Ca proprietar al unei afaceri, probabil ai deja o viziune asupra modului în care îți dorești să evolueze business-ul tău. Citește în continuare, pentru a afla de ce este importantă cultura organizațională, ce caracteristici are, de câte tipuri este și multe altele. 

  • Ce este cultura organizațională
  • Ce rol are cultura organizațională
  • Care sunt elementele unei culturi organizaționale
  • Ce caracteristici are cultura organizațională
  • De câte tipuri este cultura organizațională
  • Care sunt calitățile unei culturi organizaționale puternice
  • Ce beneficii are dezvoltarea unei culturi organizaționale
  • Cum se construiește cultura organizațională
  • Exemple de cultură organizațională

Ce este cultura organizațională

În ultimii ani, cultura organizațională în România a început să fie din ce în ce mai folosită, iar rezultatele nu s-au lăsat așteptate. Dar ce este cultura organizațională? Pe scurt, cultura organizațională definește o colecție de valori, așteptări și practici care informează și ghidează acțiunile tuturor echipelor de lucru. 

În fapt, cultura organizațională poate reprezenta o serie de trăsături care țin de companie și la care aderă angajații. O cultură organizațională sănătoasă îmbunătățește performanța angajaților și a companiei, în timp ce cultura organizațională problematică poate afecta negativ chiar și cea mai profitabilă firmă. 

Cultura organizațională poate fi pusă în practică la reacțiile CEO-ului, într-o situație de criză, atunci când echipele se adaptează la cerințele clienților sau când un manager corectează greșelile unor angajați.

Ce rol are cultura organizațională

Deși poate fi dificil de stabilit în mod statistic ce impact are cultura organizațională, angajații care lucrează pentru o companie cu o cultură organizațională puternică resimt apartenența la valorile sale și se implică activ, pentru a obține succesul. Mai jos, sunt câteva dintre rolurile unei culturi organizaționale:

  • Contribuie la crearea brandului unei companii – cultura muncii este un element definitoriu al unei companii, firmele obținând aprecierea industriei și a publicului larg și pentru cultura organizațională;
  • Contribuie la modul în care angajații interacționează între ei și cu locul de muncă – o cultură organizațională sănătoasă motivează angajații și stimulează loialitatea față de locul de muncă. Mai mult, cultura organizațională promovează relații deschise și eficiente între angajați, precum și o competiție sănătoasă în vederea atingerii obiectivelor companiei. Cultura organizațională încurajează performanța;
  • Ajută la dezvoltarea unui atașament emoțional față de companie – angajații se simt parte a companiei, iar astfel se creionează sentimentul de unitate la locul de muncă;
  • Contribuie la ghidarea angajaților în direcția potrivită pentru valorile și obiectivele companiei – fiecare angajat știe ce responsabilități are în organizație și ce sarcini are de îndeplinit, iar cultura organizațională se aliniază la obiectivele pe termen scurt și lung. Prin cultura organizațională, fiecare angajat oferă maximul său pentru jobul pe care îl ocupă. 

Care sunt elementele unei culturi organizaționale

Valorile companiei ar trebui să joace un rol de bază în cultura organizațională. Începe prin a creiona care sunt valorile ce se află la baza companiei și folosește un limbaj accesibil, pentru ca toți angajații să înțeleagă ușor. Apoi, încurajează membrii echipei să respecte aceste valori în activitățile zilnice. 

Nu este suficient să pui pe hârtie aceste valori, pentru a contura o cultură organizațională. Este necesar să încurajezi însușirea lor prin traininguri și workshopuri, mai întâi, în rândul liderilor și al managerilor, apoi și printre ceilalți angajați. Vezi, mai jos, care sunt elementele definitorii ale culturii organizaționale. 

Valorile companiei

Valorile companiei sunt cele care modelează comportamentul angajaților, de la sarcinile cele mai mici la proiectele de mare anvergură. Gândește-te care sunt valorile companiei, pune-le pe hârtie, apoi implementează-le la fiecare nivel. Poți încorpora valorile companiei inclusiv prin exerciții de teambuilding sau chiar ca parte a unor întâlniri informale. Astfel, angajații vor afla care sunt valorile companiei, fără prea mult efort. 

