Clădirile sustenabile și avantajele lor

Auzim adesea de cuvinte precum „eficiență energetică” sau „sustenabilitate” în domeniul construcțiilor și al imobiliarelor. În plus, o clădire verde pare mai avantajoasă decât una clasică. Cu toate acestea, ce deosebește o clădire standard de una eficientă energetic și unde intră sustenabilitatea?

Pentru a lămuri aceste concepte este necesar să avem o privire globală asupra celor trei concepte, clădire sustenabilă, clădire eficientă energetic și clădire verde, dar și să aflăm ce avantaje are fiecare.

Clădire sustenabilă vs clădire eficientă energetic vs clădire verde

Multă lume folosește aceste concepte ca sinonime, deși nu este corect. De exemplu, o clădire verde nu este întotdeauna o clădire eficientă din punct de vedere energetic.

Clădiri sustenabile

Calitatea de sustenabilitate se referă la atributul, în cazul de față, al unei clădiri de a nu distruge mediul sau de a nu irosi resursele naturale, totul pentru ca generațiile viitoare să se poată bucura de un stil de viață sănătos. Clădirile sustenabile au drept obiectiv un consum minim pentru a crea un mediu optim pentru angajați. 

Cu alte cuvinte, sustenabilitatea implică atât folosirea unor materiale și activități cu un nivel redus al emisiilor de carbon și altor elemente toxice, precum și o preocupare pentru mediu odată ce clădirile încep să fie folosite. Prin sustenabilitate se dorește o dezvoltare durabilă, centrată pe om și pe nevoile sale, fără a ignora viitorul.

Clădiri verzi

Clădirea verde este planificată pentru a satisface nevoile omului, pentru a dispune eficient spațiul, oferind un mediu sănătos în zona rezidențială, birouri sau spații comerciale.

Atributul „verde” se aplică încă de la construcție, de la proiectare, utilizare și întreținere, până la demolare. O clădire verde nu va polua aerul, solul, apa și va avea un consum minim de resurse naturale.

Clădiri eficiente energetic

Încheiem cu eficiența energetică. În general, o clădire sustenabilă este și eficientă energetic. Acest concept are o scară largă de aplicare, de la autovehicule la electrocasnice și materiale izolatoare pentru clădiri. Iluminatul și producția de energie sunt mai ieftine și poluează mai puțin.

Pentru a îmbunătăți eficiența energetică a unei clădiri, primul pas este izolarea sa. Mai apoi, este necesar să producă propria energie, din surse regenerabile, dar nu numai. În mod ideal, ar trebui să se producă o cantitate de energie care să o depășească pe cea consumată.

Următorul pas este automatizarea și eficientizarea sistemului de încălzire, răcire, ventilație și alimentare cu apă (precum și canalizarea). Investiția inițială este mai mare, însă se amortizează pe parcurs prin economiile substanțiale la energie electrică, încălzire și răcire.

Idealul imobiliar al lumii moderne este clădirea deopotrivă eficientă energetic, verde și sustenabilă.

Ce avantaje au clădirile sustenabile

O clădire sustenabilă are mai multe avantaje:

 • Izolația termică și fonică a clădirii;
 • Distribuția corectă și echitabilă a costurilor de construcție, precum și a beneficiilor pentru comunitate;
 • O vedere globală sustenabilă: de la extragerea resurselor la prelucrarea lor, transportul (pe distanțe cât mai mici, cu autovehicule electrice sau hibrid) și utilizarea materialelor în construcție;
 • Încurajarea reciclării materialelor;
 • Reutilizarea apei – una dintre principalele resurse naturale este, de multe ori, irosită. Fiecare consumă aproximativ 130 de litri pe zi. Clădirile sustenabile promovează reutilizarea apei prin colectare și tratare. În unele contexte, se folosește inclusiv apa pluvială;
 • Promovarea energiei vezi – o clădire sustenabilă va include, într-un procent mai mic sau mai mare, surse regenerabile de energie. Acestea includ folosirea de panouri solare și fotovoltaice;
 • Încurajarea folosirii luminii naturale prin ferestre mari. Același lucru ajută și la o mai bună și eficientă iluminare a clădirii;
 • Folosirea unor materiale cu o amprentă de carbon minimă – fabricarea și transportul materialelor de construcție produc gaze de seră care poluează mediul. O soluție accesibilă este încurajarea folosirii unor materiale de construcție cât mai apropiate de locul construcției.

De asemenea, angajații care lucrează într-o clădire de birouri sustenabilă sunt mai sănătoși, mai productivi și mai fericiți. 

În ultimii ani sustenabilitatea este un subiect important și în rândul companiilor. Află cum te ajută sustenabilitatea să te deosebești de competiție.

