Temperatura globală în continuă creștere duce la o nevoie tot mai mare de a crea un mediu confortabil pentru angajați. De fapt, confortul termic este un factor important în creșterea productivității la locul de muncă.
În plus, folosirea unor tehnologii inovative ajută la construirea unui mediu de lucru sustenabil. Află de ce este important confortul termic la birou, ce factori sunt asociați confortului termic, precum și ce beneficii oferă clădirile de birouri ONE United Properties din punctul de vedere al confortului termic.
- Importanța confortului termic la birou
- Ce parametri stau la baza confortului termic la birou
- Confortul termic în dezvoltările ONE United Properties
Importanța confortului termic la birou
Lumina naturală și o temperatură optimă ajută la îmbunătățirea productivității la locul de muncă, un beneficiu economic semnificativ pentru orice companie. Există un număr impresionant de studii care descoperă o legătură între calitatea aerului interior și performanța la locul de muncă. În studiile sale, DP. Wyon a constatat existența unei relații între calitatea aerului interior, vara și iarna, precum și efectele temperaturii asupra productivității.
Se pare că atât temperaturile foarte ridicate, cât și cele foarte scăzute au efecte negative asupra performanței. O altă cercetare interesantă arată o rată a erorilor de doar 10% la o temperatură de 25 de grade Celsius. Scăderea temperaturii cu 5 grade Celsius a dus la înjumătățirea productivității și dublarea erorilor constatate.
Pe de altă parte, deciziile care necesită mai multă atenție au nevoie de un mediu confortabil, însă nu prea cald; luăm decizii mai bune la 19 grade Celsius decât la 25 de grade Celsius.
La fel de fascinant este un alt studiu care a analizat modul în care temperatura influențează modul de gândire. Aparent, mediile relativ calde (22-23 de grade Celsius) sunt benefice pentru gândirea creativă, în timp ce mediile mai răcoroase, 18-19 grade Celsius, susțin mintea alertă pentru sarcini repetitive.
Surprinzător este că temperatura ambientală influențează și capacitatea de colaborare. Un experiment a arătat că sarcinile care necesită muncă de echipă au rezultate mai bune în camere cu o temperatură confortabilă; această temperatură creează și senzația de apropiere și căldură față de cei din jur.
👉 Vrei să îți ajuți angajații să lucreze mai bine în echipă? Citește articolul Munca în echipă – sfaturi utile pentru manageri pe blogul One.
Ce parametri stau la baza confortului termic la birou
Există șase parametri care influențează în mod direct confortul termic al angajaților. Primii doi sunt de natură personală și includ rata metabolică și tipul de îmbrăcăminte, iar ultimii patru sunt: temperatura aerului, temperatura radiantă, viteza aerului (tirajul) și umiditatea.
Rata metabolică
Oamenii au rate metabolice diferite, care variază în funcție de nivelul de activitate, precum și de condițiile de mediu. Prin rata metabolică se înțelege viteza prin care organismul transformă energia obținută din alimentație în căldură. De exemplu, în timpul somnului avem rată metabolică de 0,7, iar pentru activitățile realizate într-o poziție așezată, de exemplu, la birou, rata metabolică este de 1.
Pentru a stimula confortul termic, poți încuraja pauzele din care să facă parte activitățile fizice ușoare, precum mersul sau ședințele în mișcare (walking meeting).
Îmbrăcămintea
Izolația termică a unei ținute afectează semnificativ confortul termic. Pierderile de căldură pot afecta negativ echilibrul termic.
În funcție de anotimp, este indicată purtarea de haine comode, suficient de călduroase în sezonul rece, care să permită pielii să respire. De asemenea, contează mult și tipul de material folosit. Acesta poate influența umiditatea relativă și mișcarea aerului.
Temperatura aerului
Temperatura aerului este, de fapt, temperatura medie a aerului din jurul unei persoane. De aceea, contează mult ora și locul. Acest element al confortului termic ridică anumite contradicții atât pentru cercetători, cât și pentru angajați.
Astfel, conform unui raport din 2015, 42% dintre angajații care lucrează la birou spun că este prea cald la locul de muncă, iar 56% spun că este prea rece. Un alt studiu a concluzionat că temperatură ideală la birou este de aproximativ 22 de grade Celsius.
