Coaching-ul și mentoring-ul (mentoratul) reprezintă două abordări pentru dezvoltarea personală și profesională care pot fi folosite pentru atingerea obiectivelor.
Deși asemănătoare în anumite aspecte, cele două concepte definesc practici diferite. Coaching-ul se concentrează mai mult pe dezvoltarea de abilități și performanțe (de exemplu, obținerea unei avansări la locul de muncă, vorbit în public, dobândirea de abilități în folosirea unui anumit program software etc.), în timp ce mentoratul se referă tot la un transfer de cunoștințe, pe termen lung, de la persoana cu experiență (mentorul) la persoana cu mai puțină experiență (învățăcel sau mentee). Descoperă, mai jos, ce este coaching-ul, ce înseamnă să fii mentor, ce diferențe există și când să alegi un coach sau un mentor.
Ce este coaching-ul
Coaching-ul se realizează de obicei one-to-one de către un coach profesionist. Un bun coach va fi capabil să ofere training, instrumente, sfaturi și feedback printr-un program bine structurat. Potrivit International Coach Federation coaching înseamnă un parteneriat cu oameni pentru a-i ajuta să își maximizeze potențialul personal și profesional.
Ce nevoi sunt adresate
De cele mai multe ori, se solicită ajutorul unui coach pentru a schimba anumite comportamente sau competențe „soft”. Prin implicarea coach-ului se dorește schimbarea paradigmei și orientarea către soluții adaptate unor situații specifice pentru îmbunătățirea flexibilității și adaptabilității unei persoane. În general, scopul unui program de coaching este stabilirea unor obiective realiste și atingerea lor, identificarea slăbiciunilor și a punctelor forte, precum și îmbunătățirea performanței.
👉 Pe lângă noi abilități și comportamente proactive, un mediu de lucru modern, adaptat nevoilor angajaților poate fi un factor important pentru succesul unei afaceri. Spațiile de birouri din dezvoltările ONE United Properties le pot oferi angajaților tăi un spațiu de lucru proiectat sub deviza Live/Work/Play. Acest concept implică o abordare holistică: timp de calitate la birou, recreere și odihnă, zone de socializare.
Mod de abordare
Un coach bun ajută învățăceii (coachee) să descopere răspunsurile la anumite provocări personale și/sau profesionale. Coach-ul oferă un model pentru atingerea rezultatelor și planul său se bazează și pe personalitatea celui care primește informația. Este nevoie de mai multe ședințe.
Rezultate
Prin coaching se promovează schimbarea sustenabilă prin implicarea activă a participanților. Rezultatele sunt mai puțin de ordin numeric și se referă, mai mult, la însușirea unor abilități și dezvoltarea unei mentalități adaptate la schimbare.
Abilități necesare pentru un coach

Pentru ca un coach să aibă rezultate bune este necesar să se stabilească o relație deschisă și bazată pe respect între părți. Iată câteva dintre abilitățile de bază ale unui coach:
- Capacitatea de a maximiza resursele și de a inspira;
- Abilitatea de a recunoaște punctele forte și punctele slabe și de a provoca persoana/persoanele pentru a le ajuta să se dezvolte;
- Capacitatea de a aborda o problemă din mai multe puncte de vedere;
- Capacitatea de a responsabiliza individul și colegii, la nivel organizațional;
- Capacitatea de a găsi un echilibru între abilitățile practice și cele interpersonale.
👉 Descoperă dezvoltarea One Cotroceni Park care a obținut pentru zona rezidențială pre-certificarea Green Homes acordată de Romania Green Building Council clădirilor aflate încă în fază de execuție. Mai mult, componenta office a ansamblului este certificată LEED Platinum și WELL Health and Safety, ceea ce înseamnă că pune accent pe confortul angajaților, experiența de la locul de muncă, sănătatea și starea de bine.
Ce este mentoring-ul
Mentoringul este o formă de dezvoltare mai ales profesională care implică o relație între o persoană experimentată într-un anumit domeniu (mentor), care are anumite abilități și o persoană aflată la început de drum (mentee), care dorește să crească și să se dezvolte.
Relația dintre cei doi ar trebui să se bazeze pe încredere, respect și comunicare deschisă pentru a putea avea un impact asupra carierei persoanei care descoperă lucruri noi. Spre deosebire de coaching, mentoratul este o relație pe termen lung, personalizată și concentrată pe evoluția carierei persoanei mentorate.
Ce nevoi sunt adresate
Programele de mentorat sunt indicate mai ales pentru persoanele aflate la începutul carierei, în special antreprenori. Mentorul oferă atât cunoștințe teoretice, cât mai ales cunoștințe practice. Persoanele aflate la început de drum au nevoie de un model și un ghid pentru a se adapta schimbărilor și pentru a învăța mai repede din experiența unei alte persoane, mentorul.
Mod de abordare
Baza mentoratului este transferul de cunoștințe de la mentor la învățăcel (mentee). Se lucrează mult pe situații din trecutul celor doi pentru a crea noi moduri de gândire și de soluționare a problemelor. Procesul poate fi unul de durată și necesită o încredere cu dublu sens: învățăcelul care recunoaște experiența mentorului și acesta din urmă care apreciază potențialul mentee-ului.