Ce avantaje au clădirile eficiente energetic

Clădirile eficiente energetic au mai multe obiective, printre care reducerea consumului de energie electrică, apă și emisii de carbon, precum și o utilizare cât mai responsabilă a resurselor. Mai jos sunt principalele avantaje ale clădirilor eficiente energetic:

 • Costuri mai mici la energie electrică, apă și întreținere;
 • Un nivel mai mic al emisiilor și reducerea impactului asupra mediului – clădirile eficiente energetic au o producție mai mică de gaze de seră deoarece se bazează mai puțin pe combustibili fosili;
 • Confort termic – sistemele moderne de eficientizare a consumului energetic oferă temperaturi confortabile. În plus, ventilația și aerul proaspăt îmbunătățesc starea de spirit a locuitorilor și angajaților, în cazul cladirilor de birouri;
 • O valoare mai mare – persoanele fizice și oamenii de afaceri apreciază clădirile eficiente energetic și înțeleg că reprezintă o soluție premium.

Ce avantaje au clădirile verzi

Clădirile verzi au cea mai mică amprentă asupra mediului. Iată care sunt câteva dintre avantajele lor:

 • Costuri reduse pentru întreținere – clădirile verzi încorporează practici de eficiență energetică pentru o folosire responsabilă a energiei și apei. Aceste practici permit locuitorilor clădirii să economisească cel puțin o treime la facturile pentru apă și energie electrică. De asemenea, costurile aferente întreținerii clădirii pot ajunge până la 80% din costuri, de-a lungul duratei sale de viață. În acest context, reducerea costurilor este un avantaj atât pentru locatari, cât și pentru mediu;
 • Eficiență energetică – proiectanții clădirilor verzi au drept obiectiv reducerea dependenței de energia din surse neregenerabile. În acest sens, planifică ferestre care permit accesul unei cantități mai mari de lumină naturală și propun folosirea de panouri solare. Eficiența energetică este esențială deoarece sursele de energie neregenerabilă sunt scumpe și poluante;
 • Îmbunătățirea calității mediului interior – calitatea vieții din locuință depinde de iluminat, temperatură, aer și ergonomie. Un mediu interior de calitate protejează sănătatea și starea de bine a locatarilor și reduce stresul. Acest lucru se realizează prin sisteme de ventilație și filtrare a aerului, ferestre mari și reducerea folosirii unor materiale care pot elibera substanțe toxice pentru sănătate;
 • Eficiența apei – acest concept presupune folosirea eficientă a apei și economisirea sa pentru ca și generațiile viitoare să aibă acces la apă curată. Acest lucru se realizează prin sisteme de filtrare și purificare, precum și prin folosirea apei de ploaie;
 • Durabilitate – materialele verzi protejează mediul, necesită un minim de întreținere și au o durată mare de viață. În plus, absența substanțelor chimice periculoase protejează sănătatea locatarilor și mediul înconjurător.

Un studiu interesant publicat în jurnalul științific Nature Communications în iulie 2022 propune o tehnologie nouă pentru a avea clădiri cu adevărat verzi. Cercetătorii ne propun adaptarea sistemelor de încălzire-răcire după funcțiile krill-ului, un mic nevertebrat marin. 

Pielea acestor ființe folosesc un pigment pentru a-i proteja de acțiunea razelor soarelui. Oamenii de știință cred că adaptarea fațadelor clădirilor într-un mod asemănător poate reduce consumul de energie pentru încălzire/răcire cu până la 30% sau chiar mai mult. Se dorește umplerea ferestrelor cu două tipuri de lichide, unul care absoarbe razele soarelui iar al doilea care le permite să treacă. Prin “injectarea” acestui lichid clădirea se va menține relativ răcoroasă, asemănător krill-ului. 

Ce criterii trebuie să respecte o clădire pentru a fi cu adevărat sustenabilă

Certificarea LEED reprezintă o inițiativă de certificare a clădirilor sustenabile. Pentru a stabili scorul clădirii, se aplică mai multe criterii:

 • Locul și transportul – se descurajează construcțiile în zone cu probleme și se promovează transportul public pentru a reduce folosirea autoturismelor;
 • Locuri sustenabile – obiectivul este protejarea și sprijinirea habitatelor naturale, folosirea eficientă a resurselor naturale și reducerea poluării;
 • Folosirea eficientă a apei, atât în timpul construcției, cât și după darea în folosință;
 • Folosirea de energie din surse regenerabile și luarea de măsuri pentru a reduce consumul de energie;
 • Încorporarea de materiale reciclabile sau sustenabile și un consum minim de resurse;
 • Îmbunătățirea calității mediului interior – aer, controlul temperaturii, poluarea auditivă etc.;
 • Prioritate regională – construcția trebuie să fie bine integrată, atât în raport cu mediul înconjurător, cât și cu oamenii.

Birourile ONE Tower au atins nivelul LEED Platinum V4, fiind prima clădire de birouri din România cu această certificare.

