EBITDA este un indicator financiar folosit pentru a măsura profitabilitatea ciclurilor de operare a unei companii. 

Deși mai puțin cunoscut și folosit în România, EBITDA este un instrument interesant și util pentru a estima profitabilitatea unei companii fără a lua în calcul politicile financiare și de investiții. EBITDA permite identificarea „avuției” create de companii pentru a putea fi comparate cu rezultatele precedente, dar și cu alte firme din industrie fără a lua în calcul diferențele ce țin de managementul contabil. 

În cele ce urmează vom discuta pe larg despre EBITDA, ce înseamnă, cum a apărut, cum ajută o companie și multe altele. 

  • Ce este EBITDA
  • Indicatori derivați din EBITDA
  • Ce înseamnă să ai un EBITDA bun
  • Scurt istoric. Cum a apărut EBITDA
  • De ce este important EBITDA
  • Când se folosește EBITDA
  • Avantaje și limitări ale EBITDA

Ce este EBITDA 

Poate că te întrebi ce este EBITDA. Ei bine, EBITDA este un acronim pentru Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization, adică venituri înainte de scăderea dobânzii, a taxelor, a deprecierii și a amortizării. O definiție simplificată a EBITDA spune că indicatorul arată profitul companiei înainte de dobânzi, impozit pe profit și amortizare. 

În general, este calculat de analiștii financiari și, în funcție de valoarea sa, echipa de management ia decizii operaționale pentru a îmbunătăți profitabilitatea companiei. 

Cum se calculează EBITDA (exemplu calcul EBITDA)

Poate că ți-ai pus problema „Cum se calculează EBITDA”. Poți înțelege mai ușor acest lucru cu un exemplu simplu. 

Venituri din vânzări = 400.000 lei

Alte venituri = 70.000 lei

Cheltuieli de exploatare = 50.000 lei

Cheltuieli cu dobânda = 20.000 lei

Amortizare = 10.000 lei

Profitul brut = 400.000 + 70.000 – 50.000 – 20.000 – 10.000 = 440.000 lei

Impozit pe profit = 16/100 x 440.000 = 70.400 lei

Profit net = profit brut – impozit pe profit = 440.000 – 70.400 = 369.600 lei

EBITDA = profit net + impozit pe profit + cheltuieli cu dobânda + amortizare = 369.600 + 70.400 + 20.000 + 10.000 = 470.300 lei.

Foarte important de știu este că EBITDA se concentrează asupra rezultatelor din operațiuni și decizii manageriale și exclude efectele care nu pot fi influențate, așa cum sunt amortizarea și impozitele. De asemenea, EBITDA ignoră cheltuielile cu investițiile în imobilizări, aspect care poate influența raportarea la situația reală a companiei. 

Ce este amortizarea în EBITDA?

Amortizarea, în contextul EBITDA, se referă la acele cheltuieli aferente imobilizărilor necorporale. Aici intră fondul comercial, numele comerciale, brevetele, acordurile de franciză, drepturi de autor. Imobilizările necorporale, complexe prin raportarea la activele fixe, sunt totuși incluse în bilanțul companiei și au o durată de viață cu mai multe perioade. 

Indicatori derivați din EBITDA

În business se folosesc și o serie de indicatori financiari derivați ai EBITDA. Calcularea acestor indicatori te ajută să ai o imagine mai realistă asupra situației financiare a companiei pentru a lua decizii realiste și optime. Iată care sunt principalii indicatori derivați din EBITA, în ordinea popularității și folosirii lor pe scară largă. 

EBIT

EBIT (Earnings Before Interests & Taxes) se referă la profitul pe care îl obține o companie înainte de a plăti impozitele și reflectă în mică măsură impactul fiscal asupra cifrei de afaceri.

Iată care este formula de calcul al EBIT:

EBIT = profit net + cheltuiala cu impozitul.

EBITDAR

EBITDAR (Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation, Amortization, Restructuring/ Rent) este un alt indicator financiar derivat din EBITDA. Se calculează prin adăugarea cheltuielilor cu restructurarea sau chiriile la valoarea EBITDA. Este folosit mai ales de către companiile care trec prin restructurări sau cele care au costuri unice de închiriere. Vezi mai jos forma de calcul a EBITDAR:

EBITDAR = profit net + dobânzi + impozit + amortizare + depreciere + cheltuieli chirii + costuri de restructurare = EBITDA + cheltuieli chirii + costuri de restructurare.

