Protejarea mediului înconjurător este un subiect care privește atât persoanele fizice, cât și persoanele juridice. Fiecare om ar trebuie să se gândească de două ori înainte de a întreprinde o acțiune care ar putea dăuna mediului fie imediat, fie pe termen lung. Responsabilitatea pentru bunăstarea planetei nu este doar în grija autorităților sau a marilor companii, ci și în grija fiecărei persoane. 

Astfel, doar împreună se pot întreprinde și susține diverse acțiuni care să contribuie la o viață mai bună a tuturor persoanelor și la protejarea mediului. În cele ce urmează, îți vom explica de ce este importantă reciclarea și îți vom spune tot ce trebuie să știi despre deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE). 

 • Ce presupune reciclarea și care sunt principalele categorii de deșeuri 
 • Ce înseamnă deșeuri DEEE și principalele categorii
 • Managementul viitorului protejează mediul înconjurător 

Ce presupune reciclarea și care sunt principalele categorii de deșeuri 

Reciclarea reprezintă procesul prin care unele deșeuri sunt prelucrate și pot fi refolosite ulterior. Nu orice tip de deșeu poate fi reciclat, însă datorită noilor tehnologii, tot mai multe astfel de materiale pot reintra în circuitul tehnologic. 

Reciclarea are numeroase avantaje, printre care cele mai importante sunt: 

 • se evită formarea unor noi spații de depozitare a gunoaielor ce nu se degradează în mod natural; 
 • se evită aruncarea deșeurilor în spații neautorizate; 
 • costurile materialelor reciclate sunt mai mici decât costurile producerii altora noi; 
 • se reduce poluarea aferentă fabricării unor noi materiale ce pot fi obținute din reciclare. 

👉 Intră pe blogul ONE United Properties și află mai multe despre motivele pentru care reciclarea este o parte importantă a unei clădiri de birouri sustenabile și cum sustenabilitatea poate fi un factor diferentiator in business.  

Principalele categorii de deșeuri 

Deșeurile se împart în două mari categorii: 

 • deșeuri reciclabile; 
 • deșeuri periculoase. 

Deșeurile periculoase pot fi reciclate în anumite condiții, însă este foarte important ca acestea să nu ajungă în mediul înconjurător, având în vedere impactul asupra acestuia și asupra oamenilor. 

În ceea ce privește deșeurile reciclabile, acestea sunt: 

 • deșeuri din aluminiu: printre cele mai ușor de reciclat, având în vedere că aproape 75% din aluminiul produs vreodată este încă în uz, mulțumită operațiunilor de reciclare; 
 • deșeuri din sticlă: acestea sunt ușor de reciclat și valorificat, având în vedere că sticla se topește și poate fi turnată în alte forme;
 • deșeuri din plastic: printre cele mai problematice din punct de vedere al impactului asupra mediului, însă vestea bună este că se pot recicla destul de ușor, fiind transformate în peleți și apoi produse noi; 
 • deșeuri din hârtie: anual, peste 95 de milioane de tone de hârtie se reciclează, având în vedere că în numeroase industrii hârtia este principala sursă de deșeuri (spre exemplu în clădiri de birouri); 
 • deșeuri din lemn: acestea se pot recicla pentru a crea diverse materiale noi; 
 • deșeuri din oțel: reciclarea acestuia face posibilă reutilizarea în construcții sau în procese de producție. 

În categoria deșeurilor periculoase se regăsesc și unele care pot fi reciclate total sau parțial: 

 • baterii uzate: acestea conțin substanțe periculoase pentru mediu și oameni și se reciclează pentru a recupera materiale necesare fabricării altora noi; 
 • anvelope: după reciclare, peleții rezultați pot fi folosiți tot pentru a fabrica anvelope sau pot fi transformați pentru a fi utilizați în alte domenii;
 • deșeuri de echipamente electrice și electronice: printre cele mai problematice, având în vedere impactul asupra mediului; vestea bună este că procesarea și reciclarea acestora poate genera numeroase materii ce pot fi reutilizate cu succes. 

În cele ce urmează, îți vom spune mai multe despre deșeurile DEEE, având în vedere complexitatea lor și faptul că sunt din ce în ce mai întâlnite atât în locuințe, cât și în companii, iar reciclarea lor ar trebui să reprezinte o preocupare pentru toți. 

Ce înseamnă deșeuri DEEE și principalele categorii

DEEE este acronimul pentru Deșeuri de Echipamente Electrice și Electronice. Categoria este destul de complexă și include orice fel de deșeu care a funcționat pe baza curentului electric: 

 • electrocasnice mari (televizoare, frigidere, mașini de spălat, aragaze și cuptoare electrice, aparate de aer condiționat etc); 
 • electrocasnice mici (cană fierbător, fier de călcat, cuptor cu microunde, radiouri etc)
 • electronice (telefoane mobile, tablete, laptopuri, computere, imprimante, monitoare, mouse și tastatură, căști etc). 

Toate acestea se regăsesc atât în case, cât și în clădiri de birouri, motiv pentru care ar trebui acordată o atenție sporită modului în care sunt tratate după ce se strică. 

👉 Accesează blogul ONE United Properties și citește mai multe despre caracteristicile unei cladiri sustenabile și despre cum reciclarea joacă un rol important în clădirile de birouri.  