Leadership

Orice companie își dorește un lider sau o echipă de leadership de top. Un bun lider trebuie să își susțină angajații, să îi motiveze pe cei din jur și să întruchipeze valorile fundamentale ale organizației. Cu alte cuvinte, trebuie să fie un exemplu pentru angajați și să aibă un comportament etic. 

Un scop comun

O cultură organizațională sănătoasă încurajează un scop comun. Dacă toți angajații lucrează pentru același obiectiv, mediul de lucru va fi productiv, iar salariații vor fi motivați și se vor automotiva, acolo unde este cazul. Având un scop comun, angajații vor ști că lucrează pentru un proiect mai important și mai mare decât sarcinile lor zilnice și că munca lor reprezintă un pas în față pentru a-l atinge. 

Scopul se află, așadar, în spatele „de ce”-ului din spatele oricărei companii. Angajații ar trebui să fie pe aceeași lungime de undă și să știe care este rolul lor pentru imaginea de ansamblu. Bineînțeles că acest lucru nu înseamnă că trebuie să lucreze la același proiect, însă un obiectiv comun va depăși barierele existente între diferite departamente și sarcini de lucru. Mai mult, un scop comun adună oamenii și îi motivează să aibă rezultate mai bune. 

Responsabilitate și autonomie

În mod ideal, ar trebui să îți dorești pentru membrii echipei să aibă inițiativă și să poată acționa în mod independent. Angajații dezumanizați nu fac parte dintr-o organizație sănătoasă. Oamenii au nevoie de autonomie și de oportunități pentru a se face remarcați, iar acest element este esențial pentru o cultură organizațională puternică. 

O modalitate simplă de a vedea dacă firma ta oferă angajaților suficientă independență este să încurajezi chestionarele anonime. Răspunsurile îți pot oferi indicii asupra preocupărilor staff-ului și nevoilor sale. Nu uita să asculți și să implementezi feedback-ul. 

Recunoaștere și apreciere

În loc să rezervi momentele de recunoștință pentru evenimente speciale, este indicat să încorporezi aprecierea angajaților în cultura organizațională. 

Recompensele periodice și aprecierea angajaților stimulează productivitatea, implicarea salariaților, precum și retenția lor. Angajații care simt că sunt apreciați sunt mult mai dispuși să depună eforturi pentru obiectivele companiei. Chiar și reușitele minuscule ar trebui recompensate; un „mulțumesc” regulat, micile cadouri, beneficiile extrasalariale sau avansările înseamnă mult pentru angajați. 

Comunicare

Comunicarea este esențială pentru orice companie. Însă oamenii au diferite stiluri de comunicare și personalități unice. Este indicat să înțelegi și să apreciezi aceste diferențe, pentru a putea să le folosești în avantajul companiei. Ultimul lucru pe care ți-ai dori să-l faci este să blochezi comunicarea sau să creezi un mediu de lucru tensionat. 

Poate că ți se pare banal, însă aproximativ 42% dintre angajati se confrunta periodic cu abuzuri verbale. Deși poate fi dificil, la început, adaptarea comunicării este esențială pentru un mediu de lucru propice. Locurile de muncă în care există ședințe pentru ca toată lumea să fie pe aceeași lungime de undă întăresc apartenența angajaților la companie, încrederea în manageri și optimismul față de viitorul profesional în organizație. 

Mediul de lucru

Mediul de lucru constă atât în spațiul efectiv în care angajații își desfășoară activitatea, cât și în elementele ce țin de aspectul mental și social. Mediul luminos, mobilierul ergonomic, aerul curat, căldura sau răcoarea sunt vitale pentru productivitatea la locul de muncă. 

De asemenea, trebuie să iei măsuri pentru a încuraja apartenența la comunitate și reducerea barierelor între ierarhii. Alege spații de lucru deschise, care permit interacțiunile angajaților, creează oportunități de dezvoltare și sărbătorește momentele importante din viața companiei și a angajaților săi. 

👉 Vrei să te bucuri de un spațiu de lucru deschis, productiv și creativ? Interesează-te de birourile ONE United Properties. Dezvoltările ONE pun accentul pe inovație, comunitate, confort și Live/Work/Play. Pentru a stimula creativitatea, poți încuraja angajații să lucreze în spațiile de co-working. 