Temperatura radiantă
Temperatura radiantă se referă la cantitatea de căldură care este transferată de pe o suprafață. Depinde de capacitatea materialelor de a absorbi sau emite căldură, precum și de temperatura ambientală.
Viteza aerului (tirajul)
Viteza aerului sau tirajul reprezintă rata de mișcare a aerului privită dintr-un anumit punct, indiferent de direcție. Poate însemna și viteza medie a aerului la care este expus un corp, inclusiv corpul uman, în funcție de timp și loc.
Umiditatea
Umiditatea este raportul dintre cantitatea de vapori de apă din aer și cantitatea maximă de vapori de apă care ar putea exista în același volum de aer. Corpul uman detectează căldura și frigul pentru a regla umiditatea. La nivelul unei clădiri de birouri, acest lucru este realizat indirect prin aparate care măsoară nivelul umidității.
O temperatură ridicată la birou duce la o cantitate mai mare de vapori de apă reținuți, iar evaporarea este mai scăzută. Astfel, crește nivelul umidității aerului. Pentru clădirile de birouri o umiditate ideală este de 40-60%.
O umiditate ridicată, peste 60-65%, crește riscul de apariție a mucegaiului și afectează productivitatea, ducând la oboseală și letargie. Nici umiditatea foarte scăzută, sub 35%, nu este de dorit. Aerul foarte uscat duce la dureri de ochi, migrene și acumulare de electricitate statică; aceasta din urmă poate afecta echipamentele din birou.
Confortul termic în dezvoltările ONE United Properties
Clădirile de birouri ONE United Properties au primit LEED Platinum V4, cea mai înaltă certificare ce poate fi obținută de o clădire de birouri și certificarea WELL pentru un mediu confortabil pentru angajați.
Atât One Tower, cât și One Cotroceni Park sunt realizate având în centru conceptul de Live/Work/Play, adică reunesc spațiile dedicate birourilor cu apartamente, grădinițe/școli, restaurante, spații comerciale, zone de agrement, fitness, cultură.
👉 Dorești ca angajații tăi să lucreze în condiții excelente, cu vedere spre spațiile verzi din cartierul Floreasca? Contactează ONE United Properties pentru a afla mai multe detalii despre One Tower, una dintre cele mai bune locații din Capitală!
Prin ce se deosebește ONE United Properties?
Încă din timpul pandemiei s-a pus problema amenajării unor spații de birouri care să satisfacă pe deplin confortul utilizatorilor și să contribuie la starea lor de bine. S-au luat în calcul elemente precum lumina naturală, eficientizarea luminii artificiale, calitatea aerului, accesul la mâncare sănătoasă și la oportunități de a practica sport.
Pentru a obține certificarea WELL, s-a oferit un rating pentru fiecare element: confort, apă, aer, alimentație, lumină, acces la facilități de fitness și sănătatea mintală. One Tower a obținut certificarea WELL Health & Safety, iar One Cotroceni Park este pe cale să obțină aceeași certificare.
Iată câteva modalități prin care dezvoltările ONE United Properties îmbunătățesc confortul:
- Încălzire prin pardoseală cu module termohidraulice. Acest sistem este folosit pentru a încălzi apa necesară și pentru a produce apă caldă menajeră. Pentru răcire se folosesc VRV montate pe tavan;
- Toate pompele de apă sunt echipate cu transformatoare de frecvență care ajută la eficientizare și control.
De asemenea, One Cotroceni Park Office beneficiază de un sistem de tratare a aerului pentru a oferi 100% aer curat. Mai mult, se bucură de un sistem de răcire performant cu un coeficient peste medie, EER=3,2.
👉 Vrei să vezi clădirile de birouri de la One Cotroceni Park? Aceasta este cea mai mare dezvoltare de regenerare urbană din centrul Bucureștiului, găzduind o comunitate de oameni care aleg să lucreze și să trăiască împreună.
Confortul termic la locul de muncă influențează atât starea de spirit a angajaților, cât și productivitatea. În alegerea unei clădiri de birouri pentru afacerea ta, interesează-te de importanța acordată calității aerului, temperaturii, umidității, sustenabilității și eficienței energetice. Astfel, vei crea un mediu propice pentru angajați, iar compania ta va avea doar de câștigat.
Sursa foto: Shutterstock