Stabilirea valorilor, misiunii și viziunii unei firme este un proces esențial pentru definirea identității și scopului său pe termen lung. Aceste elemente oferă o bază solidă atât pentru luarea deciziilor, atragerea și fidelizarea angajaților, cât și conectarea cu clienții și furnizorii potriviți.
Cu toate acestea, acest proces nu este doar o simplă sarcină de redactare a declarațiilor, ci implică mai multe etape care trebuie parcurse pas cu pas.
Descoperă în continuare tot ce trebuie să știi despre procesul de stabilire a valorilor, misiunii și viziunii businessului tău.
Valorile, misiunea și viziunea firmei – ce sunt și de ce sunt importante
Valorile, misiunea și viziunea unei firme sunt trei concepte distincte, dar interconectate, care definesc identitatea, scopul și direcția strategică a companiei. De aceea, atunci când ai un business, este important să poți face distincția între ele pentru a le putea stabili în funcție de specificul afacerii tale.
Valorile unei firme reprezintă principiile fundamentale și credințele morale care ghidează comportamentul și deciziile în cadrul companiei. Ele reflectă standardele etice, cultura organizațională și modul în care compania se comportă în relația cu angajații, clienții, partenerii și comunitatea.
Valorile pot include integritatea, inovația, colaborarea, respectul, diversitatea, responsabilitatea socială etc. Toate acestea influențează misiunea organizației prin stabilirea standardelor etice și culturale în conformitate cu care misiunea este implementată.
👉Descoperă ce legatura exista intre cultura organizationala si valori și cum poți să construiești o cultură organizațională potrivită pentru businessul tău.
În același timp, misiunea este scopul fundamental al companiei și a motivului pentru care există. Ea definește ce face compania în prezent și cum oferă valoare clienților și reprezintă calea practică pentru a atinge viziunea unei firme, adică direcția pe termen lung spre care se îndreaptă compania.
Un exemplu grozav de brand internațional care pune accent pe toate aceste elemente este Starbucks, deoarece printre valorile brandului regăsim respectul față de angajați și clienți, sustenabilitatea, responsabilitatea socială și diversitatea. Având la bază toate aceste valori, misiunea brandului este de a oferi o experiență autentică și deosebită fiecărui client, iar misiunea pe termen lung este de a crea conexiuni între oameni la nivel global și să influențeze pozitiv comunitățile și mediul înconjurător, optând pentru surse sustenabile de cafea.
Iată de ce valorile, misiunea și viziunea unei firme sunt atât de importante pentru o companie, indiferent de dimensiunea sa:
- Oferă o direcție clară și un scop comun pentru toți angajații. Aceste elemente stabilesc cadrul în care se iau decizii și se dezvoltă strategii, astfel încât toată lumea să lucreze către același obiectiv.
- Când angajații se identifică cu valorile și se simt conectați la misiunea și viziunea unei firme, sunt mai motivați să-și aducă contribuția la succesul organizației. Aceste elemente oferă un scop mai înalt decât doar realizarea sarcinilor zilnice, ceea ce duce la angajament crescut și satisfacție la locul de muncă.
- Atunci când există îndoieli sau opțiuni multiple în anumite situații decizionale, aceste elemente pot ghida procesul decizional, astfel încât alegerea finală să fie mereu în concordanță cu direcția strategică a organizației.
- Valorile, misiunea și viziunea unei firme contribuie la crearea unei imagini puternice de brand, care să diferențieze businessul de concurență.
Valorile, misiunea și viziunea unei firme nu sunt singurele elemente care contribuie la crearea unei identități. Ele trebuie susținute și prin intermediul unor alte aspecte importante, precum: logoul, calitatea produselor și serviciilor oferite, dar și zona în care este localizat sediul afacerii.
👉Pentru a susține o imagine puternică a businessului tău, alege un spațiu de birouri în One Cotroceni Park din București – o dezvoltare sustenabilă care a primit certificările LEED Platinum și WELL Health and Safety pentru adoptarea politicilor de acordare a priorității pentru sănătatea și siguranța oamenilor, dar și a mediului înconjurător. Aceasta vine ca rezultat al viziunii pe care o avem și care este condusă de ambiția de a crea medii sustenabile și sigure pentru comunitățile locale.
Mai multe decât atât, dezvoltarea este concepută urmărind abordarea Live/ Work/ Play, care promovează un stil de viață modern și sustenabil și care oferă angajaților facilități integrate, cum ar fi restaurante, spații comerciale, grădinițe, săli de fitness etc., alături de birouri moderne și unități rezidențiale.
Ce să faci înainte de a stabili valorile, misiunea și viziunea companiei

Stabilirea valorilor, misiunii și viziunii unei companii este un proces complex și strategic, deoarece împreună formează identitatea companiei. Cu toate acestea, dacă pleci la drum cu suficiente informații, vei putea parcurge fiecare etapă cu succes, astfel încât să ajungi la rezultatul pe care ți-l dorești.
Iată ce trebuie să faci înainte de a începe procesul de stabilire a valorilor companiei, a misiunii și viziunii acesteia:
- Înțelege foarte bine identitatea companiei, cultura actuală, punctele forte și zonele care necesită îmbunătățiri.
- Cercetează industria și piața în care operezi pentru a identifica tendințele și provocările.
Pentru a afla aceste informații, poți să pui în aplicare una sau mai multe dintre metodele de mai jos:
- Intervievează angajați de la toate nivelurile pentru a obține o perspectivă asupra culturii organizaționale, modului în care sunt percepute valorile și cum funcționează echipa. De asemenea, discută cu liderii și managerii pentru a înțelege perspectivele lor asupra direcției companiei și a punctelor tari și slabe.
- Realizează o analiză SWOT pentru a identifica punctele forte ale companiei (ceea ce face bine), punctele slabe (ceea ce poate fi îmbunătățit), oportunitățile pe piață și amenințările cu care se confruntă.
- Obține feedback de la clienți și parteneri de afaceri pentru a înțelege cum percep ei compania.
Cum stabilești valorile, misiunea și viziunea companiei în 3 pași
Deși acest proces necesită atenție deosebită la detalii și se poate întinde pe termen de câteva luni, poate fi rezumat în 3 pași conciși. Iată care sunt aceștia:
- Consolidare și comunicare
Odată ce ai stabilit valorile cu ajutorul angajaților, a analizei SWOT și a partenerilor, este necesar să definești clar scopul fundamental al companiei: cine este, ce face și pentru cine. Mai apoi, gândește-te la o imagine îndrăzneață de viitor și la modul în care vezi compania în următorii 5-10 ani.
Creează declarații concise atât pentru valori, cât și pentru misiune și viziune și asigură-te că acestea sunt clare și ușor de înțeles pentru toți angajații, clienții și colaboratorii externi.
De exemplu, pentru un business care activează în domeniul tehnologiei, valorile ar putea fi: inovația, calitatea, colaborarea și responsabilitatea. Plecând de la acestea, declarația de viziune poate să fie următoarea: „Ne dedicăm dezvoltării de soluții tehnologice inovatoare, care îmbunătățesc viețile oamenilor și optimizează operațiunile businessurilor. Prin colaborare și angajament pentru calitate, căutăm să creăm un impact pozitiv în comunitatea noastră și în întreaga lume”.
În ceea ce privește viziunea unei firme, aceasta poate fi reprezentată de obiectivul de a furniza tehnologii inovatoare în întreaga lume, contribuind astfel la o societate mai conectată, eficientă și sustenabilă.
- Validare și implementare
Odată ce ai stabilit valorile, misiunea și viziunea firmei, a sosit momentul să le testezi cu un grup reprezentativ de angajați și să obții feedback-ul lor.
După validare, începe să integrezi aceste elemente în toate aspectele operaționale ale companiei, de la strategie și luare de decizii, până la comunicare și recrutare. Iată cum poți face asta:
- Asigură-te că imaginea companiei reflectă valorile, misiunea firmei și viziunea stabilite.
- Înainte să iei o hotărâre, întreabă-te cum fiecare decizie sprijină sau împărtășește valorile, misiunea și viziunea firmei.
- Promovează valorile în cultura organizațională prin recunoașterea și recompensarea comportamentului care le reflectă.
👉Atunci când birourile tale se află într-una din clădirile construite de One United Properties, îți poți recompensa angajații cu cardurile One Community, care le oferă reduceri private și oferte speciale. Acesta poate fi un mod eficient de a-ți motiva angajații și de a-i include într-o comunitate selectă, cu o mulțime de beneficii.
- Asigură-te că mesajele de comunicare internă și externă sunt aliniate cu aceste elemente și susțin identitatea și scopul companiei.
- Include valorile, misiunea și viziunea firmei în materialele de recrutare și în descrierile posturilor pentru a atrage candidați care împărtășesc valorile și se potrivesc cultura companiei.
👉Descoperă mai multe detalii despre importanta brandului de angajator in recrutare: cum sa-ti construiesti un brand de angajator puternic si ce beneficii iti poate aduce.
- Alege parteneri și furnizori care împărtășesc valorile și pot susține realizarea misiunii și viziunii companiei.
- Revizuire și adaptare
Revizuiește regulat valorile, misiunea și viziunea firmei pentru a te asigura că rămân relevante și că se aliniază cu evoluția businessului tău și a pieței.
Nu uita ca în această etapă să urmărești evoluțiile din industrie, tendințele de consum și schimbările în comportamentul consumatorului. Analizează modul în care aceste schimbări pot influența valorile, misiunea și viziunea firmei.
De asemenea, ascultă cu atenție opinia angajaților cu privire la modul în care valorile, misiunea și viziunea firmei influențează cultura organizațională și activitățile zilnice. Poți să obții aceste informații printr-un sondaj organizat periodic. Identifică dacă există discrepanțe între declarații și realitatea experiențelor lor și, pe baza acestor informații, actualizează valorile, misiunea și viziunea pentru a le face mai relevante.
Prin identificarea profilului businessului tău, înțelegerea tuturor conceptelor care fac parte din proces și prin implicarea tuturor angajaților, vei putea să stabilești valorile, misiunea și viziunea potrivite pentru compania ta. În acest mod, vei crea o imagine stabilă pe piață, care să constituie și un avantaj în fața competitorilor.
Surse foto: shutterstock.com,shutterstock.com.