Ce caracteristici are cultura organizațională

O cultură organizațională are următoarele caracteristici:

  • Stabilitate financiară – companiile puternice sunt stabile financiar. O cultură organizațională sănătoasă promovează creșterea susținută, un venit constant, un număr în creștere de clienți și profituri conforme cu obiectivele;
  • Relații de muncă armonioase – majoritatea oamenilor simt când există tensiunii în cadrul unei echipe de lucru. Menținerea unei culturi sănătoase ajută la obținerea unor relații de muncă mai bune. Atunci, angajații comunică deschis, iar salariații și clienții sunt mulțumiți;
  • Performanță ridicată – un sistem funcțional la nivel de organizație îți permite să obții produse și servicii de calitate, pentru a satisface nevoile clienților. Cultura organizațională te ajută să știi care sunt punctele forte ale angajaților și unde mai este de lucrat sau când este momentul să faci angajări;
  • Recompensare și învățare continuă – peste tot se vorbește despre schimbare și inovație. Cultura organizațională puternică îți oferă flexibilitatea necesară pentru a te adapta, a învăța, a crește și a stabili obiective realiste;
  • Construirea de comunități – o comunitate înseamnă mai mult decât relații armonioase. O cultură organizațională bine implementată contribuie la stabilirea de obiective comune și la adaptarea la valorile companiei. Înseamnă construirea încrederii, creativitate, pasiune și deschidere între angajați, dar și față de clienți;
  • Parteneriate strategice – strategia și cultura organizațională merg mână în mână. Odată ce ai stabilit valorile și obiectivele, departamentele se aliniază și depun eforturi pentru a-și aduce contribuția. Dacă începi să te aliezi cu alte companii înainte de a ști care este valoarea companiei, această legătură se poate eroda destul de repede. Pentru un parteneriat de durată, este necesar ca ambele părți să aibă de câștigat și să lucreze împreună pentru a-și atinge obiectele sau misiunea;
  • Muncă în folosul comunității și al planetei – responsabilitatea socială, perspectiva pe termen lung, etica, înțelepciunea, compasiunea și viitoarele generații reprezintă alte aspecte care țin și de cultura organizațională. Mulți angajați se vor identifica mai ușor cu valorile companiei și cultura organizațională, dacă le explici cum munca lor are o contribuție asupra comunității și planetei. 

👉Dacă îți dorești să pui accentul pe sustenabilitate și să o integrezi în cultura organizațională, acum este momentul. Citește articolul despre Sustenabilitatea la birou: ce inseamna si cum o putem integra in valorile companiei pentru o dezvoltare sustenabila, pentru a afla mai multe. 

De câte tipuri este cultura organizațională

Kim Cameron și Robert Quinn, de la Universitatea Michigan, au identificat patru tipuri de culturi organizaționale: cultură organizațională de tip adhocrație, cultură organizațională de tip clan, cultură organizațională ierarhică și cultură organizațională de piață. Poți citi mai multe despre ele, ceva mai jos:

  • Cultură organizațională de tip adhocrație – termenul este o combinație între ad-hoc și birocrație. Companiile cu o cultură organizațională de tip adhocrație folosesc proceduri birocratice, însă au și o latură flexibilă. Se promovează progresul și inovația și se aplică în organizațiile în continuă mișcare. În general, se aplică pentru majoritatea start-up-urilor și companiilor de tehnologie. Odată ce aceste companii cresc, au nevoie de mai multă structură și de încetinirea activității pentru o creștere sustenabilă;
  • Cultură organizațională de tip clan – se aplică mai ales în firmele mici sau în organizațiile pentru care lucrează mai mulți membri ai familiei sau prieteni apropiați. Nu presupun ierarhii, iar angajații sunt prețuiți indiferent de gradul de implicare și de mediul în care lucrează. Presupune lucrul în echipe în care angajații se simt incluși. Salariații oferă feedback sincer, se pune accent pe ucenicie și mentorat, iar competențele și valorile se transmit de la o generație la alta. Zona de servicii cu clienții este excelentă. Poate fi dificil de administrat, pe măsură ce se extinde;

👉 Vrei să îți fidelizezi angajații și să creezi o comunitate? Apelează cu încredere la One Community Loyalty Programme și se vor putea bucura de reduceri la servicii de top, precum banking, restaurante, shopping, cafenele, florării și multe altele. 