Cum sunt clădirile One United Properties

One United Properties are o strategie extinsă pentru protejarea mediului. Obiectivele sunt ambițioase și includ certificări de clădiri verzi 100% și certificarea LEED și WELL a clădirilor de birouri. Mai mult, noile clădiri de birouri vor deține standardul LEED Zero Carbon.

În plus, odată cu anul 2022, One United Properties a stabilit un parteneriat cu Veolia pentru ca viitoarele construcții One Lake District, One High District, One Lake Club și One Peninsula să includă cel mai avansat tip de energie prietenoasă cu mediul: pompele geotermale.

Pentru a vedea cât de eficient este acest sistem doar pe durata construcțiilor, aproximativ 65% din apa folosită a fost reutilizată, reciclată sau recondiționată, în loc să fie aruncată.

De asemenea, clădirile rezidențiale One au primit certificarea verde Green Homes Certification din partea RoGBC (Romania Green Building Council), o nouă recunoaștere a practicilor sustenabile adoptate. Această certificare atestă eficiența energetică, durabilitatea clădirilor, precum și măsurile luate pentru a proteja mediul.

Ce presupune o clădire de birouri sustenabilă

O clădire de birouri sustenabilă înseamnă mai mult decât implementarea unui sistem de control și reglare a energiei. Mai jos sunt câteva elemente ale unei clădiri de birouri sustenabile:

 • Folosirea de spații inteligente – deseori birourile sunt spații mari și funcționale, dar reci și rareori primitoare. Costurile pentru încălzire și răcire sunt destul de ridicate. Proiectarea inteligentă a spațiului crește eficiența și oferă zone de lucru cu roluri diferite. În funcție de necesități, poate exista o zonă pentru sesiuni de brainstorming, alta pentru întâlniri oficiale, o a treia pentru întâlniri improvizate și un spațiu liniștit pentru munca profundă. La acestea se adaugă scaunele ergonomice și confortabile, canapelele pentru discuții informale și locurile de relaxare. Angajații ar trebui să se simtă deopotrivă productivi, în largul lor și liberi să vină cu idei noi.
 • Spațiile verzi – în mod natural, oamenii doresc să păstreze legătura cu natura. Introducerea plantelor la nivel macro sau direct pe birou încurajează creativitatea și ajută la recreere. Chiar dacă verdele nu se află în bugetul multor companii, studiile arată că introducerea plantelor în birouri reduce stresul și riscul de boli, dar crește și productivitatea. De asemenea, contribuie la filtrarea aerului.
 • Iluminarea smart – similar clădirilor rezidențiale, și în birouri este recomandată folosirea de ferestre de mari dimensiuni pentru a încuraja pătrunderea luminii naturale. Acest lucru stimulează productivitatea angajaților și reduce costurile aferente iluminatului, precum și consumul de energie, elemente esențiale pentru o clădire sustenabilă. La acestea se adaugă un sistem de iluminare inteligent care să ofere lumina necesară și să asigure că birourile sunt eficiente energetic.
 • Alegerea unor spații sustenabile – tinerii sunt tot mai preocupați de efectele acțiunii lor asupra mediului înconjurător. În acest context, mulți aleg compania la care se angajează și în funcție de măsurile luate pentru a reduce amprenta de carbon a firmei. Pentru a avea o companie sustenabilă și verde este indicat să faci schimbări în toate aspectele care țin de companie. De exemplu, folosirea mobilierului din lemn poate afecta pădurile și crește riscul de defrișări, dacă materia primă nu a fost obținută în mod responsabil. Pentru a avea garanția că mobilierul este din surse sustenabile, asigură-te că a primit certificarea FSC (Forest Stewardship Council). De asemenea, optarea pentru produse și materiale care au certificarea WELL poate ajuta compania să reducă impactul negativ asupra sănătății și stării de bine a oamenilor – angajați și clienți.

Odată cu publicarea raportului The Global Market for Smart and Sustainable Buildings 2023-2033, se încurajează folosirea de nano-materiale și materiale smart pentru a îmbunătăți performanța clădirilor și pentru a îmbina eficiența energetică și sustenabilitatea cu designul modern.  Documentul include atât informații despre ce presupune o clădire sustenabilă pregătită pentru viitor cât și modalități de a reduce costurile, sisteme inovative de încălzire-răcire, izolare termică și fonică etc. 

În concluzie, clădirile cu adevărat sustenabile, cele care sunt recunoscute de autoritățile în domeniu, sunt cele centrate pe om și nevoile sale. One Properties United vede omul într-un mediu organic și îl ajută să își creeze o comunitate. Alegând birourile One optezi pentru clădiri eficiente energetic, verzi și sustenabile. Doar acordând atenția cuvenită acestor aspecte putem să privim cu speranță spre viitor.

Sursa foto: Shutterstock

Articole recomandate
(Visited 39 times, 1 visits today)