Angajații generației Z, reprezentanți de tinerii născuți între 1995 și 2010, pătrund pe piața muncii într-un număr din ce în ce mai mare. Gen Z sau Zoomers, așa cum sunt supranumiți, aduc cu sine entuziasmul unei generații pregătite să schimbe lumea, dar și o nouă perspectivă referitoare la muncă.
Iată ce trebuie să știi ca manager al generației Z, pentru a beneficia pe deplin de calitățile acestor angajați și pentru a-i atrage în compania ta.
- Care sunt nevoile și aspirațiile generației Z
- Cum se disting angajații din generația Z față de ceilalți angajați
- Cum va influența generația Z piața muncii
- Cum poți atrage tinerii din generația Z în compania ta
- Ce înseamnă să fii manager al generației Z?
Care sunt nevoile și aspirațiile generației Z
Similar generațiilor anterioare, reprezentanții generației Z vin cu un set de valori și convingeri particulare, modelate de contextul în care s-au născut și au crescut. Preocuparea față de problemele sociale și de mediu, dorința de a se dezvolta, dar și adaptabilitatea sunt doar câteva dintre particularitățile acestei generații.
Poate că una dintre cele mai importante și semnificative calități ale acestei generații este faptul că s-a născut într-o eră guvernată de tehnologie, în care internetul i-a permis să fie la curent cu orice se întâmplă, oriunde în lume. Accesul permanent la informație le-a oferit tinerilor din generația Z o mai mare libertate în gândire, dar și aspirații diferite față de cele ale predecesorilor lor.

Atitudinea acestei generații față de muncă este una idealistă, iar managerii care își doresc să-i atragă pe tinerii angajați de partea lor trebuie să se adapteze în consecință. Generația Z își dorește să fie ascultată și înțeleasă, apreciază feedback-ul și este dispusă să-și îmbunătățească performanța dacă abordarea superiorilor este una transparentă și echitabilă.
Mai mult, tinerii din generația Z mizează pe autenticitate și au un set de valori puternice, pe care își doresc să le împărtășească și organizația din care vor face parte. Aceștia apreciază diversitatea, atât în viața de zi cu zi, cât și în ceea ce privește îndatoririle legate de muncă, după cum arată un studiu Deloitte.
Flexibilitatea de care angajatorii dau dovadă este un alt element pe care tinerii din generația Z îl caută în potențialele colaborări profesionale. Preocupați de problemele sociale și de mediu, noii angajați sunt pregătiți să aducă un impact semnificativ în lume și apreciază, în consecință, angajatorii care se implică, la rândul lor, în astfel de inițiative.
Nu în ultimul rând, angajații aspiră înspre o companie cu o cultură organizațională sănătoasă și își doresc să se înconjoare de oameni alături de care pot stabili relații interpersonale pozitive la locul de muncă. Deși sunt angrenați într-o lume puternic digitalizată, pe care nu au cunoscut-o în mod diferit, tinerii din generația Z valorizează legăturile interumane și conexiunile solide dintre indivizi.
👉 Află cum poți susține colaborarea dintre angajați, explorând ideea Birourilor de tip open space: avantaje si dezavantaje.
Cum se disting angajații din generația Z față de ceilalți angajați

Generația Z aduce o serie de schimbări de perspectivă în raport cu munca. Aspecte asupra cărora milenialii sau angajații din generația X nu s-au oprit cu atât de mult interes pot reprezenta pentru tinerii angajați elemente esențiale în definirea climatului ideal de lucru.
În primul rând, salariații noii generații au dezvoltat o capacitate naturală de a se adapta progresului tehnologic. Se familiarizează ușor cu noi instrumente de lucru digitale, explorează aplicații și dispozitive și întrevăd beneficiile soluțiilor digitale care le eficientizează munca. Pe o piață a muncii extrem de competitivă și în continuă transformare, adaptabilitatea reprezintă un avantaj major al acestei generații.
Pe de altă parte, generația Z este adesea orientată către găsirea unui sens real în muncă, implicându-se în activități care se aliniază cu valorile personale. Acest principiu este puternic fundamentat de sentimentul de libertate pe care tinerii l-au dobândit în timp și care era mult mai greu accesibil altor tipuri de generații.
Importanța feedback-ului permanent este un alt element distinctiv în ceea ce privește modalitatea în care generația Z abordează munca. Dorința de a se dezvolta și de a ajunge la performanțe înalte îi determină pe angajați să păstreze o viziune clară a progresului și a evoluției lor.
👉 Descoperă Cum sa oferi feedback constructiv angajatilor – exemple de bune practici, pentru a-i ajuta pe tinerii din generația Z să progreseze în muncă.
Familiarizați cu tehnologia și cu soluțiile digitale, reprezentanții generației Z pot pune un mai mare accent pe colaborarea online, nelimitată de timp și spațiu. Astfel, procesele de lucru automatizate și colaborarea virtuală reprezintă aspecte cu care reprezentanții celorlalte generații ar trebui să se familiarizeze atunci când lucrează cu tinerii angajați.
Cum va influența generația Z piața muncii