  • Cultură organizațională ierarhică – se aplică mai ales în cultura corporatistă, însă nu numai. Se bazează pe structuri, proceduri și niveluri de autoritate. Angajații știu care le este rolul, cui răspund și ce reguli trebuie să urmeze. Sarcinile de lucru sunt bine definite, iar operațiunile decurg fără surprize. Instituțiile financiare, companiile de asigurări, firmele mari de energie electrică au o cultură organizațională ierarhică. Asigură stabilitatea, eficientizarea operațiunilor și reducerea riscului. Poate afecta inovația și răspunsul la schimbările din industrie sau de pe piață;
  • Cultură organizațională de piață – are în centru profitul și depășirea competiției. Este orientată spre rezultate, dar și către satisfacerea nevoilor clienților. Au produse și servicii de calitate și există mereu nevoia de angajați creativi, pentru a aduce îmbunătățiri sau pentru a inova înaintea competiției. Astfel de companii au longevitate, însă angajații tind să sufere de burnout, deoarece mereu există așteptări pentru o nouă idee. Nu se pune accentul pe nevoile angajaților.

👉 Cultura organizațională are un impact semnificativ asupra business-ului, însă același lucru poate fi spus despre stilul de leadership. Descoperă principalele stiluri de leadership și află ce efect au asupra unui business.

Care sunt calitățile unei culturi organizaționale puternice

Fiecare organizație este diferită, însă companiile cu o cultură organizațională puternică se remarcă imediat, prin câteva calități:

  • Obiectivele companiei și motivațiile angajaților merg în aceeași direcție. Organizațiile de top depun eforturi pentru a se asigura că angajații știu care sunt viziunea, scopul și obiectivele companiei, pentru ca activitățile lor să le respecte;
  • Încrederea – o cultură a încrederii asigură angajații de faptul că se pot exprima liber, aceștia fiind dispuși să riște, știind că au alături colegi care îi încurajează să încerce lucruri noi;
  • Performanța – angajații talentați se motivează reciproc, pentru a excela. O productivitate ridicată crește probabilitate de profitabilitate;
  • Reziliența în medii extrem de dinamice, aflate în schimbare continuă – o cultură organizațională pune accent pe reziliență și învață liderii să urmărească și să răspundă cu ușurință la schimbări;
  • Lucrul în echipă – presupune colaborare, comunicare și respect între membrii echipei; toate acestea trebuie să fie întărite prin cultura organizațională. Membrii echipei se sprijină între ei, se motivează și se bucură de succesele colegilor;
  • Integritatea – vitală pentru orice cultură organizațională. Orice echipă se bazează pe integritate pentru a lua decizii, pentru a interpreta rezultate și pentru a forma parteneriate. Onestitatea și transparența sunt componente de bază ale unei culturi organizaționale puternice;
  • Inovația – organizațiile puternice obțin cele mai bune rezultate, prin folosirea de tehnologii, resurse și creativitate. Într-o cultură organizațională în care contează inovația, angajații sunt încurajați să gândească în mod creativ, indiferent de departamentul în care activează.

Ce beneficii are dezvoltarea unei culturi organizaționale

O cultură organizațională sănătoasă și puternică are numeroase beneficii:

  • Productivitate ridicată – o cultură organizațională echilibrată oferă angajaților un mediu propice pentru a fi productivi. Angajații au un sentiment de apartenență, sunt liberi să ia decizii și să își asume riscuri, sunt corectați într-un mod corect și calm. Drept urmare, și productivitatea crește, deoarece salariații sunt dispuși să depună mai mult efort, dacă văd că și compania are încredere în ei;
  • Îmbunătățirea sănătății și a stării de bine a angajaților – „dacă ai grijă de starea de spirit a angajaților, ei vor avea grijă de clienți” spunea, la un moment dat, antreprenorul Richard Branson. Angajații petrec cel mai mult timp la muncă, astfel că pot beneficia de avantajele unei culturi organizaționale sănătoase. Orice își are locul în cultura organizațională, de la numărul de pauze luate până la ceea ce angajații mănâncă la prânz și beneficiile extrasalariale;
  • Îmbunătățirea satisfacției clienților – pe măsură ce ai tot mai mulți clienți mulțumiți, profitul companiei va fi în creștere. O cultură organizațională puternică presupune și îmbunătățirea satisfacției clienților. De ce să investești în acest aspect? Deoarece clienții mulțumiți de produsele/serviciile tale rămân fideli și tind să spună și altora;
  • Un nivel ridicat al inovației – când personalul este implicat și motivat, există mai multe șanse de inovare. Angajații colaborează ușor, iar mediul deschis permite fructificarea ideilor;
  • Reducerea absenteismului – o cultură organizațională sănătoasă se asigură că angajații sunt implicați, motivați și fericiți. Dacă le întrunesc pe toate acestea, vor fi mult mai puțin dispuși să lipsească sau să demisioneze;
  • Comunicare facilă între management, angajați și clienți – există o legătură strânsă între comunicare și cultura organizațională. Atunci când cultura organizațională este puternică, angajații comunică ușor și deschis între ei, cu echipa de management, dar și față de clienți.

