Mediul de lucru poate influența productivitatea angajaților și, deci, succesul unui business. De aceea, pentru orice antreprenor este important să ofere angajaților săi un mediu propice pentru performanță și dezvoltare.

Descoperă în cele ce urmează de ce birourile open space pot fi o alegere potrivită, dar și ce dezavantaje au.

Avantajele birourilor open space

Birourile dintr-un spațiu open space nu sunt separate de pereți despărțitori, lucru care aduce multiple avantaje pentru manageri și echipele lor. Iată care sunt cele mai importante.

Încurajează interacțiunea dintre angajați

Conform unui studiu publicat de pumble.com, 85% dintre angajați și manageri susțin că interacțiunea slabă dintre echipe este principala cauză a apariției problemelor operaționale și organizatorice la locul de muncă. În același timp, 25% dintre cei participanți la studiu susțin că o comunicare eficientă între angajați poate crește productivitatea și performanța acestora cu până la 25%.  

👉Află și modul în care confortul termic îmbunătățește performanța la birou.

Așadar, atunci când nivelul de interacțiune dintre angajați este unul ridicat, pot fi evitate diferite situații neplăcute care pot dăuna activității unui business, precum nerespectarea termenelor limită sau incapabilitatea de a finaliza un proiect. 

Atunci când angajații se află într-un spațiu comun, crește probabilitatea ca aceștia să comunice între ei atunci când lucrează împreună pentru finalizarea unor sarcini. Comunicarea verbală este mult mai la îndemână atunci când aceștia se află într-un birou comun decât atunci când s-ar afla în birouri diferite, separate de pereți despărțitori.

Oferă senzația de egalitate ierarhică

Birourile open space nu numai că promovează comunicarea pe orizontală dintre angajați, ci încurajează și comunicarea pe verticală dintre angajați și manageri sau superiori direcți.

Dacă, în trecut, managementul organizațional dintr-o companie presupunea ca managerii să lucreze într-un birou separat față de echipele lor, în prezent, odată cu amploarea birourilor open space, managerii și echipele lor lucrează în același spațiu.

Acest lucru este benefic într-o organizație, deoarece oferă senzația de egalitate ierarhică, angajații fiind, astfel, încurajați să discute deschis cu superiorii lor. De asemenea, atunci când întâmpină o problemă și au nevoie de ajutor, imboldul de a discuta aspectele necesare cu un manager vine mult mai natural într-un birou open space.

Contribuie la eficientizarea costurilor

Birourile open space permit utilizarea optimă a spațiului avut la dispoziție datorită flexibilității și a posibilităților multiple de design de care beneficiază un astfel de concept. Acest lucru nu este decât un avantaj pentru antreprenori de a-și folosi eficient resursele financiare și de a asigura, în același timp, un mediu propice pentru angajați.

Mai mult decât atât, fiind un concept relativ nou, birourile open space moderne sunt localizate în clădiri sustenabile cu ferestre largi care permit pătrunderea luminii naturale în interior. Pe lângă faptul că lumina naturală contribuie la creșterea capacității de concentrare a angajaților, aceasta aduce un beneficiu și în ceea ce privește costurile cu electricitatea, compania nefiind nevoită să folosească lumina artificială la capacitate maximă.

👉Descoperă birourile ONE United Properties și bucură-te de toate avantajele birourilor open space!

Dezavantajele birourilor open space

Cu toate că avantajele birourilor open space sunt diverse și cei mai mulți dintre antreprenorii modern aleg să apeleze la o astfel de soluție, există și câteva dezavantaje care trebuie avute în vedere înainte de a închiria un birou open space pentru echipa ta. Iată care sunt acestea.

Nivel ridicat de zgomot

În mod clar, atunci când mai multe persoane se află într-un spațiu, nivelul de zgomot este unul mai ridicat decât ar fi în cazul birourilor individuale. În timp ce unii participă la ședințe virtuale, alții discută la telefon cu diverși clienți sau comunică între ei, lucru care poate fi deranjant uneori atunci când lucrezi individual pentru finalizarea sarcinilor tale. 

