După finalul pandemiei se pune din ce în ce mai mult accent pe echilibrul dintre viața personală și cea profesională a angajaților. De aceea, pentru a încuraja această tendință fără a impacta negativ performanța companiilor, tot mai multe țări au început să adopte săptămâna de lucru de 4 zile, în detrimentul programului normal de 5 zile. În România, 78% dintre angajați sunt dispuși să lucreze 4 zile pe săptămână, conform unui studiu realizat de bestjobs.ro
Descoperă în continuare ce țări au adoptat acest sistem și ce avantaje și dezavantaje ar putea avea pentru un business.
Țări care au implementat săptămâna de lucru de 4 zile
Săptămâna de lucru de 4 zile presupune trecerea de la 5 zile de lucru, cu 8 ore/ zi, la 4 zile de lucru pe săptămână, cu 10 ore/ zi. Astfel, numărul total de ore lunare lucrate nu se modifică, iar recompensele salariale pentru angajați rămân aceleași. Iată câteva dintre țările care au început să implementeze deja acest model.
Islanda
În perioada 2015 – 2019, Islanda a desfășurat cel mai mare program pilot din lume cu scopul testării săptămânii de lucru de 4 zile. Programul a fost împărțit în 2 teste la care a participat 1% din populația activă a țării.
Conform BBC, experimentul a fost un real succes deoarece în unele cazuri, productivitatea a rămas la același nivel, în timp ce în cadrul anumitor companii, productivitatea chiar a crescut. Totodată, angajații au raportat că se simt mai puțin stresați și că simt un risc diminuat de burnout, motiv pentru care acest model de lucru se menține și în prezent în această țară.
Belgia
Belgia este prima țară din Uniunea Europeană și a treia din lume, după Islanda și Noua Zeelandă, care a introdus în mod oficial săptămâna de lucru de 4 zile ca opțiune pentru angajați.
Toți angajații din Belgia, indiferent că lucrează în sectorul public sau privat, au posibilitatea de a alege dacă lucrează 10 ore pe zi, timp de 4 zile sau 8 ore pe zi, timp de 5 zile pe săptămână.
Prin adoptarea acestei decizii, statul belgian dorește scăderea rigidității pieței muncii și să ofere companiilor și angajaților libertatea de a alege modul în care își gestionează timpul de lucru. Cu toate acestea, opțiunea nu este privită prea bine de către unele companii, întrucât administratorii se tem că decizia unor angajați de a adopta acest sistem și alegerea altora de a lucra după programul tradițional, ar putea afecta productivitatea și, implicit, rezultatele financiare ale companiei.
România
Deși în mod oficial în România nu s-a stabilit adoptarea unui astfel de program, există câteva companii private care, fie testează programul de lucru de 4 zile pe săptămână, fie implementează deja acest proiect în strategia de funcționare a companiei. O astfel de companie este și ING Hubs România – hub-ul global de tehnologie al ING Group – care, în urma unui proiect-pilot de testare care s-a desfășurat pe o perioadă de 6 luni, a adoptat oficial sistemul care le permite angajaților să lucreze 4 zile pe săptămână.
Pe perioada desfășurării programului pilot, compania a monitorizat indicatori precum profitabilitatea, viteza de răspuns în cazul incidentelor, numărul orelor suplimentare necesare, dar și nivelul de satisfacție al angajaților. Rezultatele măsurării indicatorilor au arătat faptul că echipele implicate au primit foarte bine modificările survenite în programul de lucru, motiv pentru care s-a decis implementarea oficială a acestui sistem în ING Hubs România.
Modelul de lucru în cadrul companiei va rămâne în continuare unul hibrid, astfel că angajații vor avea libertatea de a-și stabili propriul program și vor putea lucra fie de acasă, fie de la birou.
Avantajele săptămânii de lucru de 4 zile
Dacă avantajul pentru angajați este unul evident, și anume creșterea flexibilității în ceea ce privește programul de lucru și un echilibru mai bun în ceea ce privește viața personală și cea profesională, pentru un business avantajele pot fi cel puțin la fel de valoroase.
Companiile care oferă posibilitatea angajaților de a lucra 4 zile pe săptămână, le demonstrează acestora că bunăstarea lor reprezintă o prioritate pentru business. Așadar, în acest context, beneficiile sunt duble: în primul rând crește nivelul de atragere al angajaților noi în companie și, totodată, crește și nivelul de retenție al angajaților de calitate.
Desfășurarea activității într-un mediu fizic sigur și modern este de asemenea importantă pentru a atrage și a reține angajații în companie. De aceea, este important să te asiguri că tu și echipa ta lucrați într-un mediu bazat pe conceptul de people centricity care pune accent pe bunăstarea angajaților. Aplicarea acestui concept se referă la crearea unui spațiu de lucru prietenos pentru angajați și oferirea unor beneficii, precum programele de training sau spațiile de recreere care încurajează echilibrul dintre viața privată și cea profesională chiar la locul de muncă.
👉Clădirile de birouri construite de către One United Properties garantează cel mai propice mediu de lucru pentru angajați, fapt demonstrat de certificarea WELL obținută. Totodată, dezvoltarea One Cotroceni Park a fost conceput având la bază abordarea Live/ Work Play care oferă angajaților și rezidenților facilități integrate de restaurante, fitness, spații comerciale, grădinițe, școli, etc.
Având o zi liberă în plus, angajații au mai mult timp de relaxare și de a-și încărca bateriile pentru o nouă săptămână de muncă. Acest obicei poate duce la o scădere a nivelului de stres și la creșterea eficienței zilnice a fiecărui angajat. Pentru companie, creșterea eficienței angajaților înseamnă o îmbunătățire a calității muncii și, implicit, a productivității. Acest lucru se poate obține punând în aplicare și conceptul de „work smart, not hard” care se referă la flexibilitatea programului de lucru și la folosirea soluțiilor de relaxare, precum plimbările în aer liber sau socializarea în spații dedicate interacțiunii, care pot crește productivitatea angajaților, fără a crește nivelul de stres sau volumul de muncă.
👉Oferă-le angajaților tăi posibilitatea de a profita la maxim de zilele lor libere și oferă-le cardul One Community care pune la dispoziție o lume de beneficii și experiențe inedite pentru rezidenții, chiriașii și partenerii dezvoltărilor imobiliare One United Properties.
Dezavantajele săptămânii de lucru de 4 zile
În ceea ce privește angajații, dezavantajul săptămânii de lucru de 4 zile este unul clar: în fiecare zi dintre cele 4, programul va fi de 10 ore, în loc de 8 ore. Așadar, ar putea fi mai dificil de gestionat timpul liber în acele zile, iar oboseala s-ar putea acumula mai repede în organism în această perioadă.
👉Citește și: Motivarea și retenția angajaților. De ce sunt importante.
Atunci când vorbim despre dezavantajele cu care s-ar putea confrunta companiile care implementează acest sistem, putem pleca de la diversitatea domeniilor de activitate existente. De aceea, o structură care funcționează foarte bine pentru o anumită companie, poate să aducă rezultate mai puțin bune unei alte organizații.
De exemplu, o companie software ar putea implementa sistemul de lucru de 4 zile pe săptămână, fără probleme, atât timp cât angajații își fac treaba în timp util. În schimb, pentru o companie care activează în domeniu HoReCa, implementarea acestui program ar putea atrage după sine anumite provocări. Pentru a menține clienții mulțumiți, un restaurant ar trebui să angajeze mai mult personal pentru a funcționa la capacitate maximă în mod constant, lucru care ar atrage după sine costuri suplimentare semnificative.
După cum se poate observa, avantajele și dezavantajele programului de lucru de 4 zile pe săptămână sunt diverse, însă acestea pot să difere de la o companie la alta. Principalii factori care influențează consecințele programului de lucru de 4 ore pe săptămână sunt domeniul de activitate al unui business și modul în care are loc implementarea acestuia.
Înainte de a lua o decizie pentru compania ta, asigură-te că ești informat suficient de mult despre acest topic și că ții cont de activitatea businessului tău și dorințele angajaților.
sursă foto: shutterstock.com