Cum se construiește cultura organizațională

Crearea unei culturi organizaționale presupune dezvoltarea și executarea unui plan cu obiective clare și realiste. Mai jos, sunt pașii necesari pentru a dezvolta cultura organizațională a companiei tale:

  • Pune accent pe contribuția fiecăruia – recunoașterea contribuției fiecărui membru al echipei are efecte pozitive pe termen lung. Atunci când toată lumea recunoaște rezultatele fiecărei persoane, indivizii încep să își dea seama că activitatea lor are un rol în proiectul mai mare. Chiar și angajații blazați vor să știe că munca depusă de ei este apreciată. Atunci când o organizație își apreciază angajații și îi include în cultura organizațională, aspectele precum implicarea salariaților, retenția și productivitatea se îmbunătățesc semnificativ;
  • Încurajează angajații să își spună părerea – o cultură organizațională sănătoasă încurajează feedback-ul deschis și constructiv. În schimb, un mediu tensionat poate contribui la pierderile de venituri și la demotivarea angajaților. Folosește-te de chestionare, pentru a vedea ce nevoi au angajații, ce funcționează și ce nu;
  • Transformă-ți liderii în promotori ai culturii organizaționale – succesul companiei stă și pe umerii unei echipe de management care prioritizează cultura organizațională. Leadershipul companiei trebuie, prin activitățile și deciziile sale, să prioritizeze valorile companiei. În caz contrar, angajații vor observa diferențele între cultura organizațională de pe hârtie și ceea ce văd în viața de zi cu zi;
  • Stabilește măsuri și politici pentru a suda relațiile dintre angajați – pentru ca organizația să treacă mai ușor peste dificultăți, este necesar să stabilești o legătură între salariați și să încurajezi colaborarea.

Exemple de cultură organizațională

O cultură organizațională puternică se referă la o combinație dintre recomandările de mai sus, însă trebuie să includă și aspecte care o diferențiază de competiție. Cultura organizațională se implementează în timp, însă rezultatele merită. Vezi, mai jos, câteva exemple de cultură organizațională sănătoasă:

  • Google – a implementat numeroase politici pentru a-și răsplăti angajații talentați și muncitori. Mesele gratuite, petrecerile, vacanțele suplimentare, bonsurile, prelegerile gratuite, accesul cu animalul de companie fac parte din cultura organizațională Google;
  • Zoom – compania devenită cunoscută în pandemie pune în aplicare numeroase tehnici pentru a suda cultura organizațională. Zoom încurajează angajații să vină cu familiile la locul de muncă, pentru ca ceilalți colegi să vadă cine sunt clienții care îi inspiră să își facă bine treaba;
  • Zappos – angajează oameni care se potrivesc foarte bine cu valorile companiei;
  • DHL – promovează un mediu de lucru multicultural, cu programe de învățare continuă și grijă față de angajați, de-a lungul carierei. La acestea se adaugă evenimentele periodice pentru starea de bine a angajaților (workshop-uri pentru gestionarea stresului, promovarea grijei de sine prin meditație/masaj/sport).

Cultura organizațională sănătoasă și puternică este esențială pentru succesul companiei. Firmele care aleg să pună accent pe angajat și pe modul în care acesta se regăsește în valorile companiei au doar de câștigat. 

Sursa foto: Shutterstock

Articole recomandate
(Visited 925 times, 1 visits today)