Cu toate acestea, cele mai multe dintre birourile open space vin și cu o soluție în acest sens. Astfel că, în zonele comune, există săli dedicate ședințelor separate de restul spațiului cu ajutorul unor pereți de sticlă. În acest mod, atunci când are loc o ședință de brainstorming sau există anumite discuții la care trebuie să participe o parte dintre angajați, acestea pot avea loc în sălile special amenajate fără a-i deranja pe cei care lucrează individual.

Lipsa intimității

Amenajarea unui birou open space nu oferă confidențialitatea activității. Acest lucru poate să fi deranjant pentru unii dintre angajați, în special atunci când, la nivel de companie, se practică și conceptul de „hot desk”. 

Dacă metoda convențională de a lucra într-un spațiu comun presupune ca fiecare angajat să aibă propriul birou, conceptul de „hot desk” renunță la această proprietate. Mai exact, niciun angajat nu are alocat un birou, acest lucru oferindu-le flexibilitatea de a-și alege un nou birou în fiecare zi de lucru. Chiar dacă acest lucru poate contribui la scăderea nivelului de monotonie, faptul că nu ai un spațiu dedicat în care să lucrezi poate fi neplăcut.

Sentimentul de aglomerație

Un alt dezavantaj al birourilor open space este faptul că poate oferi angajaților sentimentul de aglomerație care poate crește nivelul de stres. Totodată, acest lucru poate să și distragă atenția angajaților în anumite momente.

Pentru a elimina acest dezavantaj, pot fi folosite anumite soluții de design interior. De exemplu, dacă există suficient de mult spațiu liber între echipe și birouri, acest lucru poate fi un aspect de spațiu aerisit și echilibrat.

Beneficii de care te bucuri atunci când închiriezi unul dintre birourile ONE United Properties

Printre cele mai importante aspecte care ar trebuie să influențeze alegerea unui spațiu de birouri, pe lângă preferința pentru anumite locații, se numără și accesul facil la mijloacele de transport în comun și accesul la lumină naturală. Totodată, facilitățile prezente în cazul dezvoltărilor sunt și ele importante. În acest context, sucursalele bancare, magazinele, farmaciile și restaurantele aflate în apropierea birourilor pot fi un adevărat sprijin pentru angajați.

ONE United Properties înțelege nevoile antreprenorilor de a le oferi angajaților un mediu de lucru modern și propice pentru dezvoltare, motiv pentru care la baza dezvoltărilor se află abordarea Live/Work/Play. Aceasta include 3 elemente importante pentru un stil de viață modern în care echilibrul dintre viața personală și cea profesională este unul prioritar: 

  • spații imobiliare cu apartamente și penthouse-uri moderne;
  • spații pentru birouri sustenabile;
  • spații dedicate vieții sociale (cafenele, restaurante, săli de sport, baruri etc.).

👉Descoperă toate avantajele abordării conceptului Live/ Work/ Play în proiectele ONE United Properties și cum te pot ajuta în dezvoltarea businessului tău.

Mai mult decât atât, birourile ONE United Properties te ajută să le asiguri angajaților tăi un mediu sănătos în care să se simtă în siguranță. Toate clădirile ONE United Properties au obținut certificarea WELL Health – Safety. Aceasta confirmă faptul că sănătatea și siguranța angajaților la locul de muncă au fost printre principalele priorități ale noastre. 

Toate echipele care lucrează aici beneficiază de un mediu de lucru sigur, prevăzut cu sisteme performante de încălzire și ventilație și, bineînțeles, soluții imediate în caz de urgență.

De la încurajarea interacțiunii între angajați, la senzația de egalitate și eficientizarea costurilor unui business, avantajele birourilor open space au dus la popularitatea acestui concept în rândul companiilor moderne. Cu toate acestea, există și anumite dezavantaje de avut în vedere atunci când, ca antreprenor, optezi pentru un astfel de spațiu.

Folosește-te de informațiile din acest articol și alege să faci cea mai bună decizie pentru echipa și businessul tău.

sursă foto: shutterstock.com

Articole recomandate
(Visited 112 times, 1 visits today)