Impactul pe care această nouă generație îl are asupra pieței muncii va fi resimțit într-o măsură tot mai mare. Deși conflictul intergenerațional a existat întotdeauna, este esențial ca managerii generației Z să înțeleagă care sunt nevoile și așteptările angajaților, dar și cum pot veni în întâmpinarea acestora.
Important de remarcat este potențialul acestei generații de a revoluționa. De la transparența în comunicare, la digitalizarea proceselor de lucru, atenția sporită la problemele sociale și de mediu sau flexibilitatea în mediul profesional, cerințele generației Z pot reprezenta adevărate instrumente de inovare pentru companiile care își doresc să rămână sustenabile în viitor.
Cum poți atrage tinerii din generația Z în compania ta
Tinerii din generația Z sunt determinați să își găsească jobul potrivit, indiferent de schimbările pe care trebuie să le experimenteze. Aceștia sunt dispuși să-și asume riscuri, iar companiile care își doresc să-i păstreze de partea lor trebuie să aducă pe piață o ofertă competitivă, care să vină în întâmpinarea nevoilor tinerilor salariați.
Iată care sunt principalele modalități prin care managerii generației Z pot atrage tinerii talentați în companie.
Crearea unor spații de lucru moderne, în care angajații simt că fac parte dintre comunitate
Deși munca remote pare să fie o soluție extrem de apreciată de către tinerii angajați, care își doresc un echilibru permanent între viața profesională și cea personală, aceștia valorizează în egală măsură ideea de comunitate și de apartenență. Spațiile de lucru moderne, cu facilități multiple și care să vină în întâmpinarea nevoii de conexiune sunt un atuu extrem de puternic al companiilor care intenționează să rămână sustenabile pe termen lung.
👉 Birourile din dezvoltarile One United Properties oferă angajaților spații de lucru moderne, bazate pe abordarea Live/Work/Play. Acest concept reunește trei dintre avantajele importante ale unui stil de viață contemporan, spații imobiliare cu apartamente și penthouse-uri moderne, spații pentru birouri sustenabile și nu în ultimul rând, spații dedicate vieții sociale, care includ cafenele, restaurante, săli de sport, baruri și multe altele.

Accent pe flexibilitate și programe de wellbeing
Nativi digitali prin definiție, angajații din generația Z sunt convinși că timpul și spațiul nu condiționează calitatea muncii. Munca în regim hibrid, dar și programul de lucru flexibil îi ajută să își gestioneze cu o mai mare ușurință timpul și să prioritizeze aspectele care contează cu adevărat.
Astfel, o companie sustenabilă și care intenționează să-și fidelizeze angajații trebuie să implementeze soluții moderne, bazate pe flexibilitate. În plus, pentru că tinerii angajați valorizează starea personală de bine, beneficiile pe care angajatorul le oferă trebuie să aibă neapărat o componentă de wellbeing.
Plasarea spațiilor de birouri în proximitatea unor săli de fitness, care să le permită accesul la activități sportive, accesul la serviciile de consiliere profesională, psihoterapie sau programe de nutriție sunt doar câteva idei de inițiative care să asigure starea de bine a angajaților.
Crearea unei culturi organizaționale sănătoase și abordarea unui stil de leadership modern
Pentru reprezentanții generației Z, o cultură organizațională sănătoasă este esențială. Aceștia își doresc să se identifice cu valorile companiei din care fac parte și pun accent pe echitate și diversitate. Prin urmare, valorile pe care o organizație le expune la nivel declarativ trebuie să se regăsească în toate acțiunile și abordările sale.
În plus, generația Z caută lideri empatici, care să-i ajute să se dezvolte, să evolueze și să-și atingă potențialul maxim. Managerii autentici, transparenți, dispuși să ofere feedback și să susțină creșterea profesională a angajaților tineri sunt unul dintre cele mai importante atuuri ale companiilor care vizează sustenabilitatea pe termen lung.

