Într-o lume din ce în ce mai conștientă de problemele globale, conceptul ESG a devenit o parte integrantă a discuțiilor și a deciziilor din lumea afacerilor. Acesta îi determină pe antreprenori să nu se concentreze doar asupra profitului, ci și asupra impactului pe care afacerile îl au asupra comunității.

Descoperă în cele ce urmează ce înseamnă conceptul de ESG, de ce este important și cum îl poți implementa în strategia de dezvoltare a businessului tău.

Ce înseamnă ESG

ESG este un acronim care reprezintă trei factori-cheie utilizați pentru a evalua performanța și impactul unei companii din punctul de vedere al sustenabilității, al responsabilității sociale și al guvernanței. Iată, concret, ce înseamnă fiecare componentă a acestui concept:

  • Componenta de mediu (Environment) – se referă la modul în care o companie gestionează impactul asupra mediului înconjurător. Include aspecte precum emisiile de gaze cu efect de seră, utilizarea resurselor naturale, gestionarea deșeurilor, conservarea biodiversității și adoptarea practicilor durabile pentru protejarea mediului.
  • Componenta socială (Social) – se concentrează pe modul în care o companie tratează aspectele sociale, cum ar fi relațiile cu angajații, relațiile cu comunitatea, drepturile omului, diversitatea și incluziunea, precum și sănătatea și securitatea angajaților.
  • Componenta de guvernanță (Governance) – se referă la structura de conducere și de luare a deciziilor în cadrul unei companii. Aceasta include aspecte precum transparența, etica afacerilor, responsabilitatea consiliului de administrație, calitatea managementului și modul în care se gestionează conflictele de interese.

Cadrul legislativ în ceea ce privește ESG

La nivelul Uniunii Europene există trei acte normative care creează cadrul de reglementare al conceptului ESG:

  1. Regulamentul taxonomiei (2020/852) este un sistem de clasificare cu misiunea de a defini activități economice durabile din punct de vedere ecologic și de a transfera mai mult capital către aceste activități. Toate acestea contribuie la obiectivele Green Deal ale UE: neutralitate climatică, zero poluare, conservarea biodiversității, economie circulară și un grad ridicat de eficiență energetică.
  1. Directiva privind raportarea nefinanciară (NFRD) prin intermediul căreia devine obligatorie o raportare nefinanciară a companiilor ce au mai mult de 500 de angajați. În această raportare trebuie incluse și elemente de mediu și de responsabilitate socială. 
  1. Regulamentul SFRD reprezintă un aspect care obligă instituțiile de credit să țină cont și de sustenabilitate, nu doar de profit. 

👉 Află cum poate fi sustenabilitatea un diferențiator cheie în business și ce pași trebuie să faci pentru a obține o afacere sustenabilă!

De ce este important să adopți conceptul ESG în compania ta

Pe lângă respectarea cadrului legislativ, conceptul ESG aduce și alte avantaje pentru o companie. Iată care sunt cele mai importante:

  • Acces mai facil la surse de finanțare. Regulamentul SFRD a dus la creșterea conștientizării instituțiilor de credit asupra impactului de mediu pe care îl au companiile. De aceea, companiile care adoptă practici solide în ceea ce privește ESG pot să obțină beneficii pe termen lung, precum împrumuturi externe și finanțări nerambursabile.
  • Îmbunătățirea reputației și a brandului. Prin implementarea practicilor durabile și responsabile, compania poate să câștige încrederea și respectul clienților, angajaților și partenerilor săi. 
  • Atragerea și reținerea talentelor. Mulți profesioniști sunt atrași de companiile care acordă importanță valorilor ESG deoarece acestea se potrivesc cu valorile personale. Implementarea unor practici sociale responsabile și angajamente privind diversitatea și incluziunea poate atrage candidați talentați și poate contribui la reținerea angajaților pe termen lung.

👉 O altă modalitate de a atrage și a reține talentele în compania ta este de a le oferi recompense pentru contribuția lor la atingerea obiectivelor. Atunci când birourile tale se află într-una din clădirile construite de One United Properties, poți face acest lucru foarte ușor: le poți oferi angajaților cardurile One Community prin care beneficiază de reduceri private și oferte speciale. Acesta poate fi un mod eficient de a-ți motiva angajații și de a-i include într-o comunitate selectă cu o mulțime de beneficii.

