Nu este un secret pentru nimeni: ca să ai un business sustenabil, talentele de top sunt esențiale. De aceea, ca antreprenor, ai responsabilitatea de a implementa măsurile necesare pentru a atrage talente de top în organizația ta, dar și pentru a le reține pe termen lung.
Află în cele ce urmează cum poți face asta.
Cum să atragi talentele de top
Atragerea talentelor de top în organizație poate fi o sarcină dificilă, întrucât nevoile și dorințele angajaților moderni se află într-o continuă schimbare și tu, ca antreprenor, trebuie să fii mereu la curent cu cele mai noi metode de a atrage talentele de top.
Iată câteva soluții pe care le poți aplica:
- Implementează programe de internship
Această soluție îți permite să atragi angajați tineri, aflați în perioada de studii, în compania ta, cărora să le formezi o anumită pregătire profesională, astfel încât să-ți fie alături pe termen lung.
Pentru implementarea unui program de internship, poți începe prin stabilirea clară a obiectivelor programului și a structurii acestuia. Definește rolurile de care o să ai nevoie pe termen lung în companie, sarcinile și proiectele pe care studenții le vor desfășura și perioada de timp a programului.
Mai apoi, identifică instituțiile de învățământ care oferă programe de studii care au legătură cu domeniile de activitate care te interesează. Desfășoară procese de recrutare și selecție pentru a atrage studenții buni care ulterior să poată deveni talente de top în organizație.
Odată ce ai selectat studenții, asigură-te că le oferi training adecvat pentru a-și îndeplini sarcinile și proiectele. De obicei, în funcție de cunoștințele și pregătirea studenților, acestea pot dura între 6-12 luni până la trecerea pe o poziție cu program normal.
Aceste programe de internship îți oferă oportunitatea de a dezvolta abilitățile și competențele viitoarelor talente, în conformitate cu nevoile organizației tale.
👉 Reputația companiei tale poate fi un factor decisiv în atragerea de noi talente, iar un rol important aici îl are brandul de angajator. Află care sunt elementele-cheie ale unui brand de angajator si cum te poate ajuta sa devii un angajator de top.
- Folosește platformele online de specialitate
Pe lângă implementarea programelor de internship care îți oferă posibilitatea de a atrage talente de top în organizația ta pe care să le dezvolți chiar tu, există numeroase platforme online specializate pe care le poți folosi în procesul de recrutare. Acestea îți permit să recrutezi tinere talente, dar și să atragi talente de top, cu o anumită experiență de muncă în domeniul pe care îl cauți.
Pentru a eficientiza procesul de aplicare, asigură-te că oferi o descriere completă a companiei tale și a poziției deschise, astfel încât candidații să fie cu adevărat interesați de job. Utilizează și instrumentele de monitorizare și analiză oferite de aceste platforme pentru a urmări metrici precum numărul de aplicări și rata de conversie.
- Oferă un pachet salarial atractiv
O altă soluție care poate avea un impact semnificativ în atragerea talentelor de top în organizația ta este oferirea unui pachet salarial atractiv.
Este important să oferi un salariu competitiv pe piața muncii pentru a atrage talentele de top. Pentru asta, investește în cercetări periodice pentru a vedea ce niveluri salariale sunt practicate în industrie și în regiunea în care activezi.
De asemenea, în afară de salariu, oferirea unor beneficii financiare suplimentare, cum ar fi bonusurile anuale sau primele de performanță, poate fi foarte atrăgătoare pentru potențialii candidați.
- Implementează un program flexibil și un mod de lucru hibrid
Pentru că mulți profesioniști caută echilibrul între viața personală și cea profesională, o altă metodă pe care o poți folosi pentru a atrage talente de top în organizație este cea de a implementa un program flexibil și un mod de lucru hibrid. Acest lucru nu se referă numai la stabilirea orelor de lucru în funcție de nevoile angajatului, ci și la oferirea posibilității ca, în unele zile, angajații să lucreze de acasă.
În acest mod, potențialii angajați își dau seama că bunăstarea lor este prioritară pentru companie și că pot avea un anumit control asupra programului lor, ceea ce poate duce la creșterea numărului de aplicări provenite de la angajați de top.