Beneficii extrasalariale în acord cu nevoile angajaților moderni
O mare parte a companiilor oferă beneficii standard, precum tichete de masă sau asigurări private de sănătate. Deși apreciate de către angajați, acestea nu mai reprezintă un avantaj în momentul în care un candidat trebuie să aleagă un loc de muncă în detrimentul altuia.
Pentru a ieși din tipar, managerii generației Z trebuie să acorde atenție nevoilor reale ale angajaților tineri, care își petrec timpul liber diferit față de ceilalți salariați, punând accent pe experiențele de moment.
👉 Cu programul de loializare One Community poți oferi angajaților oferte și discounturi speciale la o gamă vastă de branduri premium pentru rezidenții, chiriașii și partenerii dezvoltărilor One United Properties.
În plus, angajații tineri pot beneficia de facilități precum programe de dezvoltare personală și profesională, reduceri sau acces liber la activități culturale, la festivaluri sau concerte.
Extrem de apreciate sunt și beneficiile flexibile, care oferă angajaților libertatea de a decide pe ce doresc să cheltuie banii alocați, dintr-o rețea vastă de activități și parteneri. În acest fel, companiile pot adresa nevoile unei categorii vaste de angajați, diferiți în ceea ce privește pasiunile, necesitățile și stilul de viață.
Inovare continuă și accentul pe automatizarea proceselor
Tinerii angajați apreciază mediul de lucru dinamic și eficiența adusă prin mijloace tehnologice diverse. O companie care vrea să rămână competitivă trebuie să investească în digitalizarea proceselor de lucru și să inoveze constant pentru a ușura și pentru a îmbunătăți stilul de lucru al angajaților.
Faptul că generația Z este familiarizată cu tehnologia și o consideră esențială în munca pe care o depune este un motiv în plus pentru ca organizațiile să se adapteze și să acționeze în consecință.

Implicarea în comunitate și acțiuni de responsabilitate socială
Reprezentanții generației Z sunt atenți cu mediul înconjurător și dispuși să se implice în problemele sociale pentru a-și aduce aportul la binele comunității. Companiile care urmează același trend se vor bucura de atenția candidaților tineri, care țin cont de astfel de aspecte atunci când își aleg angajatorul.
Organizarea unor zile de voluntariat plătit, în care angajații să participe la diferite activități sociale sau să ofere sprijin în proiecte de mediu, campaniile de strângeri de fonduri pentru organizații non-profit sau proiecte de caritate, implementarea unor programe de mentorat în care angajații să ofere ghidare și susținere tinerilor din comunitate, reciclarea selectivă la locul de muncă sunt doar câteva dintre inițiativele pe care managerii generației Z le pot lua în considerare pentru a crește vizibilitatea companiilor pe piață și pentru a atrage atenția candidaților tineri.
👉Află mai multe despre Sustenabilitatea la birou: ce inseamna si cum o putem integra in valorile companiei, dacă îți dorești să implementezi o astfel de practică în organizația ta.
Ce înseamnă să fii manager al generației Z?

Managerul generației Z trebuie să se adapteze în permanență nevoilor, valorilor și aspirațiilor acesteia. Pentru că până în anul 2030 tinerii din generația Z vor reprezenta 30% din piața muncii, este relevant ca managerii care își doresc să profite de avantajele pe care această generație le aduce să-și ajusteze stilul de leadership în consecință.
Are generația Z caracteristici diferite care pot reprezenta o provocare pentru cei care-i ghidează? Cu siguranță. Totuși, important este că generația Z vine cu o multitudine de calități care vor transforma benefic piața muncii și interacțiunile profesionale.
Un bun manager al generației Z va trebui să fie în pas cu progresul tehnologic, familiarizat cu diversele platforme digitale, promovând o comunicare rapidă și eficientă prin aceste canale. Totodată, pentru că generația Z apreciază feedback-ul, este important ca managerul să se implice în evaluări periodice, recunoscând realizările angajaților și susținându-le progresul.
Empatia este un alt atuu al managerului modern, care trebuie să vină în întâmpinarea nevoilor tinerilor angajați, oferindu-le un mediu de lucru flexibil, un echilibru sănătos între muncă și viața personală și un spațiu sigur în care aceștia să colaboreze și să se dezvolte armonios.

Generația Z, prezentă deja pe piața muncii, aduce o perspectivă diferită în ceea ce privește munca și semnificația acesteia în viața noastră. Deși necesită o abordare diferită, noua generație vine cu un cumul de calități: a beneficiat de o educație mai bună, a avut acces permanent la informație și s-a născut într-o eră guvernată de tehnologie. Generația Z se adaptează ușor la schimbare și este pregătită să își asume riscuri, iar organizațiile pot beneficia cu adevărat de aceste calități.
Pentru a atrage și pentru a fideliza astfel de angajați, managerii generației Z trebuie să posede abilitatea de a-i înțelege și de a se adapta. A lucra eficient într-o lume în care managerii vin dintr-o generație diferită față de angajați înseamnă a înțelege și a accepta diferențele, explorând avantajele și oportunitățile diversității.
Surse foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock.