un program de loializare care aduce o mulțime de beneficii și experiențe pentru membri.

👉Descoperă cardul de membru ONE United Properties Community și profită de acces la reduceri și experiențe exclusive în cadrul comunității One.

Formarea profesională are multiple avantaje, atât pentru angajați, cât și pentru angajatori și este important să fie promovată prin mijloace moderne. Profită de informațiile din acest articol și construiește-ți o echipă modernă și bine pregătită, care să contribuie la performanța companiei tale.

Sursă foto: shutterstock.com

Articole recomandate
(Visited 117 times, 1 visits today)