Pe parcursul dezvoltării sale, orice business poate fi supus influenței diferitelor fenomene economice, politice sau sociale, care, atunci când nu sunt gestionate corespunzător, pot să dăuneze activității afacerii. 

Cel mai recent fenomen, care le dă bătăi de cap chiar și antreprenorilor cu experiență în mediul de afaceri, este denumit „quiet quitting” sau „demisia silențioasă” și se petrece la nivel microeconomic. Acest fenomen pornește de la nivelul angajaților, influențând activitatea și rezultatele companiilor în care lucrează.

Descoperă în cele ce urmează ce este quiet quitting, cum îți dai seama că te confrunți cu un astfel de fenomen în compania ta și cum poți să îl gestionezi astfel încât să nu aibă impact negativ asupra businessului tău și să îți menții în același timp angajații valoroși în companie.

Ce este quiet quitting sau „demisia silențioasă”

Quiet quitting este un fenomen cu care se confruntă mediul de afaceri în prezent și care constă în faptul că angajații decid să lucreze strict în timpul programului, îndeplinindu-și sarcinile din fișa postului, fără a fi interesați sau motivați de a avansa în carieră, de a efectua sarcini suplimentare sau de a răspunde la e-mail-uri în weekend sau în afara orelor de lucru. Pe scurt, angajații care fac parte din această mișcare se detașează emoțional față de locul de muncă și de companie și își văd job-ul ca fiind strict o sursă de venit.

Când a apărut quiet quitting

Acest fenomen a apărut în perioada pandemiei, în primă fază în SUA, și la scurt timp în țările europene, printre care și România, când întreaga populație a fost afectată, iar angajații și angajatorii au trebuit să se adapteze unui nou mod de lucru: munca remote. Pe parcursul pandemiei, munca de acasă a contribuit la un mai bun echilibru între viața profesională și cea personală, motiv pentru care, angajații au început să pună mai mult preț pe timpul petrecut cu familia și cu ei înșiși.

Dacă pentru mulți locul de muncă a fost o prioritate, în prezent acesta este văzut strict ca o sursă de venit, deoarece tot mai mulți oameni și-au modificat prioritățile în timpul pandemiei.

👉One United Properties înțelege nevoile angajaților și susține un mediu de lucru sănătos, motiv pentru care conceptul Live/ Work/ Play a stat la baza tuturor proiectelor inovative. Descoperă care sunt avantajele abordării Live/ Work/ Play pentru afacerea ta.

Odată cu încheierea crizei sanitare, angajații își doresc în continuare ca angajatorul să le asigure bunăstarea la locul de muncă și un echilibru între viața personală și cea profesională, motiv pentru care tind să își ajusteze comportamentul în funcție de ceea ce le oferă angajatorul. 

Astfel, atunci când un angajat nu se simte motivat, apreciat și important la locul de muncă, tinde să nu se mai implice emoțional în activitatea companiei și să prioritizeze viața personală în detrimentul locului de muncă.

Exemple de comportamente care se identifică cu quiet quitting

Demisia silențioasă sau „quiet quitting” nu se referă la o demisie propriu-zisă, ci la modificarea comportamentului angajaților care, până la un moment dat, au fost extrem de implicați în activitatea companiei. Din acest motiv, în special pentru un manager care are în subordine mai mulți angajați, poate fi dificil să identifice dacă unul sau mai mulți angajați au decis să se alăture acestui fenomen. 

Cu toate acestea, există câteva caracteristici comportamentale ale unui angajat care s-a alăturat mișcării „quiet quitting”. Iată care sunt cele mai comune:

  • refuzul de a lucra ore suplimentare neplătite;
  • dezinteresul față de o posibilă promovare în cadrul companiei;
  • refuzul de a prelua sarcini suplimentare, chiar și pe o perioadă scurtă de timp, fără a primi o mărire de salariu;
  • dezinteresul de a învăța lucruri noi și de a se implica în proiectele de dezvoltare ale companiei.

👉Citește și: Motivarea si retentia angajatilor. De ce sunt importante.

Cum poți gestiona o astfel de situație în compania ta

Fenomenul „quiet quitting” este influențat de mulți factori, motiv pentru care orice companie se poate confrunta, la un moment dat, cu o astfel de situație. Iată care sunt cei mai comuni factori care îi influențează pe majoritatea angajaților care decid să ia parte la acest fenomen:

  • distanțarea socială din timpul pandemiei;
  • munca remote;
  • preocuparea din ce în ce mai mică a companiei de a crea o cultură organizațională sănătoasă;
  • aprecierea scăzută a angajatorului față de angajat;
  • așteptări prea mari în ceea ce privește performanța angajatului;
  • un mediu de lucru instabil.

Conform unui studiu realizat de livecareer.com, fenomenul „quiet quitting” a impactat performanța a 75% dintre companiile care s-au confruntat cu acesta.

Indiferent că te confrunți în prezent cu acest fenomen în cadrul companiei tale sau îți dorești să știi cum ai putea să împiedici ascensiunea unui astfel de fenomen care ți-ar putea influența negativ afacerea, iată câteva metode prin care poți gestiona această situație:

  • definește o cultură organizațională sănătoasă, bazată pe o comunicare transparentă și sentimentul de apartenență la o comunitate;

👉Cardul One Community oferă acces către o lume de beneficii și experiențe inedite pentru rezidenții, chiriașii și partenerii dezvoltărilor imobiliare One United Properties. Profită de acest lucru și închiriază un birou într-una dintre clădirile One United Properties pentru a te bucura de toate beneficiile!

  • stabilește întâlniri periodice „1 to 1” cu angajații tăi. Oferă-le acestora feedback vizavi de performanța și etica lor profesională, dar permite-le totodată să îți ofere și ei feedback referitor la abilitățile manageriale. Criticile constructive trebuie să fie mereu binevenite deoarece pot îmbunătăți relația profesională dintre tine și echipa ta, lucru care duce mai departe spre o creștere a performanței;

  • prioritizează nevoile angajaților și încearcă pe cât posibil să soluționezi nemulțumirile acestora vizavi de modul și mediul de lucru;

  • susține-ți angajații în ceea ce privește dezvoltarea personală și profesională – oferă-le acces la workshop-uri de dezvoltare, consiliere psihologică și teambuilding-uri în care să aibă ocazia să socializeze;

  • promovează echilibrul între viața personală și cea profesională prin repartizarea eficientă a sarcinilor în cadrul echipei;

  • oferă-le angajaților un mediu modern de lucru, care să aducă un plus de confort față de mediul de lucru de acasă;

👉One Tower, o clădire de birouri de 16 etaje, construită prin intermediul celor mai noi tehnologii, poate să fie mediul ideal de lucru pentru tine și angajații tăi. Toate birourile din această clădire au dotările necesare unor activități profesionale și sunt amenajate într-un stil modern, care cu siguranță îi va încânta pe angajați.

După cum ai putut observa, fenomenul de quiet quitting este influențat de mulți factori, cel principal fiind pandemia, care reprezintă punctul de plecare al acestei mișcări. Pentru a evita apariția fenomenului în cadrul companiei tale și pentru a împiedica dezvoltarea lui, este necesar să te asiguri că îți menții angajații motivați și mulțumiți la locul de muncă. Numai în acest mod te vei putea bucura de o rată mare de retenție, de implicare din partea lor și de o performanță crescută a afacerii. Profită de informațiile din acest articol, identifică și implementează metodele prezentate, astfel încât să profiți de o dezvoltare a companiei tale fără obstacole de acest gen.

Sursă foto: shutterstock.com

Articole recomandate
(Visited 139 times, 1 visits today)