👉 Ca să fie cât mai eficiente, strategiile de atragere a talentelor de top trebuie să facă parte dintr-un plan de management al resurselor umane. Află mai multe despre rolul si principiile managementului resurselor umane.
Cum să reții talentele de top
Pentru un succes sustenabil nu este suficient să atragi talente de top în companie, ci este important și să menții aceste talente pe termen lung. Pentru a face asta, este bine să ai în vedere câteva aspecte care pot duce la creșterea fidelizării angajaților tăi. Iată, concret, ce poți face:
- Asigură o cultură organizațională puternică
Crearea unei culturi organizaționale puternice stimulează un angajament crescut al angajaților față de companie deoarece cuprinde un anumit set de valori și comportamente sănătoase cu care se identifică aceștia.
Pentru a fi solidă și sănătoasă, o cultură organizațională poate cuprinde aspecte precum: comunicarea deschisă și transparentă, echilibrul între viața personală și cea profesională, spiritul de echipă, inovația, dezvoltarea personală și profesională etc.
Totuși, este important ca elementele pe care le alegi să se potrivească cu misiunea businessului tău și cu valorile angajaților pe care dorești să îi atragi și să-i menții în companie.
👉 O cultură organizațională puternică poate oferi sentimentul angajaților tăi că fac parte dintr-o comunitate deosebită. Susține și mai mult acest sentiment prin oferirea cardurilor One Community angajaților tăi. Dacă tu și echipa ta lucrați într-una din clădirile de birouri din portofoliul One United Properties, puteti deveni membri ai comunitatii noastre și astfel vă bucurați de reduceri private și oferte speciale de la cele mai populare mărci.
- Creează un mediu de lucru sănătos și modern
Chiar dacă implementezi un program de lucru hibrid, crearea unui mediu de lucru modern și sănătos nu poate să lipsească din strategia ta de atragere și retenție a talentelor de top. Acest aspect poate îmbunătăți satisfacția și angajamentul angajaților, ducând implicit la o creștere a productivității și performanței organizației.
Iată câteva caracteristici ale unui mediu de lucru contemporan, adaptat nevoilor și dorințelor angajaților moderni:
- Spațiile deschise și flexibile – încurajează colaborarea și comunicarea între angajați.
- Spațiile de relaxare, cum ar fi zonele de lounge cu mobilier modern, plante verzi sau terasele exterioare – reduc stresul și anxietatea legate de locul de muncă.
- Tehnologia de vârf, cum ar fi ecranele interactive și sistemele de gestionare a sarcinilor – facilitează comunicarea, colaborarea și productivitatea angajaților.
- Designul ergonomic care include scaune ajustabile, birouri reglabile în înălțime și iluminat ambiental – susține confortul și sănătatea angajaților.
👉 Toate aceste avantaje le poți găsi în spațiile de birouri din One Cotroceni Park – o dezvoltare multifuncțională din București concepută urmărind abordarea Live/Work/Play. Aceasta promovează stilul de viață contemporan dorit de angajații moderni, prin intermediul birourilor open space, al spațiilor de relaxare și al facilităților integrate.
- Oferă-le oportunități de dezvoltare în cadrul companiei
Nu în ultimul rând, candidații de top sunt, în general, interesați de oportunitățile de dezvoltare profesională și de avansare în carieră. Așa că, oferirea de programe de formare și dezvoltare în cadrul companiei și posibilitatea de a participa la conferințe și evenimente de specialitate pot fi instrumente care să te ajute să menții talentele de top pe termen lung în companie.
Toate acestea pregătesc angajații pentru poziții superioare, care îi vor ajuta să se dezvolte pe termen lung împreună cu businessul.
Concluzionând, managementul resurselor umane este un proces complex, în special atunci când vrei să știi că te poți baza pe o echipă stabilă și cu experiență. Folosește-te de informațiile din acest articol și implementează soluțiile care se potrivesc cel mai bine cu obiectivele tale de afaceri.
Sursă foto: Shutterstock, Shutterstock.