Rezultate
Obiectivul programelor de mentorat este să se evite costurile eventuale care pot apărea pe fondul lipsei de experiență a mentee-ului. Prin mentorat se creează valoare într-un interval mai mic de timp și se dezvoltă anumite competențe care ar dura prea mult pentru a fi acumulate prin experiență personală.
Abilități necesare pentru un mentor

Deși calificările pot ajuta, baza mentoratului constă în experiența profesională a mentorului. Iată câteva dintre abilitățile necesare ale acestuia:
- Dorința de a-i ajuta pe alții să reușească;
- Experiența directă, cunoștințe și viziune macro asupra industriei în care activează;
- Capacitatea de a dezvolta relații interpersonale;
- Angajamentul de a se dedica pe termen lung;
- Atitudine proactivă, optimistă și energică, de-a lungul sesiunilor de mentorat.
Coaching vs mentoring: diferențe
Cu toate că există anumite asemănări între coaching și mentorat, putem discuta mai amplu despre anumite diferențe. Iată care sunt acestea:
Mentoratul se desfășoare pe termen lung, coaching-ul pe termen scurt
Relațiile de mentorat sunt de cursă lungă deoarece se concentrează pe dezvoltarea holistică a carierei. Mentori și mentee explorează ambiții, obiective, provocări care se pot schimba pe măsură ce relația lor progresează.
De cealaltă parte, coaching-ul este limitat în timp și există așteptări că cel vizat își va atinge obiectivele într-un anumit interval bine stabilit. Un coach va avea ședințe stabilite din timp, cu activități realizate pentru a ajuta persoana să evolueze într-o anumită direcție.
Mentoratul nu se evaluează, coaching-ul se evaluează
Mentoratul nu se evaluează, în timp ce coaching-ul se bazează pe evaluarea performanței, fie prin teste aplicate de coach sau la nivel de companie și rezultatele care se obțin. Rezultatele mentoratului se văd în timp, în deciziile luate de persoană, cel mai adesea CEO sau un angajat pe o funcție de management.
Mentoratul este „condus” de mentee, în timp ce coaching-ul pornește de la expert
Persoana care dorește să deprindă lucruri noi din experiența mentorul se află pe scaunului șoferului. Ea este cea care stabilește obiectivele relației, solicită ajutorul mentorului și îi cere sprijinul în soluționarea unor probleme macro.
În coaching, coach-ul fixează structura relației: cum vor arăta ședințele, cum arată scala de învățare etc. Coach-ul intervine atunci când persoana dorește să deprindă o anumită abilitate (să vorbească în public, să fie mai productiv, mai persuasiv etc.) și solicită ajutorul unei persoane experte.
Mentoratul este personalizat, coaching-ul repetitiv
În cazul mentoratului, persoana care învață are anumite nevoi specifice pe care le va discuta cu mentorul în vederea soluționării. De cealaltă parte, în coaching, compania determină o anumită lipsă a unei abilități și contactează un expert care oferă un program structurat și repetitiv.
Mentoratul privește o dezvoltare holistică, coaching-ul pune accent pe îmbunătățirea unei abilități
Mentoratul este o idee excelentă pentru a te bucura de cunoștințele, experiența și expertiza unui senior în domeniu. Prin exemple și întrebări despre trecut și prezent, poți învăța lecții pe care acesta le-a deprins în întreaga sa carieră. Învățarea unor aspecte din experiența mentorului te ajută să îți îmbunătățești cariera și evoluția companiei. Astfel, vorbim despre o dezvoltare holistică, de viziune.
Coaching-ul, prin comparație, este punctual. De exemplu, o echipă de angajați trebuie să învețe limba olandeză pentru un proiect, iar aici intervine coach-ul. La fel, pentru a realiza prezentări mai bune sau pentru a folosi un program software nou etc.
👉 Atât elaborarea punctuală, cât și viziunea holistică influențează evoluția unei companii. La fel de important însă este și spațiul în care lucrează angajații. One Tower este cea mai verde și sustenabilă clădire din România cu spații de birouri și zone pentru recreere.
Dacă dorești să dezvolți o anumită abilitate în echipa ta de angajați, un coach este alegerea potrivită. De exemplu, acesta poate identifica unde se pierde timpul și va oferi soluții practice pentru a îmbunătăți capacitatea de organizare a programului de lucru.
O relație de mentorat te poate ajuta să vezi cum funcționează lucrurile în alte business-uri pentru a te bucura de experiența mentorului în vederea soluționării unor probleme. Este indicat mai ales pentru manageri.
Dacă o companie dorește să îmbunătățească performanța, cultura organizațională și viteza de dezvoltare a carierei, un program de mentorat va ajuta la atingerea acestor obiective. În cazul în care discutăm despre o anumită abilitate lipsă la nivel de organizație, un program de coaching reprezintă o alegere optimă.
Atât mentoratul cât și coaching-ul reprezintă opțiuni bune în cadrul unei companii. Ambele contribuie la dezvoltare personală și profesională a angajaților. Pentru a determina dacă ai nevoie de un coach sau un mentor este important să știi ce fel de problemă vrei să soluționezi. Dorești să schimbi paradigma la nivelul organizației? Probabil că este nevoie de ajutorul unui mentor? Vrei ca angajații să deprindă noțiuni în vânzări? Este mai potrivit un coach.
Sursa foto: Shutterstock 1, Shutterstock 2, Shutterstock 3