Motive pentru care este bine să reciclezi DEEE 

Reciclarea DEEE, indiferent dacă este vorba despre un singur produs electronic de la o locuință sau de mai multe electronice și electrocasnice de la o companie, are numeroase beneficii. Iată doar câteva dintre motivele pentru care ar fi bine să se recicleze DEEE: 

 • mediul înconjurător este protejat pe termen scurt, mediu și lung; 
 • economia globală are de câștigat, având în vedere că se reduc costurile cu fabricarea unor noi materiale, iar fondurile economisite pot fi alocate unde este mai mare nevoie de ele; 
 • se elimină materiale și substanțe care pot pune în pericol oamenii și animalele (de exemplu freon care degradează stratul de ozon, substanțe ignifuge bromurate care pot provoca probleme ale memoriei și glandei tiroide, mercur și altele); 
 • se pot recupera metale prețioase rare, care sunt într-un număr limitat și pentru care este importantă refolosirea. 

Ce materiale se recuperează din reciclarea DEEE? 

DEEE conțin numeroase materiale, dintre care unele pot fi reciclate, iar altele este necesar să fie distruse sau prelucrate într-un mediu controlat, pentru a nu afecta oamenii și planeta. 

Principalele materiale care se recuperează din reciclarea DEEE sunt: 

 • metale prețioase (aur, argint, platină, cupru etc); 
 • plastic;
 • aluminiu;
 • spumă;
 • fier; 
 • nichel;
 • staniu; 
 • pulberi fluorescente și altele. 

De asemenea, există și unele componente ce pot fi reparate și apoi refolosite: 

 • condensatori;
 • cabluri electrice;
 • plăci care au circuite imprimate;
 • motoare;
 • transformatoare și altele. 

Cum se utilizează materialele recuperate? 

În funcție de caracteristicile lor, materialele recuperate pot fi utilizate pentru fabricarea altor componente asemănătoare sau pentru utilizarea lor în alte industrii. Spre exemplu, materialele ce pot fi topite și apoi refolosite pot fi utilizate în orice domeniu (fierul, plasticul, aluminiul, sticla). În schimb, componentele care se recondiționează pot fi utilizate doar pentru scopul în care au fost create, în domeniul aferent. 

Colectarea și sortarea deșeurilor DEEE

Înainte de a-ți prezenta cum se colectează și sortează corect DEEE, vrem să îți prezentăm pe scurt și câteva aspecte legislative. Conform legislației în vigoare, persoanele fizice și cele juridice au obligația de a preda deșeurile electronice către punctele de colectare și prelucrare special amenajate și autorizate. Mai multe detalii poți afla din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr 5 privind deșeurile de echipamente electrice și electronice, publicată în Monitorul Oficial în data 16 aprilie 2015. 

Pentru a putea fi reciclate, este important ca deșeurile DEEE să fie sortate corect. În cazul unei locuințe, acest proces este simplu, având în vedere că se întâmplă foarte rar ca un aparat electric să se strice.

În funcție de dimensiunea obiectului, acesta poate fi dus personal la un centru specializat în colectarea și reciclarea DEEE sau poate fi solicitată ridicarea acestuia de acasă. De menționat faptul că aceste deșeuri pot fi procesate doar în centre specializate, nu în orice punct de reciclare. 

În ceea ce privește companiile, lucrurile sunt un pic mai complicate. La nivelul companiilor private este important să se implementeze un management al deșeurilor. Astfel, se va amenaja un spațiu special pentru sortarea deșeurilor: pentru hârtie, pentru plastic, pentru deșeuri menajere și pentru DEEE-uri. 

👉 Intră pe blogul ONE United Properties și citește mai multe despre ce înseamnă sustenabilitatea la birou și cum poate fi integrată în valorile companiei. 

Având în vedere cantitatea de deșeuri destul de importantă, cea mai bună soluție este încheierea unor contracte cu firme specializate, care să ridice deșeurile la anumite intervale stabilite prin contract sau ori de câte ori este nevoie. Nici DEEE-urile nu fac excepție. 

Managementul viitorului protejează mediul înconjurător 

Nu în ultimul rând, să discutăm și despre impactul pe care îl au companiile asupra mediului înconjurător și cum poate fi acesta minimizat. Managementul viitorului implică măsuri care să protejeze mediul înconjurător. 

Sustenabilitatea ar trebui să reprezinte una dintre principalele preocupări ale managerilor, având în vedere impactul acestui concept asupra mediului, angajaților și performanței. O companie cu un management sustenabil va atrage mai mulți clienți. 

Primul pas spre sustenabilitate este alegerea unui spațiu de birouri într-o clădire verde, în care sunt utilizate numeroase modalități de economisire a resurselor, fără a afecta confortul și productivitatea, și în care se încurajează în mod activ reciclarea. Ce presupune această încurajare? Aplicarea unui management eficient al deșeurilor și crearea unor spații speciale pentru sortarea oricărui tip de deșeuri, pentru a fi colectat eficient. 

Dezvoltările de birouri ONE United Properties sunt gândite și concepute astfel încât să încurajeze reciclarea oricărui tip de deșeuri. Astfel, fiecare persoană care lucrează în aceste birouri va putea contribui la protejarea mediului înconjurător. 

👉 Fii parte din schimbare și protejează mediul înconjurător alegând dezvoltarile de birouri ONE United Properties. Acestea îți oferă posibilitatea de a avea o afacere sustenabilă și de a recicla orice tip de deșeuri, în special DEEE-urile, care sunt mai complexe. 

Acestea fiind spuse, dacă ai acasă DEEE-uri și nu știai cum să le reciclezi, acum ai aflat soluția. În plus, poți încuraja și compania unde lucrezi pentru a implementa un management al deșeurilor, iar dacă ești antreprenor, ar fi bine să te gândești la mutarea sediului într-o dezvoltare de birouri sustenabilă. 

Surse foto: Shutterstock, office.one.ro

Surse documentare: https://hartareciclarii.ro/noutati/totul-despre-deseurile-de-echipamente-electrice-si-electronice-partea-i/ 

Articole recomandate
(Visited 201 times, 1 visits today)