EBITA

EBITA (Earnings Before Interest, Taxes and Amortization) este un indicator derivat din EBITDA care se calculează prin scăderea deprecierilor din EBITDA. Se folosește pentru a include efectele bazei de active în evaluarea rentabilitatii unei activități economice. Iată care este formula de calcul pentru EBITA:

EBITA = profit net + dobânzi + impozit + amortizare – depreciere.

EBIDAX

EBIDAX (Earnings Before Interest, Depreciation, Amortization and Exploration) este folosit pentru a evalua puterea financiară mai ales în companii petroliere, de gaz sau exploatare minieră. Vezi care este formula de calcul a EBIDAX:

EBIDAX = profit net + dobânzi + depreciere + amortizare + cheltuieli de amortizare.

OIBDA

OIBDA (Operating Income Before Depreciation and Amortization) se referă la venitul calculat prin adăugarea deprecierii și a amortizării la veniturile operaționale. OIBDA diferă ușor de EBITDA deoarece punctul de pornire îl reprezintă veniturile operaționale și nu profitul net. Acest indicator financiar este folosit pentru a oferi detalii analiștilor pentru a putea compara EBITDA cu perioadele anterioare. Vezi, mai jos, care este formula de calcul a OIBDA:

OIBDA = venituri operaționale + depreciere + amortizare.

EBITDAC

EBITDAC (Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation, Amortization and Coronavirus) a fost introdus după pandemia de COVID-19. Reprezintă o formă ajustată a EBITDA și a fost folosită pentru prima oară în companiile germane în al doilea trimestru al anului 2020, așa cum arată Financial Times. Exemplul oferit arată un adaos financiar în primul trimestru din 2020 care ar fi fost realizat dacă nu ar fi existat pandemia. 

Indicatorul a fost adoptat și de alte companii pe fondul problemelor apărute în lanțul de aprovizionare și cazurile de lockdown. Pe scurt, EBITDAC este folosit pentru a indica veniturile previzibile în absența coronavirus. Poate fi util în analiza rentabilității unei companii, însă nu ca unic instrument. Vezi formula de calcul:

EBITDAC = profit net + dobânzi + taxe + depreciere + amortizare + venituri probabile coronavirus. 

Ce înseamnă să ai un EBITDA bun

Conceptul de „EBITDA bun” înseamnă că o firmă este profitabilă. Această profitabilitate depinde în mare măsură de anumiți factori și nu reprezintă o singură cifră (deși matematic așa este). 

Un EBITDA bun se poate referi la anumite valori de referință din industrie care au fost atinse, atingerea propriilor cheltuieli de afaceri preconizate și un anumit flux de numerar. Stabilirea unui „EBITDA bun” depinde, astfel, de factori care țin de companie, dar și de EBITDA-ul concurenței. 

Ce este marja EBITDA

Un mod eficient de a stabili cât de „bun” este EBITDA este să calculezi marja EBITDA. Cifra obținută indică o valoare procentuală care depinde mai puțin de condițiile din industrie. Se calculează prin împărțirea valorii EBITDA la venitul total. 

De exemplu, dacă EBITDA are valoarea de 500.000 de euro, iar venitul total este de 4.000.000 de euro, marja EBITDA va fi de 500.000/4.000.000, adică de 12,5%. În general, o marjă EBITDA de peste 10% este considerată „bună” deoarece o comparăm cu alte companii listate la S&P-500 (companii de succes) care au marje cuprinse între 11% și 14%. 

Nu este obligatoriu să calculezi marja EBITDA deoarece sunt cazuri în care nivelul de profitabilitate, orientativ, este evident. Dacă EBITDA este negativ, vor exista semne că afacerea nu are succes. 

Poți îmbunătăți marja EBITDA prin reducerea cheltuielilor de exploatare. Acestea se referă la:

  • Cheltuieli cu materii prime și materiale consumabile – poți renegocia contracte cu furnizorii pentru a putea avea un preț mai mic;
  • Cheltuielile cu personalul – poți externaliza sau automatiza anumite procese. De asemenea, poți investi în angajații productivi care îți vor aduce rezultate mai bune pe termen lung;
  • Cheltuielile cu echipamentele – la achiziție interesează-te de ofertă de la mai mulți furnizori, pentru a putea alege prețul potrivit nevoilor tale. 

👉 Îți poți arăta aprecierea față de angajații productivi prin One Community Card. Acesta oferă reduceri și oferte speciale pentru branduri și servicii premium. 

Scurt istoric. Cum a apărut EBITDA

Indicatorul financiar EBITDA a fost inventat de către miliardarul american John Malone în anii ‘70 pentru a putea analiza mai ușor capacitatea companiilor telecom de a genera numerar. Conform lui Malone, EBITDA poate fi folosit pentru a analiza mai ușor decât EPS (Earning per share sau profit net pe acțiune, care era popular în acea perioadă) creșterile de capital ale companiilor.