  • Reducerea riscurilor operaționale. Prin adoptarea practicilor ESG, compania poate să-și reducă expunerea la riscuri legate de mediu, sănătate și siguranță, precum și riscuri legate de imagine și reglementare. Gestionarea corespunzătoare a acestor riscuri poate duce la o mai mare stabilitate operațională.
  • Inovare și eficiență îmbunătățită. Concentrarea asupra aspectelor ESG poate stimula inovarea în ceea ce privește produsele și procesele, determinând dezvoltarea unor soluții mai durabile și mai eficiente din punctul de vedere al resurselor. Aceasta poate contribui la creșterea competitivității companiei pe termen lung.

Cum poți obține un scor ESG pozitiv

Pentru a obține un scor ESG pozitiv, este necesar să te documentezi din surse sigure și să implementezi soluții pentru implementarea celor trei factori-cheie ai acestui concept. Iată ce poți face pentru fiecare dintre aceștia.

Componenta de mediu

Din punctul de vedere al gestionării impactului pe care compania ta îl are asupra mediului, poți să implementezi următoarele soluții:

  • Limitează emisiile de gaze cu efect de seră. Aceste gaze, dintre care se remarcă dioxidul de carbon, au proprietatea de a menține energia termică produsă de soare la nivelul planetei și să ducă, astfel, la încălzirea climatică. Utilizarea unor surse de energie alternativă, ca de exemplu panourile fotovoltaice, reprezintă metode de a micșora cantitățile de combustibil fosili arși pentru producerea de energie electrică.
  • Gestionează corespunzător deșeurile prin colectarea selectivă și prin reciclare. Amplasează containere de reciclare pentru diferite tipuri de materiale în locuri strategice din clădirea firmei. De asemenea, asigură-te că angajații sunt conștienți de modul corect de sortare a deșeurilor.

O metodă ideală prin care poți dovedi raportarea la conceptul ESG într-un mod corespunzător este realizarea unui audit de mediu, ce reușește să surprindă cu exactitate riscurile existente în cadrul activității economice. Acesta îți poate oferi soluții eficiente pentru eliminarea acestor riscuri și pentru impunerea unei atitudini corespunzătoare față de protejarea mediului înconjurător. 

Componenta socială

Din punct de vedere social, poți să implementezi următoarele soluții:

  • Asigură un mediu sănătos, sigur și stabil în care angajații pot să-și desfășoare activitatea. Oferă-le un salariu echitabil și motivant, dar și oportunități de formare și dezvoltare profesională.

👉 Siguranța la locul de muncă este o necesitate, așa că indiferent de dimensiunea businessului tău, este important să alegi o clădire construită pe baza celor mai ridicate standarde de calitate. One Cotroceni Park este o dezvoltare sustenabilă care a primit certificările LEED Platinum și WELL Health and Safety pentru adoptarea politicilor de acordare a priorității pentru sănătatea și siguranța oamenilor, dar și a mediului înconjurător. De asemenea, este concepută urmărind abordarea Live/ Work/ Play care promovează un stil de viață modern și sustenabil și care oferă angajaților facilități integrate, cum ar fi restaurante, spații comerciale, grădinițe, săli de fitness etc., alături de birouri moderne și unități rezidențiale. 

  • Implementează activități de sprijinire a economiei locale și de dezvoltare socială a zonei, inclusiv prin realizarea unor proiecte CSR (Corporate Social Responsibility). Aceste activități demonstrează moralitate, practici etice și pot îmbunătăți efectul asupra sănătății mediului înconjurător. 
  • Verifică și analizează modul în care partenerii de afaceri respectă normele ESG. Imaginea firmei tale poate fi influențată și de colaboratorii și furnizorii cu care lucrezi.

Componenta de guvernanță

În ceea ce privește structura de conducere și de luare a deciziilor în cadrul companiei tale, poți să implementezi următoarele decizii pentru a îmbunătăți aceste aspecte:

  • Asigură transparența decizională și comunică deschis despre deciziile strategice pe care le iei în cadrul companiei, dar și despre motivele care au stat la baza lor.
  • Respectă principiul diversității prin angajarea oamenilor din toate categoriile de vârstă, din medii diferite și fără a face diferențe de gen sau alte criterii.
  • Adoptă un comportament etic în ceea ce privește lupta împotriva corupției și respectarea normelor morale și juridice.

Adoptarea conceptului ESG nu mai este doar o opțiune, ci o necesitate pentru companiile care își doresc să prospere pe termen lung. Profită de informațiile prezentate în acest articol și implementează soluțiile potrivite pentru afacerea ta.

Surse foto: shutterstock.com, shutterstock.com, shutterstock.com

(Visited 122 times, 1 visits today)