În anii ‘80, EBITDA a început să fie tot mai folosită pentru achizițiile cu efect de levier (leverage buyout). Cu ajutorul EBITDA se evalua mai ușor dacă o companie poate deservi datoria utilizată prin finanțare. Deoarece o achiziție levier ar fi implicat o schimbare a structurii de capital și a modului de taxare, logica era să excluzi dobânzile și cheltuielile cu impozitele din venituri. 

De ce este important EBITDA

Potrivit consultanților financiari, EBITDA este un indicator eficient pentru a-ți arăta care este profitul obținut după plata cheltuielilor cu materiile prime, materialele, utilitățile, contribuțiile la stat, salariile, chiriile, transportul și alte cheltuieli care țin de business.

Pentru o evoluție organică a afacerii și pentru un business sustenabil pe termen lung, este indicat să calculezi EBITDA și să ții cont de valoarea sa precum și de cum se compară cu valorile anterioare. Dezvoltarea unei afaceri presupune investiții în procesele operaționale precum facturare, salarizare, management de personal, colaborarea cu furnizorii și clienții. Toate acestea necesită dezvoltarea unei infrastructuri și automatizarea unor procese pentru a te putea concentra pe aspectele importante precum luarea deciziilor. 

👉 Pentru succesul afacerii tale este important să ții cont și de locul în care lucrezi tu și echipa ta. Sustenabilitatea ta ca afacere este influențată și de locația business-ului. Dezvoltarile ONE îți oferă un cadru modern, sustenabil, eficient pentru tine și angajații tăi, iar, pe termen lung, contribuie la creșterea rentabilității afacerii. 

Când se folosește EBITDA

Indicatorul EBITDA este de interes atât pentru manageri și proprietarii businessului, pentru a vedea evoluția companiei, cât și pentru potențialii investitori. Aceștia oferă finanțare și în funcție de creșterea indicatorului EBITDA de la o perioadă la alta. O creștere constantă indică faptul că o companie este profitabilă în timp. 

Totodată, EBITDA este folosit pentru a estima valoarea de piață a unui business, mai ales dacă acesta urmează a fi achiziționat de o altă companie. Un indice EBITDA mai mare te poate ajuta să stabilești un preț de vânzare mai ridicat.

Avantaje și limitări ale EBITDA

EBITDA are câteva avantaje majore, dar și o serie de limitări de care este important să ții cont dacă ai o afacere.

Avantajele EBITDA

Indicatorul EBITDA oferă o imagine de ansamblu asupra valorii companiei. De asemenea, demonstrează potențialul firmei față de investitori și cumpărători. Astfel, aceștia vor ști ce oportunități de creștere există.

În plus, EBITDA este folosit și la nivel macro între companii și chiar între industrii pentru a preconiza câștiguri și/sau pierderi. De aceea, EBITDA este folosit deopotrivă de proprietarii de afaceri și de investitori, precum și de analiștii financiari pentru a lua mai ușor decizii strategice. 

Limitările EBITDA

Deși este folosit pe scară largă, EBITDA nu este acceptat conform standardelor GAAP (Generally Accepted Accounting Principles), SEC (Securities and Exchange Commission) și IFRS ( International Financial Reporting Standards). Drept urmare, nu există o instituție abilitată pentru a supraveghea modul în care se calculează EBITDA, iar raportarea se realizează doar la inițiativa companiilor. 

Un alt posibil neajuns este că EBITDA poate masca presiunea financiară a datoriilor. Odată ce se adaugă cheltuielile cu dobânda, indicatorul ignoră costurile aferente acestor datorii. Organizațiile care au datorii mari pe fondul dobânzilor pot părea profitabile dacă iau în calcul doar indicele EBITDA. 

👉Sustenabilitatea poate face diferența în business. Citește mai multe despre acest subiect în articolul Cum poate fi sustenabilitatea un diferentiator cheie in business

EBITDA este un instrument util pentru a evalua profitabilitatea unei companii în timp, precum și pentru a compara rezultatele în cadrul unei industrii. Totodată, EBITDA este folosit ca dovadă pentru potențialii investitori cu privire la rata de succes a companiei. Deși calcularea sa nu este obligatorie, numărul obținut te poate ajuta să iei decizii strategice pentru a avea o companie de succes. 

Sursa foto: Shutterstock 1, Shutterstock 2, Shutterstock 3, Shutterstock 4

(Visited 224 times, 1 visits today)